TBMM FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu
Komisyon 15 Temmuz gazilerini dinledi Gazi Albay Ala: 'O gece bunların yerine bir Rum ordusunu getirip koysaydık, Rum askeri bile halka o eziyeti etmezdi' Gazi Albay Pınarbaşı: 'Bu darbenin omurgasını 94 yılı mezunu subaylar oluşturmaktadır' 'Üzerlerine mermi yağan insanların umursamazlığı akılla izah edilebilecek bir şey değil. Bir film olarak gösterselerdi oldukça abartılı bulurdum' Jandarma Genel Komutanlığı önünde vurulan vatandaşlardan Özer: '30 kadar kişi kuşlar gibi vurulduk. 12 kişiyi bir halı yıkama aracına bindirdiler. 12 kişi kanımız birbirine karışa karışa Turgut Özal Hastanesine götürüldük, bizi almadılar. 'Kim sizi sokağa döktüyse gidin onlar ilgilensin' dediler' Çengelköy Mahallesi Muhtarı Cumurcu, Kuleli Askeri Lisesinden çıkıp havaya ateş ederek yanlarına gelen ve 'Sokakları boşaltın, asker yönetime el koydu' diyen albaya 'Ne içtin de güzelleştin?' karşılığını verdiğini anlattı
Konuklardan Gazi Albay Davut Ala, 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında 15 Temmuz'da yaşadıklarını anlattı.
Ala, tugay komutanlığının 3 ayrı kışladan oluştuğunu, darbe girişiminden bir hafta önce, görevlendirildiği Kartaltepe Kışlasında, güne garip olaylarla başladığını söyledi.
Normal şartlarda tugay komutanı olmadan telsiz çevriminin alınmadığını, Tugay Komutanı Mehmet Nail Yiğit'in izinli olmasına rağmen telsiz çevriminin istendiğini ifade eden Ala, sonrasında ise bakım günü olmasına rağmen, kışla komutan yardımcısı tarafından atış talimi yapılması yönünde emir geldiğini söyledi.
Anlam veremediği birçok olay ile karşı karşıya kaldığını vurgulayan Ala, 'Yaşananlara daha anlam verebilmiş değilken bağlı bulunduğum kolordu komutanlığından, hemen hemen İstanbul'un her yerinde eylem ikazı mesajı geldi. Anlamlandıramadığım olaylar üst üste geliyordu ama telefonla aradığım ne kışla komutanı ne de yardımcısına ulaşabiliyordum.' dedi.
Garip olaylar sarmalına 'bir silahın kaybolduğu' ve hiçbir personelin kıtadan ayrılmaması yönünde talimatın eklendiğini kaydeden Ala, ancak silahın bulunması yönünde herhangi bir faaliyetin de olmadığını söyledi. Ala, akşam saatlerinde ise kayıp silahın bulunduğu haberini bir başka kıtanın komutanından öğrendiğini, bunun üzerine nöbetçi subaylar dışında diğer rütbelilerin evlerine gidebileceğinin belirtildiğini dile getirdi.
- Yunanistan'a kaçırılan helikopter
Lojmana giderken GATA'daki bir hastanın başına refakatçi olarak gönderdikleri bir astsubayın kendisinin aradığını ve kışlaya gidemediğini söylediğini aktaran Ala, şunları kaydetti:
'Bu astsubay arkadaşımız, Kuleli Askeri Lisesinden bir komutanın köprü girişinde yolunu kestiğini, darbe olduğunu söylediğini belirtmesi üzerine tebessüm ettim. Bu astsubay arkadaşımızı GATA'nın psikiyatri bölümüne göndermiştim. Bu arkadaşın söylemleri komik gelmişti. Baktım diretiyor, 'Tamam' dedim ve yolda birtakım askeri araçlar gördüm. Evde televizyonu açtığımda karşımda benim görev yaptığım birliğe yani tugaya ait zırhlı araçların bu eyleme katıldığını gördüm. Darbeye katılmayan tek kışla ise benim emir ve komuta ettiğim kışladır.'
Şehit olan Kurmay Albay Sait Aktürk ile bir araya geldiklerini, sivil halde kışlaya gitmek üzere lojmandan çıktıklarını ifade eden Ala, 'Kışlaya girerken piste 4 helikopterin indiğini gördüm. Bunlardan birisi de Yunanistan'a kaçırılan helikopterdir. Hemen bir durum değerlendirmesi yaptık ve çeşitli stratejiler belirledik. Bunları durdurmak için harekete geçtiğimizde futbol sahasına bir helikopterin daha indiğini gördüm. O helikopterin CNN ve Kanal D'yi basanları ve olaylar sırasında yaralanan askerleri taşıdığını öğrendim.' diye konuştu.
