TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Baskani Yayman'dan 'Habere Telif' Açiklamasi

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Baskani Hüseyin Yayman, haberin de bir sanat ve kültür eseri sayilarak, telif ödenmesi konusunda çalisma yapilacagi sinyalini verdi.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Hüseyin Yayman baskanliginda toplandi. Yayman, Türkiye’nin dünyada en çok sosyal medyayi kullanan ülke oldugunu söyleyerek, “Internette yedi saat, sosyal medyada üç saat zaman geçiriyoruz. Türkiye çok genç bir nüfusa sahip ve teknolojiyle uyumu çok fazla olan ülkelerden biri. Iletisim teknolojisini çok yogun bir sekilde kullaniyor ve son tahlilde bu bizi dijitale bagimli hâle getiriyor, kontrol edemedigimiz bir alan ortaya çikiyor” ifadelerini kullandi.

Yayman, Tiktok platformunda içerik paylasiminda çok ciddi elestiriler oldugunun altini çizerek, “Size de geliyor yani artik -eskilerin tabiriyle- mizragin çuvala sigmadigi bir durumla karsi karsiyayiz. Son tahlilde hepimiz milletvekilleri olarak söz hürriyetini, fikir hürriyetini savunuyoruz, hepimiz sansüre, yasaklamalara karsiyiz. Fakat son tahlilde de bir kamu düzeninin saglanmasi gerekiyor. Hepimizin çocuklari var. Çocuklarin korunmasi, ailenin korunmasi, gençlerin daha saglikli bir ruh yapisiyla büyümesi” seklinde konustu.

Dijital telif konusunda ise Yayman, “Kurumsal yapilar içerik üretmek için personel, gazeteci, muhabir, televizyoncu, kameraman istihdam ederken, herhangi bir platform -bu, internet de olabilir, sosyal medya mecralari da olabilir- orada bulunan bir kisi ya da bir kurum, tüzel kisilik o sizin ürettiginiz içerigi aliyor, kullaniyor ve bunun hiçbir yaptirimi olmuyor. Bizim, muhakkak Avrupa örneklerinde oldugu gibi haberin de bir sanat ve kültür eseri sayilmasi, telifinin ödenmesi ve emegin karsiligini bulmasi noktasinda bir çalisma yapmamiz lazim. Sözlerimin ana fikri su; Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’muzun tam da dijital kavramla ’update’ edilmesi lazim; yeniden yapilanmasi, güncellenmesi lazim. Algoritmayi yenilememiz lazim. Bununla ilgili olarak da Komisyonumuza bence çok önemli bir tarihsel görev düsüyor” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile