TBMM Disisleri Komisyonu Baskani Kiliç'tan, 10 Büyükelçinin Açiklamasina Tepki Açiklamasi

'Yargimizin nasil isleyecegi, sinirlari, görev alanlari, yetki ve sorumluluklari Türkiye Cumhuriyeti Anayasasi'nda bellidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve kurumlarina hiç kimse hariçten gazel okumasin' 'Türkiye Cumhuriyeti ve yargi sistemiyle ilgili ciddi manada sinirlari ve görev alanlarini asan açiklama oldugunu görüyoruz'

TBMM Disisleri Komisyonu Baskani Akif Çagatay Kiliç, 10 büyükelçinin, tutuklu Osman Kavala ile ilgili yaptigi açiklamaya tepki göstererek, "Yargimizin nasil isleyecegi, sinirlari, görev alanlari, yetki ve sorumluluklari Türkiye Cumhuriyeti Anayasasi'nda bellidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve kurumlarina hiç kimse hariçten gazel okumasin." dedi.

Kiliç, Azerbaycan Milli Meclisi Disisleri ve Parlamentolararasi Iliskiler Komitesi Baskani Samad Seyidov ve Gürcistan Parlamentosu Dis Iliskiler Komitesi Baskani Nikoloz Samkharadze ile Mecliste bir araya geldi.

Toplantinin ardindan düzenlenen ortak basin toplantisinda konusan Kiliç, katilimcilar olarak Abhazya ve Tshinvali Bölgesi/Güney Osetya'nin isgalden arindirilmasinin ve Gürcistan'in toprak bütünlügünün barisçil bir sekilde restorasyonunun gerekliliginin vurguladigini belirtti.

Akif Çagatay Kiliç, "Ayni sekilde Güney Kafkasya'daki yeni güvenlik ve siyasi ortam isiginda taraflarin bölgede kalici baris ve istikrar için çaba göstereceklerinin altini çizdik. Disisleri Komisyonu olarak terörün her türlü biçimi ve tezahürüyle mücadelede birlik içinde kalacagimizi ilan ettik. Her türlü terör eyleminin, motivasyonu ne olursa olsun, ne zaman, nerede ve kim tarafindan islenirse islensin hakli gösterilemez ve kabul edilemez oldugunun altini çizdik." ifadesini kullandi.

Kiliç, 10 büyükelçinin, tutuklu Osman Kavala'nin serbest birakilmasi çagrisina dair degerlendirmesinin sorulmasi üzerine, yargi sürecinin devam ettigini, bu nedenle yargiya iliskin bir degerlendirmede bulunmayacagini söyledi.

Büyükelçilerin görevinin, bulunduklari ülkelerde iliskileri ve halklar arasindaki dostlugu gelistirmek oldugunu vurgulayan Kiliç, sözlerini söyle sürdürdü:

"Türkiye Cumhuriyeti ve yargi sistemiyle ilgili ciddi manada sinirlari ve görev alanlarini asan açiklama oldugunu görüyoruz. Açiklamayi yapan ülkelerin büyükelçilerine baktigimiz zaman, onlarin ülkeleriyle ilgili bizim dile getirecegimiz çok konu var. Örnegin ABD. Dünyadaki insan haklari ihlalleri konusunda ve halen bugün de ABD'de yasayan farkli kökendeki insanlarin haklarinin ihlali konusunda çok ciddi elestirilere maruz kaliyor. Ayni sekilde Avrupa'daki bazi ülkeler de öyle. Danimarka mültecilere hangi insan haklari ilkelerini uyguluyor? Veya çesitli ülkelerde yasayan Müslümanlara karsi ortaya konan Islamofobi hakkinda ne düsünüyorlar? Bu soruyu biz de onlara soruyoruz. Terör örgütleriyle mücadele konusunda ABD en son konusacak ülkedir. Suriye sinirinda ve ötesinde DEAS'a karsi gögüs gögse mücadele eden tek ordu Türk ordusudur. Fakat müttefikimiz olan ABD, PKK-YPG gibi örgütleri terör örgütü olarak görmeyip onlara destek veriyor, gökyüzünden silah atiyor. TBMM'nin bir üyesi ve Dis Iliskiler Komisyonu Baskani olarak ABD'nin Ankara Büyükelçisine soruyorum: Sizin müttefiklik anlayisiniz bu mudur? Müttefiklik anlayisiniz, terör örgütlerine destek vermek midir? Yargimizin nasil isleyecegi, sinirlari, görev alanlari, yetki ve sorumluluklari Türkiye Cumhuriyeti Anayasasi'nda bellidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve kurumlarina hiç kimse hariçten gazel okumasin. Yoksa her söze bir cevabimiz var."

ABD ve Avrupa ülkelerinin kendileriyle çelistigini belirten Kiliç, Türkiye Cumhuriyeti'nin müttefiklik anlayisi geregi yaptigi anlasmalara bagli kaldigini, ayni saygiyi ve zamani geldiginde ayni destegi müttefiklerinden bekledigini, bunun da Türkiye'nin hakki oldugunu dile getirdi.

Akif Çagatay Kiliç, Paris'te yapilan terör saldirisini hatirlatarak, "Kimin yapigi ve motivasyonun nerden geldigine bakmaksizin karsi çiktik ve kinadik. Türkiye Cumhuriyeti'nin o dönemdeki bir üyesi olarak Paris'te teröre karsi yapilan yürüyüse katilanlardan birisiyim. Ama Istanbul, Ankara basta olmak üzere Türkiye'nin farkli bölgelerinde bir saldiri oldugunda biz müttefiklerimizi neden görmüyoruz? Türkiye ne zaman destege ihtiyaci olduysa Azerbaycan ve Gürcistan yanimizda oldu. Ama Avrupa ve ABD'li dostlarimizin konusmaktan çok icraata bakmalari gerekiyor. Onlara bunu tekrar hatirlatmak istiyorum." diye konustu.

Azerbaycan Milli Meclisi Disisleri ve Parlamentolararasi Iliskiler Komitesi Baskani Samad Seyidov ise ülkeler arasindaki iliskilerin gelistirilmesinin önemini vurguladi.

Komsu ülkelerin toprak bütünlügüne saygi duydugunu belirten Seyidov, bölgedeki barisin ve istikrarin devami için her türlü çabayi gösterdiklerini aktardi.

Gürcistan Parlamentosu Dis Iliskiler Komitesi Baskani Nikoloz Samkharadze de parlamentolar arasi iliskilerin gelistirilmesine katki saglanmasi konusunu vurguladiklarini kaydetti.

Toplantida üç ülkenin stratejik ortak oldugunun teyit edildigini anlatan Samkharadze, ülkelerin toprak bütünlügüne saygi duyduklarini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile