TBMM Deprem Arastirma Komisyonu Baskani Uncuoglu, Komisyon Raporu Hakkinda Bilgi Verdi Açiklamasi
'AFAD Deprem Dairesi Baskanligi verilerine göre 2020 yilinda, bir önceki yila göre yüzde 44 artisla toplam 33 bin 821 deprem meydana gelmistir. Ülkemizde her an önemli bir deprem olma ihtimali oldukça yüksektir. Bilinen bu gerçekler, ülkemiz için deprem risklerinin azaltilmasina yönelik gerekli tedbirlerin bir an önce alinmasini zaruri kilmaktadir' 'Hasar görebilirligi yüksek olan 2000 yili öncesi binalar, yapi stokunun yaklasik yüzde 80'ini teskil etmektedir. Ülkemizde hasar görebilirligi yüksek oldugu degerlendirilen 6,7 milyon bagimsiz bölümün 20 yil içerisinde dönüstürülmesi hedeflenmektedir' 'Binalarin iyilestirilmesi ve dönüsümü kapsaminda, 2002 yilindan sonra ortaya konulan acil eylem planlari dogrultusunda TOKI tarafindan yaklasik 1 milyon konut yapilmistir'
Uncuoglu, Meclis'te düzenledigi basin toplantisinda, Depreme Karsi Alinabilecek Önlemlerin ve Depremlerin Zararlarinin En Aza Indirilmesi için Alinmasi Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amaciyla Kurulan Meclis Arastirmasi Komisyonu olarak hazirladiklari raporu, üye milletvekillerine sunduklarini, gelecek hafta da TBMM Baskani Mustafa Sentop'a sunacaklarini bildirdi.
Raporun içerigine iliskin bilgi veren Uncuoglu, Türkiye'de 1900-2020'de kayitlara geçen, can kaybina veya hasara neden olan 250 civarinda büyük deprem meydana geldigini, bu depremlerde 87 bin 811 kisi hayatini kaybettigini söyledi.
Recep Uncuoglu, komisyon raporunun benzer acilarin yasanmamasi adina alinacak önlemlere önemli katkilar saglamasina iliskin temennisini dile getirerek, "AFAD Deprem Dairesi Baskanligi verilerine göre 2020 yilinda, bir önceki yila göre yüzde 44 artisla toplam 33 bin 821 deprem meydana gelmistir. Ülkemizde her an önemli bir deprem olma ihtimali oldukça yüksektir. Bilinen bu gerçekler, ülkemiz için deprem risklerinin azaltilmasina yönelik gerekli tedbirlerin bir an önce alinmasini zaruri kilmaktadir." diye konustu.
Bütünlesik afet yönetimi sistemi içerisinde yer alan risk azaltma, hazirlik, müdahale ve iyilestirme süreçlerine iliskin çalismalarin planlanmasi ve faaliyete geçmesinin, Türkiye'nin kurumsal yapilanmasi içerisinde yer alan bakanliklar, kamu kurum ve kuruluslari, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluslari, özel sektör ve vatandaslarin is birligi içinde çalismasiyla mümkün olabilecegine isaret eden Uncuoglu, yerlesim yerinin ekonomik, sosyal, altyapi ve çevresel ihtiyaçlari ile kapasitesi hakkinda yerinden bilgi edinme imkanina sahip oldugu için yerel yönetimlerin deprem basta olmak üzere afetlerin yönetiminde öncü rol oynadiklarina dikkati çekti.
Komisyon Baskani Uncuoglu, raporda Mevcut Yapi Stoku ve Depreme Dayanikli Yapi Üretimi" basligi altinda yapi stoku ve hasar görebilirliklerinin degerlendirildigini; Türkiye'deki mevcut binalarin yüzde 16'sinin 1970'li, yüzde 22'sinin 1980'li, yüzde 24'ünün 1990'li yillarda, yaklasik yüzde 21'inin ise 2000 yili sonrasinda insa edildigini kaydetti. Uncuoglu, sözlerini söyle sürdürdü:
"Hasar görebilirligi yüksek olan 2000 yili öncesi binalar, yapi stokunun yaklasik yüzde 80'ini teskil etmektedir. Ülkemizde hasar görebilirligi yüksek oldugu degerlendirilen 6,7 milyon bagimsiz bölümün 20 yil içerisinde dönüstürülmesi hedeflenmektedir. Türkiye genelinde 213 bin 533 riskli yapi tespit edilmis, bunlarin yüzde 87'sini teskil eden 186 bin 275 binanin yikimi gerçeklestirilmistir. Bu kapsamda 2 bin 97 riskli binanin tespiti idarece resen yapilmis olup, bu yapilardan 1211'inin yikimi gerçeklestirilmistir. Binalarin iyilestirilmesi ve dönüsümü kapsaminda, 2002 yilindan sonra ortaya konulan acil eylem planlari dogrultusunda TOKI tarafindan yaklasik 1 milyon konut yapilmistir. Konut projelerinin yani sira okul, hastane, stadyum, millet bahçesi gibi projeler de hayata geçirilmistir. Kentsel dönüsüm projeleri kapsaminda, yaklasik 100 bin kentsel dönüsüm konutunun teslimi yapilmis ve 57 bin konutun üretimi, 88 bin konutun projelendirme çalismasi ise devam etmektedir."
