Meclis Baskani Sentop, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Ukrayna Delegasyonu Baskani Maria Mezentseva ve beraberindeki heyeti kabul etti. Sentop, görüsmede Türkiye ile Ukrayna arasindaki mevcut müstesna is birligi ruhunun bölgede baris, istikrar ve refahin tesisi bakimindan da saglam bir temel teskil ettigini söyleyerek, “Iki yakin dost olan sayin cumhurbaskanlarimiz, iliskilerimize her alanda ivme kazandirilmasi hususunda müsterek iradeye sahiptir. Bu iradenin bir tezahürü olarak Covid-19 salginina ragmen ülkelerimiz arasindaki temaslar hiz kesmemistir. Stratejik ortakligimizin önemli bir boyutunu parlamentolarimiz arasindaki iliskiler olusturmaktadir” ifadelerini kullandi.
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ve Karadeniz Ekonomik Isbirligi Parlamenter Asamblesi (KEIPA) basta olmak üzere üyesi bulunulan parlamenter asamblelerde tesis edilen yakin iliskilere dikkat çeken Sentop, “Ülkelerimiz arasinda kazan-kazan prensibi temelinde devam ettirdigimiz iliskilerimizin savunma sanayiinden egitime, turizmden saglik sektörüne genis bir yelpazesi bulunmaktadir. Covid-19 salgininin getirdigi zorluklara ragmen ikili ticaret hacmimiz 5 milyar dolara yakin gerçeklesmistir. Bu rakami ilerleyen dönemlerde 10 milyar dolara yükseltme hedefimiz bulunmaktadir. Bu hedefe ulasmak için Serbest Ticaret Anlasmasi’ni bir an önce imzalamaliyiz” seklinde konustu.
Sentop, Kirim’in toprak bütünlügüne destegi devam ettirdiklerini belirterek, “Bu Türkiye’nin ilkesel bir durusudur. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinde görev yapan Türk delegasyonu üyesi milletvekillerimizin bu konuda verdikleri imzalari ve ilkesel durusumuzu tevsik eden girisimlerini sizler de takip ediyorsunuz. Kirim Tatarlari’nin yerli halk statüsünün kabulüyle Kirim Tatar Meclisinin statüsü konusundaki mevzuat çalismalarina da önem atfettigimizi vurgulamak isterim. Bu çalismalarin parlamentoya sunuldugunda gereken destegi bularak kanunlasmasi Kirim Tatarlari’nin temel beklentisidir. Sizlerin de gayretiyle atilacak bu adimlar, Kirim Platformu gibi girisimlerinize uluslararasi destegi de süphesiz artiracaktir” dedi.
AKPM Ukrayna Delegasyonu Baskani Mezentseva ise, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi ve Ukrayna-Türkiye Dostluk Grubu kapsamindaki iliskilerin simdiden çok verimli sonuçlar vermeye basladigini söyleyerek, “Özellikle AKPM çerçevesinde Kirim Platformu gelistirmesiyle ilgili imzalanan belgeyi ilk imzalayan vekiller arasinda Türk vekiller vardir. Türk Delegasyonu destekleriyle Kirim Tatar halkinin haklarinin ihlalleriyle ilgili belgeyi geri degerlendirmeye ekleyebildik. Kirim Tatar halkinin yerli halk olarak taninmasi için yasa tasarisi sunuldu. Karadeniz kelimesi geçti konusmanizda, burada güvenlik ve savunma alaninda is birligini gelistirmek istiyoruz. Kültürel faaliyetleri de unutmuyoruz. Ukrayna’da Yunus Emre Enstitüsü egitim merkezi olarak ve baskonsoloslukta da egitim kültürel baglarinin güçlendirerek yatirimlarimizi güçlendirmek istiyoruz” diye konustu.
TBMM Baskani Sentop, AKPM Ukrayna Delegasyonu Baskani Mezentseva Ile Görüstü
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskani Mustafa Sentop, “Kirim Tatarlari’nin yerli halk statüsünün kabulüyle Kirim Tatar Meclisinin statüsü konusundaki mevzuat çalismalarina da önem atfettigimizi vurgulamak isterim. Bu çalismalarin parlamentoya sunuldugunda gereken destegi bularak kanunlasmasi Kirim Tatarlari’nin temel beklentisidir” dedi.