- 'Siz göreceksiniz 2 sene sonra sizi yargılayacağız, asacağız' tehditleri
Yaralı subaylardan birinin tugayın istihbarat subayı, diğerinin ise akademiden bir kurmay subay olduğunu anlatan Ala, şöyle devam etti:
'Bunlara tepki gösterirken bana 'Siz göreceksiniz 2 sene sonra sizi yargılayacağız, asacağız' dediler. Bunları enterne edip bir uzman çavuşa teslim ettim. Tugay komutanı karargahında iken asker üniformalı ama hiçbir şekilde askere benzemeyen 2 kişi gördüm. 'Teslim ol' diye bağırdığımda bana ateş etmeye başladılar. Bacağımdan yaralandım. Ben onların Türk subayı değil, başka milletten insanlar olduğunu düşünüyorum. Sait Albay'ın düştüğünü görünce bağırdım o esnada başka bir polis memuru arkadaş da sırtından vuruldu. Bu kadar hain olabileceklerini tahmin bile edemezdim. O yaralı polis memurunu kurtarmak isterken parmağımı kaybettim, parmağım avucumdayken darbecilerin kaçacağını düşünerek helikopterin bulunduğu alana giderken karaciğerimden vuruldum. Bu insanlarla kader birliği yapmıştık, ekmeğimizi bölüşmüştük. O gece bunların yerine bir Rum ordusunu getirip koysaydık, Rum askeri bile halka o eziyeti etmezdi.'
Ala, askeriyede en fazla kurmay olan devrenin 1994 yılı mezunlarının olduğunu, özellikle darbe girişiminde de en çok bu devre subaylarının kullanıldığını, söz konusu kurmayların, darbe girişimi olmasaydı tuğgeneralliğe yükseleceklerini ifade etti.
- 'Hastanede müthiş bir baskıya maruz kaldık'
Gazi Albay Mahmut Pınarbaşı da İstanbul 3. Kolordu Komutanlığında görev yaptığını, 15 Temmuz'da, gün içinde diğer birliklere de yapılan eylem ikazı mesajının kendisine de geldiğini söyledi.
Akşam saatlerindeki hareketlilik nedeniyle çeşitli görüşmeler yaptığını ve 3. Kolordu Komutanlığındaki tüm birliklerin dışarıya çıktığını öğrendiğini anlatan Pınarbaşı, 'Olay akşamı Ümraniye'deydim ama görev yerim Ayazağa'daydı. Denetleme üyesi olduğum için emir vereceğim bir askeri personelim de yoktu. Yaşanan hareketlilik nedeniyle görev yerime ulaşamıyordum. Bulunduğum yerden beraberimdeki bazı yakınlarımla gece saat 02.00 gibi köprüye ulaştım. Bunları durdurmak için çeşitli hamleler yaptım. Darbecilerle aramda 100-150 metre mesafe vardı. Makineli tüfekle yapılan ateş sırasında her iki bacağımdan yaralandım.' dedi.
Çevredekiler tarafından hastaneye kaldırıldığını belirten Pınarbaşı, şunları kaydetti:
'Hastanede müthiş bir baskıya maruz kaldık. Beni ameliyat masasından kaldırarak Üsküdar İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürdüler. Vatan Caddesi'nde 3 gün gözaltında tutuldum. FETÖ bazı insanlar üzerinden kendisini mağdur gösteriyor ve kendini aklama peşine gidiyor. Bu konuda çok dikkatli olmak lazım. Tabii bazı şeyleri yıllar sonra fark ettik. 1994 yılı devreleri 200'ün üzerinde kurmay çıkardı. Bu darbenin omurgasını 94 yılı mezunu subaylar oluşturmaktadır. 1999 yılı sonrasında yapılan erken terfiler, yükselmelere baktığınızda birçoğu Güneydoğu'yu görmemiş.'
- 'Ölüm şu kapıdan çıkmak kadar basit bir şeydi'
Darbeye karışanların hepsinin FETÖ'cü olmadığını öne süren Pınarbaşı, bunların birçoğunun FETÖ'de ikbal gören, gelecek gören, kendi geleceğini vatanın, milletin geleceğinden üstün gören ve bunlara dayalı olarak kazanacağına inanan tiplerin olduğunu ve onların da darbeye destek verdiğini dile getirdi.
Pınarbaşı, halkın cesaretinin takdire şayan olduğunu vurgulayarak 'İnsan olanın, can taşıyanın aklından dahi bunu geçirebileceğini düşünmezdim. Bir film olarak gösterselerdi oldukça abartılı bulurdum. Üzerlerine mermi yağan insanların umursamazlığı akılla izah edilebilecek bir şey değil. Ölüm, şu kapıdan çıkmak kadar basit bir şeydi. Daha önce de çatışmaya girdim ama ne böyle bir şey gördüm ne de duydum. Bu haç ile hilalin savaşı. Ben böyle değerlendiriyorum.'