- "1 milyon 421 bin 340 konut ve is yerinin dönüsüm çalismalari baslatildi"
Komisyon Baskani Recep Uncuoglu, 2006-2025 dönemini kapsayan ISMEP projesine 2020 yili sonu itibariyla Dünya Bankasi, Avrupa Yatirim Bankasi, Avrupa Konseyi Kalkinma Bankasi, Islam Kalkinma Bankasi ve Alman Kalkinma Bankasi gibi kuruluslardan 2,028 milyar avro dis kredi saglandigini, 1999 öncesinde insa edilen 1589 kamu yapisinin 1201'inin güçlendirildigini veya yeniden insa edildigini; saglam olan veya diger kuruluslar tarafindan tamamlanan 127 bina ile birlikte Istanbul'da toplam 1384 kamu binasinin depreme karsi güvenli hale getirildigini anlatti.
Türkiye'deki yaklasik 28,6 milyon konutun 6,7 milyonunun depreme karsi güvensiz oldugunun tahmin edildigine dikkati çeken Uncuoglu, "Altyapi ve Kentsel Dönüsüm Hizmetleri Genel Müdürlügünün komisyonumuza yaptigi sunumda, 6306 sayili Kanun kapsaminda riskli yapi tespitine konu edilen yapilarin yüzde 92'sinin 1997 yili öncesi, yüzde 8'inin ise 1997-2007 yillari arasinda yapildigi görülmektedir. Bu sonuç 1997 yili öncesi insa edilen yapilarin risk degerlendirilmesinin ivedilikle tamamlanmasinin ne kadar önemli oldugunu açikça ortaya koymaktadir. Çevre ve Sehircilik Bakanliginca yürütülen kentsel dönüsüm çalismalari kapsaminda 1 milyon 421 bin 340 konut ve is yerinin dönüsüm çalismalari baslatilmis olup, 682 bin 550 konut ve is yerinin yikimi tamamlanmistir." dedi.
Raporda finansmana iliskin çalismalara da yer verildigini anlatan Uncuoglu, 2010-2020 yillari arasinda deprem basta olmak üzere afetlerden zarar gören yapilarin güçlendirilmesi veya yeniden yapilmasi, afet ve acil durum ihtiyaçlarinin karsilanmasi ve zarar gören altyapilarin iyilestirilmesi amaciyla genel bütçeden yaklasik 12,3 milyar lira ödenek tahsis edildigini bildirdi.
Uncuoglu, "AFAD tarafindan 2010 yilindan bu yana depremlerde yikilan veya oturulamayacak derecede hasar gören binalarin yeniden yapilmasi, güçlendirilmesi ve evini yapana yardim edilmesi gibi deprem konutlarinin yapilmasina yönelik çalismalar için yaklasik 6,9 milyar lira kaynak kullanilmis; afet ve acil durumlar için yapilan faaliyetlere yaklasik 3,2 milyar lira harcanmis ve afetler sebebiyle zarar gören altyapilarin iyilestirilmesi için mahalli idarelere yaklasik 2,2 milyar lira kaynak aktarilmistir. 2021 yili Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile AFAD’in afet ve acil durum faaliyetlerini yürütebilmesi için 2 milyar 85 milyon 860 bin lira ödenek tefrik edilmistir." bilgilerini paylasti.
Recep Uncuoglu, çalismalarina verdigi destek için TBMM Baskani Mustafa Sentop'a, komisyonun kurulmasina vesile olan milletvekilleri ile çalismalara katki saglayanlara tesekkür etti.