TBMM'de gergin anlar

TBMM'de gergin anlar

Demokratik açılım ön görüşmelerinde tansiyon sürekli yükseliyor. Zaman, zaman protesto ve itiraz seslerinin yükseldiği mecliste gergin anlar yaşanıyor.

Demokratik açılım ön görüşmelerine başlanan TBMM Genel Kurul'u sert tartışmalar sahne oluyor. Tartışmalar nedeniyle Genel Kurul'u yöneten TBBM Başkanı Mehmet Ali Şahin, zaman zaman görüşmelere ara vermek zorunda kalıyor.

Genel Kurul'a başkanlık yapan Mehmet Ali Şahin birleşimi 71 yıl önce 10 Kasım 1938'de hayatı kaybeden Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle anarak saat 15.00'de açtı. Mehmet Ali Şahin, toplantı yeter sayısı olduğunu bildirdikten sonra, bugünün, Atatürk'ün ölümünün 71. yılı olduğunu belirtti ve Genel Kurul'u 2 dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Daha sonra gündem dışı konuşmalara geçildi. İlk konuşmayı AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan aldı. Doğan, Bu günde böyle bir konunun konuşulmasının anlamlı olduğunu, Atatürk'ün zor şartlarda zor kararlar aldığını söyledi. Doğan, MHP'yi CHP'nin ağzıyla konuşmakla suçladı.

Bunun üzerine AK Partili Avni Doğan'ın konuşması sırasında milletvekilleri ayaklandı. "Darbecileri alkışlıyorsunuz" diyen Doğan'a CHP ve MHP sıralarından tepki yükseldi. TBMM Başkanı Şahin, milletvekillerini güçlükle sakinleştirdi.

Daha sonra MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, söz aldı. Şandır, ön görüşmenin 10 Kasım'da yapılmasının mahsurlarını ifade etti. Şandır, "Neden 10 Kasım? 3 ay geçen bir sürecin oluşturulan beklentinin 10 Kasım'a getirilmesinin sebebi ne? Bu özel günde, bu önemli konuyu tartışmanın gerekçesi ne?" diye sordu.


TBMM'DE GERİLİM VAR

MHP'nin önerisine aleyhte söz alan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan, bu öneriyle ilgili açıklamalar yaparken, TBMM Genel Kurulu'nda tartışmalar yaşandı. Doğan, 'istemezük' anlayışının hüküm sürdüğünü söyledi.

Doğan, MHP'ye, CHP'nin ağzıyla konuşmanın yakışmayacağını söyler söylemez birçok milletvekili ayaklandı ve seslerini yükseltti. TBMM Başkanı Şahin, milletvekillerini sakinleştirmekte güçlük çekti. Oturuma bir süre ara verildi.

Ayrıca Doğan'ın, parti ismi vermeden "darbecileri alkışlayanlar var" ifadesi Meclis'teki gerilimi daha da artırdı.

Ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay da 10 Kasım'da yapılmasını eletirdi. Okay, "Oysa 10 Kasım günü özel önemi olan bir gündür ve 10 Kasım günü Cumhuriyetimizin kurucusu ve yurdu sadece işgalci düşmandan kurtaran bir kahramanın ölüm yıl dönümüdür." dedi.


ANADOL: GÖRÜŞMELERİN 10 KASIM'DA YAPILMASI AK PARTİ GRUBUNUN DAYATMACI ANLAYIŞINI GÖSTERİYOR

"Görüşmeler niye salı gününe denk getirildi?" diye soran Okay, ardından da bunun AK Parti grubunun dayatmacı anlayışını gösterdiğini iddia etti. Okay, "10 Kasım günü yapmayın dedik. Yapıyorsanız bu bir meydan okumadır." dedi.

Okay'ın eleştirileri üzerine AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın "Bazı değerlerin arkasına saklanarak politika yapmayın. Cumhuriyet ve Atatürk hepimizce kutsaldır. Onu anmak önemli ama anlamak daha değerli. Bunun yapmaya çalıştıklarını aslında milli birlik projesinin en çok savunanlardan biriydi. Yurt sulh cihanda sulh prensibi ile hareket ediyoruz. Eskiden herkes bizim için düşmandı. AK Parti ile birlikte bu anlayış ortadan kalktı." diye konuştu.

CHP'nin genel görüşme önergesinin ön görüşmesinin Çarşamba gününe alınması önerisi milletvekilleri tarafından kabul edilmedi.

Bunun üzerine CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol söz aldı. Anadol, AK Parti laikliğin odak noktası haline gelen parti olarak nitelendirdi. Anadol açılımın içeriğinde ne olduğunun hala belli olmadığını söylerken, bu projenin okyanus ötesinden gelen bir proje olduğunu iddia etti.

PKK'lıların Habur'daki manzarasını eleştiren Anadol, devletin üniter yapısının, hukuk sisteminin bozulduğunu ve Habur ve Silivri hukuku meydana getirildiğini ileri sürdü.

19 Ekim'de AK Parti ile PKK ve Demokratik Toplum Partisi (DTP)'nin birlikte hareket ettiğini çadır mahkemelerinin kurulduğunu söyledi.

Bunun üzerine AK Partililer, Anadol'a tepki gösterdi. AK Parti grubu Anadol'u konuştuğunu bilmemekle suçladı.

Daha sonra MHP'nin asker kökenli İzmir Milletvekili Erdal Sipahioğlu söz aldı. Sipahioğlu, sert bir konuşma yaptı ve projenin yıkım projesi olduğunu söyledi. Bunun üzerine AK Parti grubundan yüksek sesle itiraz geldi. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Sipahioğlu'na müdahale etmek zorunda kaldı ve böyle bir konuşmanın bir parlamentere yakışmadığını söyledi.

Daha sonra AK Parti grubu adına Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ kürsüye geldi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile