TBMM Baskani Sentop, Trakya'nin En Büyük Sokak Hayvanlari Geçici Bakim Evini Açti

TBMM Baskani Sentop, Trakya'nin En Büyük Sokak Hayvanlari Geçici Bakim Evini Açti

TBMM Baskani Mustafa Sentop, Edirne’nin Kesan ilçesinde insa edilen Sokak Hayvanlari Geçici Bakim Evi ve Rehabilitasyon Merkezi ve Pati Parki’nin açilisini yapti. Açilis töreninde TBMM Baskani Sentop’a sokak köpegi hediye edildi

Edirne’nin Kesan ilçesinde, Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü’nden 693 bin TL hibe destegiyle belediye tarafindan 72 dönüm arazi üzerine insa edilen, iki ameliyathanesi bulunan bin hayvan kapasiteli, kedi, köpek, kus ve güçten düsmüs yük hayvanlarinin meskeni ve rehabilitasyon merkezi törenle çaldi. Trakya bölgesine hizmet verecek tesisin, 2 milyon 568 bin mal oldugu, bu barinak kediden köpege, attan kusa kadar çok sayida sahipsiz hayvanin vatandaslar tarafindan sahiplenilebilecegi ifade edildi.

Törende konusan Edirne Valisi Ekrem Canalp, insanlardaki merhamet duygusunun bebeklik ve çocukluk dönemlerinde hayvanlara karsi duyduklari merhamet duygusu ile beraber gelistigini belirterek, "Ilerleyen dönemde merhamet duygusu gelismis çocuklar yetistirmek istiyorsak yapmamiz gereken is çok basittir. Onlarin çocukluk dönemlerinde hayvanlara karsi merhamet duygusu gelismis çocuklar olarak ortaya çikartabilmek, bizim için egitebilmek onlara bu duyguyu verebilmek önceligimiz olmalidir. Elektrik direkleri üzerinde kurulan leylek yuvalarini yaptik. Yapmis oldugumuz en güzel harcamalardan biriydi” dedi.



"Inancimiz ve medeniyetimizin gelenegidir"

TBMM Baskani Mustafa Sentop, yem hayvanlari koruyup hem de çocuklara hayvan sevgisini asilamaya çalistiklarini söyleyerek, "Kainatin nazik dengesini korumak, ’yaratilani yaradandan ötürü sevmek’ düsturu, inancimiz ve medeniyetimizin gelenegidir." derken, Osmanli medeniyetinin sokak hayvanlarina taninan haklarla günümüzden çok ileride olduguna isaret ederek, "3. Murad’in fermani at ve katirlara tasiyabileceklerinin üstünde yükleme yapilmasini yasaklamakta, buna uymayanlara da ceza getirmektedir. Osmanli döneminde ayrica yaban hayatinin korunmasina iliskin, avciligin avlanmanin kurallarina dair hem denizde, hem de karada bazi sinirlamalar getiren kanunlar mevcuttur. 2020 verilerine göre yerel yönetimlerce idare edilen geçici hayvan bakim evlerinin yaklasik 100 bin toplam kapasitesi ve 255 hayvan barinaginin bulunuyor" diye konustu.



"Yeryüzü sadece insana ait bir alan degildir"

Sözlerine Hayvanlari Koruma Kanunu’na deginerek devam eden Sentop, bu düzenlemeyle hayvanlarin mal ya da esya olarak gören anlayisi kaldirip, "can" statüsüne kavusturduklarini belirterek, "Bu kanun düzenlemesi baglaminda hayvanlara karsi islenen suçlara da hapis cezasi düzenlendi.

Yine bu kapsamda belediyelere verilen sorumluluklar ve buna bagli olarak mali destekler arttirildi. Son çikan yasal düzenlemelerle insanlik ayibi olan pet shoplarda olumsuz sartlarda bir meta araci olan kedi köpek satisi da artik yapilamaz hale getirildi.

Yeryüzü sadece insana ait bir alan degildir. Insanoglu maalesef kendini tabiatin tek hakimi zannetmekte, yanilgiya düsmekte. Malumunuz oldugu üzere sokak hayvani dedigimiz sahipsiz sokakta dogan yasayan ya da evden atilan basibos bu hayvanlarla insanlar arasindaki etkilesimi saglikli boyutlarda tutup halk ve hayvan sagligini güvence altina almak devletimizin sorumlulugudur" ifadelerini kullandi.

"Konusamasalar da onlar terk edildiklerinin farkindalar"

Hayvan Haklari Federasyonu’ndan edinilen istatistiki verilere göre, Türkiye’de evcil hayvanlarin satildigi dükkanlardan alinan hayvanlarin yüzde 60 veya 70’inin bir süre sonra sokaga atildigina vurgu yapan Sentop, sahipleri tarafindan hediyelik olarak alinan hayvanlardaki terk edilme hüzünlerinin gözlerinden okundugunu ifade ederek konusmasina devam eden Sentop, "Terk edilen kedi ve köpekler bir çocugun karne hediyesi, kimi bir sevgilinin dogum günü hediyesi olarak önce seviliyor, hevesler geçince ya sokaklarin ya da hayvan barinaklarinin sakini oluyorlar. Konusamasalar da onlar terk edildiklerinin farkindalar. Çogu zaman yemeden içmeden kesilenler var aralarinda. Hepiniz sahibine bir sey oldugunda onunla birlikte aci çeken, hatta sahibi öldükten sonra kendisi de kisa bir süre sonra yasama son veren, veda eden, ölen hayvanlarin haberlerini okumus ve görmüssünüzdür" dedi.

Ardindan Trakya Pet Festivali kapsaminda düzenlenen ‘Patili Dostlar Güzellik Yarismasi’nda dereceye girenlere ödüllerini veren TBMM Baskani Sentop, daha sonra protokol üyeleriyle bakimevinin açilis kurdelesini kesti, hayvan barinaklarini gezdi. Daha sonra TBMM Baskani Sentop’a sahiplenilmek üzere sokak köpegi hediye edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile