TBMM'de konuşan Endonezya Cumhurbaşkanı: 21. yüzyıl yumuşak güçlerin asrı olacak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün resmi davetlisi olarak Ankara'da bulunan Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono, TBMM Genel Kurulu'nda milletv

  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ' ün resmi davetlisi olarak Ankara ' da bulunan Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono , TBMM Genel Kurulu ' nda milletvekillerine hitap etti .

Konuk Cumhurbaşkanı Türkiye ile Endonezya ' nın İslam dünyasının önemli iki ülkesi olduğunu vurgularken , bunların hem demokrasi hem ekonomideki dönüşümlerini önemli ölçüde tamamladığına işaret etti . Yudhoyono , 21 . yüzyılın yumuşak güçlerin asrı olacağını vurguladı .

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ' i ziyaret eden Yudhoyono , görüşmenin ardından Şahin ' le birlikte Meclis Genel Kurul salonuna geldi . Tüm milletvekilleri ayağa kalkarak konuk Cumhurbaşkanı ' nı alkışladı .

Yudhoyono , Genel Kurul ' da sözlerine , Türk halkının , 150 bin kişinin hayatını kaybettiği doğal afette Endonezya ' ya verdiği destek için teşekkür ederek başladı . Türkiye ve Endonezya ' nın her zaman zafer ve umutsuzluk anlarında beraberce mücadele etmiş iki devlet olduğuna işaret eden Yudhoyono , iki kardeş ülkenin bugün artık dönüşümlerini tamamladıklarını söyledi .

Türkiye ' nin , bölgesinde son derece önemli bir küresel oyuncu haline geldiğine işaret eden konuk cumhurbaşkanı , Asya ile Ortadoğu ve Avrupa , batı ile İslam arasında köprü görevi gördüğünü dile getirdi . Endonezya ' nın da Güney Asya ' nın en istikrarlı ve en önemli ülkelerinden biri olduğunu hatırlatan Yudhoyono , " Biz artık ilişkilerimizi yeniden şekillendirmeli ve özünü belirlemeliyiz . Kendi değerlerimizi kullanarak karşılaştığımız zorluklarla mücadele etmeliyiz . İki ülkenin toplam nüfusları 310 milyon . Sınırsız doğal kaynaklarımız var . Diplomatik ağırlığımız var . Çok daha fazla şeyi başarabiliriz . " ifadelerini kullandı . Yudhoyono , iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 milyar dolar olduğunu belirterek , bu rakamı 5 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini kaydetti .

Yudhoyono , konuşmasında , Türkiye ve Endonezya ' nın G-20 ' de yapıcı bir rol oynadıklarını dile getirdi . Yudhoyono , G-20 dünyasının her zaman aradıkları faydayı sağlayıp sağlayamayacağını sorguladıklarını vurguladı . Yudhoyono , G-20 ' nin refahı tüm dünyaya yayabilmesi , gelişmiş ve az gelişmiş ülkeler arasındaki uçurumu kapatabilmesi , insanlığı 21 . yüzyılda sıfır yoksulluk hedefine ulaştırabilmesi gerektiğini dile getirdi . 1999 yılında dünyada 40 demokratik ülke varken , 2009 ' da bu sayının 110 ' a çıktığına işaret eden Yudhoyono , " Hiçkimse bizim demokrasilerimizin dışarıdan empoze edildiğini söyleyemez . Biz demoksari ihracatı yapmıyoruz . Bizim yapacağımız şey , kendi demokrasi örneklerimizle ekonomik kalkınmayı gerçekleştirebileceğimizi kanıtlamak . Biz , demokrasi ile kalkınmanın birarada olamayacağına yönelik teorilerin doğru olmadığını kanıtladık . " şeklinde konuştu .

Filistin sorununa da değinen Yudhoyono , Mavi Marmara ' ya yapılan saldırının da bu tehlikenin göstergesi olduğunu belirtti . Saldırıda 9 vatandaşını kaybeden Türkiye ' nin acısını paylaştıklarını söyleyen Yudhoyono , İsrail ' in saldırısına ilişkin tarafsız bir soruşturma yürütülmesi gerektiğini söyledi . Yudhoyono , İsrail ' in de bu yasa dışı ambargoyu kaldırması ve bu insanlık krizine son vermesi gerektiğini ifade etti .

Konuk Cumhurbaşkanı , 20 . yüzyılın , sert güçlerin yüzyılı olduğunu kaydetti . 21 . yüzyılın ise yumuşak güçlerin yüzyılı olacağını belirten Yudhoyono , insan ırkının geleceği için çok büyük bir fark yaratılabileceğini , elele vererek kanıtlamak zorunda olduklarını vurguladı .

Yudhoyono , konuşmasının ardından , milletvekilerinin alkışları eşliğinde Şahin ' le birlikte salondan ayrıldı . Yudhoyono ' nun Meclis ' teki konuşmasını Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Cemil Çiçek de izlerken , liderler Yudhoyono ' nun konuştuğu oturuma katılmadı .

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile