CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, Gürer Aykal ile birlikte Meclis'te basın toplantısı düzenledi.
Ülkeyi yönetenlerin sanat ve sanatçıyla ilgili ne düşündüğünün bilindiğini iddia eden Tarhan, şu ifadeleri kullandı:
"Sanatın içine tükürmelerinden, heykel yıktırmalarından, Gezi direnişine destek veren sanatçılara yaptıkları baskılardan biliyoruz. Dünyanın sayılı müzik adamlarından biri olan Fazıl Say'ı linç etmeye kalkışmalarından biliyoruz. Kendi dünya görüşlerine göre sanatı biçimlendirmeye çalıştıklarını biliyoruz. Sanki bir çamur deryası gibi tiyatrocuları, müzik adamlarını, itaati reddeden heykeltraşları önlerine kattılar. Bununla kalmadılar topyekun şimdi sanat kurumları ve kurulları üzerinde çalışmalar yaptıklarını biliyoruz. Onu hedeflerine koyuyorlar."
Sanatın ancak özgürlükle gelişebileceğini belirten Tarhan, "Özgürlüklerin alabildiğine kısıtlandığı bu günlerde sanatın hayat damarları aslında keşilmiş, bayağı, iktidara diz çöken, göz süzen bir sanat anlayışı her yerde kutsanıyor ne yazık ki. Sanat ve sanatçı ideolojik olarak AKP devletinin gerici politikalarına boyun eğdirilmeye çalışılmakta" dedi.
Orkestra Şefi ve Devlet Sanatçısı Aykal, Cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte filizlenmeye başlayan operaların, balelerin, orkestraların, tiyatroların bugün çok önemli bir noktaya geldiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Ama bugün bu aşağı yukarı 2 bin kişi diyebileceğimiz sanatçı grubunun aileleri endişe içindedirler, geceleri rahat uyuyamıyorlar. Çünkü kendileri adına bazı yasaların hazırlandığını, bazı değişiklikler yapılacağını duyuyorlar. O duyumların arasında İngiltere ve Kanada'daki sanat kurumları gibi düzeltmeler yapılacağı var. Cumhuriyetten beri filizlenen ve bugün bu kadar iyi duruma gelmiş bu sanat kurumlarımızın yine sanatçılara danışılarak bence en iyi biçimde düzeltilebilir ve ülkemize yararlı hale getirilebilir. Ne hazırlık varsa gelin bu hazırlığı birlikte yapalım. Türk operasını, balesini, tiyatrosunu en seçkin biçimde ve devletin desteğiyle...Devlet desteği her ülkede var."
Aykal, Meclis Başkanı'nın ayarlaması halinde Meclis'te büyük bir orkestrayla konser verebileceklerini söyledi.
Klasik batı müziğinin en üretken ve etkili bestekarlarından kabul edilen Mozar'ın yaklaşık 250 yıl önce bir Türk marşı yazdığını belirten Aykal, Mozart'ın Türkiye'yi dünyaya en çok tanıtan besteci olduğunu söyledi.
Toplantıda, oda müziği topluluğu da yasa taslağına tepki göstermek amacıyla Mozart'ın "Divertimento in F major" adlı eserini seslendirdi.
Tbmm'de Orkestralı Basın Toplantısı
Orkestra Şefi ve Devlet Sanatçısı Gürer Aykal ve beraberindeki sanatçılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda sanat kurumları ve kurullarına yönelik hazırlandığı belirtilen yasa taslağını, Mozart'ın eserini seslendirerek tepki gösterdi.