TBMM Genel Kurulu'nda, görüşmelerine geçen hafta başlanan Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Kanunu'nda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'ne devam edilecek. "Temel Kanun" olarak iki bölüm halinde görüşülecek olan 15 maddelik teklifin görüşmeleri, 15 Nisan Salı günü 1. maddeden itibaren sürecek.
Teklifle, MİT, dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulu'nca verilen görevleri yerine getirecek.
MİT, milli güvenliğin ve ülke menfaatinin gerektirdiği hallerde yerli ve yabancı her türlü kurum ve kuruluş ile tüm örgüt veya oluşumlar ile kişilerle doğrudan ilişki kurabilecek, uygun koordinasyon yöntemlerini uygulayabilecek. Telekomünikasyon kanallarından geçen dış istihbarat, milli savunma, terörizm ve uluslararası suçlar ile siber güvenlikle ilgili verileri toplayabilecek.
MİT mensupları görevlerini yerine getirirken ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vermek suretiyle görüşebilecek, görevinin gereği terör örgütleri dahil olmak üzere milli güvenliği tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurabilecek.
Cumhuriyet savcıları, MİT görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin herhangi bir ihbar veya şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde, MİT ile temasa geçecek. Konunun MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin olduğunun anlaşılması veya belgelendirilmesi üzerine adli yönden başkaca bir işlem yapılmayacak ve herhangi bir koruma tedbiri uygulanmayacak.
Teklife göre, MİT mensupları ile MİT'te görev yapmış olanlar, MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin hususlarda tanıklık yapamayacak. Ancak, devletin çıkarlarının zorunlu kıldığı hallerde MİT mensuplarının tanıklığı MİT Müsteşarının, MİT Müsteşarının tanıklığı ise Başbakanın iznine bağlı olacak.
Kimlikleri değiştirilenler, MİT'in görev ve faaliyetlerine yardımcı olanlar veya istihbarat hizmetlerinde istifade edilenler, kamu görevlisi olup olmadıklarına bakılmaksızın, görev, faaliyet ve yardımları sebebiyle sorumlu tutulamayacak.
Teklif üzerinde önergelerle bazı değişiklikler de yapılacak.
Teklifin yasalaşması halinde, Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunn Tasarısı ele alınacak.
Danıştay'da bir daire daha kurulmasını, İdari Dava Daireleri Kurulu'nun sürekli hale getirilmesini öngören tasarı, aynı konuda çok sayıda kişiyi ilgilendiren, niteliği aynı olan davaların daha ekonomik ve hızlı görülmesi amacıyla "grup dava" usulü getiriyor. Aynı maddi ve hukuki sebebe bağlı, birbirine emsal oluşturacak nitelikteki davalar, mahkemece grup dava olarak kabul edilebilecek. Grup dava usulünde, davalardan biri öncelikle karara bağlanacak.
-Meclis'in güvenliği
Meclis'teki güvenlikle ilgili olarak TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in grup başkanvekilleri, idare amirleri ve bürokratlarla yaptığı toplantı sonrasında alınacak önlemler bu hafta belirlenecek. Alınacak kararlarla ilgili olarak Çiçek başkanlığında bir toplantı daha yapılması bekleniyor.
Tbmm'de Bu Hafta
MELDA ÇETİNER- Meclis, yoğun gündemle çalışacağı yeni bir haftaya giriyor.