Tbmm Çözüm Süreci Komisyonu Cizre’de Stk'lar İle Görüştü

Tbmm Çözüm Süreci Komisyonu Cizre’de Stk'lar İle Görüştü

TBMM Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu heyeti, Şırnak’ın Cizre ilçesinde sivil toplum kuruluşları (STK) ile bir araya geldi
Cizre’ye gelen Meclis Araştırması Komisyonu heyeti, Öğretmenevi’nde daha önce seçilen kişilerle basına kapalı olarak görüştü.

21 kişi ile görüşen heyet, şehit ve gazi aileleri, mağdur ailelerle de görüştü. Yapılan görüşmelerin ardından heyet basın toplantısı düzenledi.

Heyet adına açıklama yapan Komisyon Başkanı AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, "Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu olarak 3 aylık süre zarfında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son bir ayda 8 ilimizde saha çalışması yapacağız. 4 vilayet Şırnak, Cizre, Hakkari ve Van. Diğer 4 vilayet ise Eskişehir, Bursa, Kocaeli ve Sakarya. Komisyonumuz 11 kişiden müteşekkil. 1'i AK Parti, 1'i BDP'li milletvekili. Ama biliyorsunuz bütün Meclis komisyonları vekillere açıktır. Vekillerimiz buna ilgi gösteriyor” dedi.

Cizre’de 21 kişiyle görüştüklerini ifade eden Bostancı, “Biz bugün Cizre'de görüşmeler yaptık. Yarın Şırnak'a geçeceğiz ve Şırnak'ta da bu görüşmeleri devam ettireceğiz. Bu son ayı hem rapor çalışmaları hem de sahadaki görüşmelerle tamamlamak istiyoruz. Şırnak'ta yaptığımız görüşmelerde 21 arkadaşla görüştük. Bunlar yaşadıkları problemleri, şu 30 yılda hepimize çok acı veren, tramvay yaratan problemin çeşitli biçimlerde yaşayan, şahit olan, ocağına ateş düşen insanlar, asker, sivil kayıplarımız, çocuğu dağda hayatını kaybedenler ve aynı zamanda STK temsilcileri burada görüşlerini anlattılar. Hem Türkiye'nin genel siyasi ilişkilerinden beklentilerini ifade ettiler hem de Cizre'ye yönelik değerlendirmelerde bulundular” diye konuştu.

Türkiye’de herkesin ortak memnuniyetinin can kaybının olmaması olduğunu dile getiren Bostancı, “Türkiye yaklaşık bir senedir bir çözüm süreci içerisinde ilerliyor. Her kesimin ortak olarak ifade ettiği ve memnuniyetini ortaya koyduğu can kaybının olmamasıdır. Bu hakikaten çok değerlidir. Böyle bir olumlu atmosfer herkesin üzerinde daha olumlusunu sağlamaktır. Türkiye'nin demokrasi standartlarını yükseltmek ve farklı fikir insanların arasında da yakınlık temin etmek anlamında da çok önemli bir rol oynuyor. Vatandaşlarımıza mutlak bir kapı vermesi gerekiyor. Demokrasi aynı zamanda demos ile halk arasında bir ilişkidir. Halkın memleketlerine ilişkin inisiyatif göstermesi, çaba göstermesi çok önemlidir. Siyasiler yapsın, Ahmet yapsın, Mehmet yapsın değil. Benim Cizre’de gördüğüm buradaki insanların bu anlamda bir demokrasi bilincine sahip oldukları ve kendileri de çözüm sürecini ilerletmekle mükellef olarak gördüklerini hepimiz müşahede ettik, bu çok önemli” şeklinde konuştu.

Görüştükleri kişilerin ortak fikrinin çözüm sürecine devam edilmesi olduğunu ifade eden Bostancı, “Bu tür süreçte her şeyin bir anda halledildiği, mutlu sona ulaşıldığı, ortada hiçbir problemin kalmadığı süreçler değil bunu herkes biliyor. Ama aynı zamanda sürecin ilerletilmesi için ne yapılacak, kim hangi görevleri yerine getirecek, talepler neler. Bunlar elbette dile getirilecek, elbette söylenecek. Zaten demokrasi, fikir özgürlüğü vs. ile derken insanlar her şeyi yüksek sesle ifade edecekler. Fakat bunları yaparken, olumlu ilerlemeleri görmek, bunu daha da ilerletmek anlamında şunların da eklenmesi şeklinde bir değerlendirme mühimdir. Cizre’de özellikle bu anlamda özellikle arkadaşların yoğunlukları bu yöndedir. Çözüm sürecinin ilerlemesi bakımından bu yaklaşımı, bu sivil iradeyi, bu inisiyatifi çok değerli gördük. Fikirler, talepler farklıydı ama şu hususu ortaktı; mutlak surette hepimiz bu çözüm sürecinin devam etmesini, hayatların yitirilmediği, kaybedilmediği, insanların birbirine yaklaştığı bu olumlu havanın sürdürülmesi konusunda herkes tam kesinlik bir inanç içerisinde görüş beyan etti. Bu çok önemlidir. Esasen çözüm sürecine karşı olan çevreleri biliyoruz. Ama emin olun onların da yaklaşımı siyasetten başka tür söz söylenebilir. Bu ülkedeki insanların hayatlarını kaybetmemesi de memnuniyettir. Çözüm sürecinin arkasında yüksek bir halk desteği vardır” dedi

Basın açıklama sonrası gazetecilere açıklamada bulunan BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, şunları söyledi:
“Cizre, Şırnak, Hakkari, Van projemiz var. Diğer arkadaşlarımız Ege Bölgesi’ne gittiler. Biz bu komisyonun sağlıklı ve sıhhatli yürüyebilmesi için sahaya indik. Halkla görüşmek istedik. Acıların en yoğun yaşandığı yer de Cizre’dir, Şırnak’tır, Hakkari’dir, Van’dır. Dolayısıyla buraları ziyaret etmek istedik. Bugün dinlediğimiz arkadaşlar arasında olumlu da yanıt veren oldu, olumsuz da yanıt veren oldu. Tek taraflı düşünen de vardı. Ama gerçekten içtenlikle barışı isteyenler de vardı. Değerlendirmemin sonucu şu; iyi oldu, halkı dinlememiz, sivil toplum örgütlerini dinlememiz, hatta diğer kurumlarımızı da dinlememiz, mağdur olanları da dinledik. Bu son zamanlarda Cizre’de bazıları rahatsız olduklarını söyledi.

Ama bizde şunu ifade ediyoruz. Eğer bir yerde demokratik eylemlere tahammül edemiyorsanız, tabi ki olur olmaz olaylarda çıkacak. Bizim tek arzumuz gerçekten demokratik eylemlere müdahale edilmemedir. Çünkü hiçbir çocuk birisine taş atmayı düşünmüyor. Umarım ki bundan sonra BDP sorumlu tutulmamasıdır. Çünkü söylenenlerin birçoğu taraflı konuştukları için bunu söyleyebiliyorum. İşte BDP bu konuda sorumludur. Hiçbir konuda sorumlu değildir. Halka hizmet etmekte doğrudur, sorumludur. Ama olumsuz hiçbir olayda sorumluluk taşımaz.”
AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı başkanlığında ilçeye gelen heyette AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Süleyman Hamzaoğulları, BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ve AK Parti Van Milletvekili Fatih Çifti yer alıyor

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile