TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, "Anadolu coğrafyasının Tac Mahal'i, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'dır" dedi.
Meclis Başkanı Yılmaz, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın UNESCO Dünya Mirasına alınmasının 30. yıl etkinliklerine katıldı.
TBMM Başkanı Yılmaz, Divriği Darüşşifası'ndaki programda yaptığı konuşmada, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın günümüze gelen önemli eserler olduğunu söyledi.
Türkiye'de de bir çok eserin UNESCO listesinde olduğunu belirten Yılmaz, "Sivas taç ise tacın incisi Divriği'dir. Ama Divriği taç ise Divriği'nin incisi de Ulu Cami'dir. Eğer Ulu Cami Divriği'den alınırsa taç incisiz kalmış olur. Divriği'yi de Sivas'tan alırsak o zaman da Sivas incisiz kalmış olur. Divriği büyük bir zenginliğimizdir. Bu eserlere gözümüz gibi bakmamız lazım" ifadesini kullandı.
Bu tarz etkinliklerle bu eserlerle ilgili farkındalık oluşturulması gerektiğini dile getiren yılmaz, yaklaşık 800 yıllık geçmişi olan eserlerin orijinalliği bozulmadan gelecek nesillere bırakılması gerektiğini vurguladı.
Divriği Ulu Camisi'ni Anadolu'nun Tac Mahal'i olarak nitelendiren Yılmaz, şöyle konuştu:
"İnsan yaşadığı yere benzer. Bu eserleri yapanlar da bu coğrafyanın insanı. İlla bu eseri bir kıyaslamak gerekirse dünyanın 7 harikasından biri olan Tac Mahal ile kıyaslamak lazım. Niye Tac Mahal'i diyorum, Tac Mahal'de bir sevgi üzerine yapıldı. Bir sultan, şah hanımı için bir eser yaptı. Dolayısıyla Anadolu coğrafyasının Tac Mahal'i hangisidir desek bu Anadolu coğrafyasının Tac Mahal'i, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'dır."
Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nun şifa müziği dinletisi sunduğu programın sonunda Yılmaz, keçe, seramik ve nakış sergisini gezdi.
Sivas Valisi Alim Barut, TBMM Başkanı Yılmaz'a günün anısına 57. Alay sancağını hediye etti. Yılmaz, daha sonra Abdullah Paşa Konağı'ndaki Melike Melek Turan kıyafet gösterisini izledi.
TBMM Başkanı Yılmaz Sivas'ta Açıklaması
"Anadolu coğrafyasının Tac Mahal'i, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'dır"