TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası Başkanı Veli Demir ve sendika temsilcilerini kabul etti. Meclis’teki görüşmede Demir, öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik öğretmenlerin imza dosyalarını Hamzaçebi’ye sundu. Hamzaçebi, yüz bin imza bulunan dosyaları teslim aldığını belirterek, "Bu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin omuzlarına büyük bir sorumluluğun yüklenmesi demektir. Türkiye’nin kapsamlı bir eğitim reformuna ihtiyacı vardır. Türkiye bu reformu yapmadan, eğitimde ciddi dönüşümleri gerçekleştirmeden, gelişmiş ülkelerle arasındaki mesafeyi asla kapatamaz. Gelişmiş ülkeler nasıl gelişmiş diye baktığımızda hepsinin eğitime önem verdiğini, yaratılan milli gelirden önemli ölçüde pay ayırdığını, öğretmene destek verdiğini görürüz. Eğitime ne kadar kaynak ayrılırsa ülkenin rekabet gücü o kadar artar, ülkenin demokrasisi o kadar gelişir, ülkenin temel hak ve özgürlükleri o kadar gelişir" ifadesini kullandı.
Demir, öğretmenlerin ülkenin geleceği olduğunu vurgulayarak şunları dedi:
"Öğretmen ne ise eğitim odur. Öğretmen ne ise ülke odur. Öğretmen ne yazık ki ciddi sorunları var. 2000’lı yıllardan sonra öğretmenler itibarsızlaştırıldı, değersizleştirildi, ekonomik anlamda güç kaybetti."
Atanamayan 400 bin civarında öğretmen olduğunu söyleyen Demir, "Bu öğretmen arkadaşlarımıza kadro açılabilir. Şu anda öğretmenler aldığı maaşı emekli olduğu zaman alamamaktadırlar. 30 yıllık öğretmen 2 bin 900 lira maaş, 700 ek ders alırken, emekli olduğu zaman bu ücret yarı yarıya düşmektedir. 2 bin lira almaktadır. 2003 yılında emekli olan öğretmen sayısı 24 bin küsur iken, 2011 yılında emekli olan öğretmen sayısı 7 binlere düşmüştür. Bu ne demek? Öğretmen emekli olmak istememektedir’’ diye konuştu.
Demir, öğretmenlerin ek göstergesinin 3 binden 3 bin 600’e çıkarılmasını talep ettiklerini de kaydetti.
TBMM Başkanvekili Hamzaçebi Açıklaması 'Türkiye'nin Kapsamlı Bir Eğitim Reformuna İhtiyacı Var'
ANKARA – TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Türkiye’nin kapsamlı bir eğitim reformuna ihtiyacı vardır. Türkiye bu reformu yapmadan, eğitimde ciddi dönüşümleri gerçekleştirmeden, gelişmiş ülkelerle arasındaki mesafeyi asla kapatamaz’’ dedi.