- '30 kadar kişi, kuşlar gibi vurulduk'
Darbe girişimi gecesi eşi Rıfat Özer ile Jandarma Genel Komutanlığı önünde çeşitli yerlerinden yaralanan Mine Özer, vatandaşların müdahalesinin 'kahramanlık' olarak değerlendirilmesini doğru bulmadığını söyledi.
Bunun, her Türk vatandaşının bir görevi olduğunu belirten Özer, çocuklarının özgür bir ülkede yaşayabilmeleri için eşiyle birlikte yollara düştüğünü dile getirdi.
Jandarma Genel Komutanlığı önüne geldiklerinde bir tankla karşılaştıklarını ve tankı kullanan askerle göz göze geldiğini ifade eden Özer, '(Ben senin teyzenim, anneannenim, bana ateş edemezsin.) diye bağırıyordum. O sırada 'Lan asker, vur bu şerefsizleri' diye bir ses geldi. Helikopterden ateş ediliyordu. Şarapnel parçalarının vücudumuza isabet etmesi sonucu birçok yerimizden yaralandık. Eşim polisi, ambulansı aradı ama hiçbirinden haber alamadık. 30 kadar kişi kuşlar gibi vurulduk. 12 kişiyi bir halı yıkama aracına bindirdiler. 12 kişi kanımız birbirine karışa karışa Turgut Özal Hastanesine götürüldük, bizi almadılar. 'Kim sizi sokağa döktüyse gidin onlar ilgilensin' dediler.' ifadelerini kullandı.
Bayındır Hastanesine sevk edildiklerini ve buradaki müdahalede midesinde 3 mermi deliği olduğunun söylendiğini anlatan Özer, 'Vurulduğumuz saat 01.00 civarıydı. Sabah uyandığımda 'Vatanıma ne oldu?' sorusunu sormaya çekiniyordum. Hemşireye ne olduğunu sorduğumda 'Bizimkiler direniyor' dedi. Daha sonra 'Bizimkiler kim?' diye sorduğumda ise 'halk' cevabını verince rahatladım. Vatanı olmayanın hiçbir şeyi olmuyor, bunun idrakı ile oraya gittik. 80 milyon insana bir kötülük yaptıysanız bunun karşılığını ödemek zorundasınız. Ordumuz aleyhinde konuşmaya cüret edemem ama onların içinde de hainlerin olduğunu gördük. Bu sıkıntıları yaşamış olmama rağmen ülkem için sokağa çıkmakta hiçbir sakınca görmedim. Kahraman dediğinizde rahatsızlık duyuyorum. Ben yapmam gerekeni yaptım.' değerlendirmesinde bulundu.
Rıfat Özer ise 15 Temmuz akşamı sokağa çıkmanın önemli bir görev olduğunu söyledi.
Özer, şunları kaydetti:
'Her düşünce insanının bu vatanla bir bütün olduğuna inanan bir insanım. Bu örgütün yerini alacak başka bir radikal örgüt var mı sorusuna yok derim. Çünkü bunlar profesyonel. FETÖ gibi bir örgüt radikal gruplar içinde yoktur. İnsanlar tevhidi öğrenmelidir. Bu milletin ferdi olmaktan gurur duyuyorum. Bulunduğumuz yerde sürekli birileri öldürülüyordu. Orada 29 kişinin öldüğünü öğrendik.'
- 'Asker yönetime el koydu' diyen albaya, muhtardan 'Ne içtin de güzelleştin?' cevabı
İstanbul Çengelköy Mahallesi Muhtarı Can Cumurcu, olay günü Kuleli Askeri Lisesinden çıkan bir albayın havaya ateş ederek yanlarına geldiğini söyledi.
Söz konusu albayın 'Sokakları boşaltın, asker yönetime el koydu' sözüne 'Ne içtin de güzelleştin' sözü ile karşılık verdiğini belirten Cumurcu, şöyle devam etti:
'Bu albay, yanında 3 çevik kuvvet polisi ile geldi. Çengelköy'ün gençlerini arkamda görünce bu albay yine havaya ateş ederek beraberindeki polislerle kaçtı. Bir yerlerden silah sesleri geliyordu. Gece saatlerinde silah sesleri artmaya başladı. Silah sesleri artık çok yakındı. Gelen bir mermi ile bacağımın koptuğunu zannettim. G3 piyade tüfeği ile yaralanmışım. Hastaneye ilk ben girdim. Benden sonra hastane mezbaha gibiydi. 17 şehit verdik, 100'e yakın gazimiz var. Yeğenimi de kaybettim. Bugün muhtarlıktan içeri giren ya bir gazi ya da bir şehit yakını. O nedenle dik durmamız lazım.'
Cumurcu, Çengelköy halkı olarak mahallelerine 'gazi' ünvanının verilmesini talep ettiklerini söyledi.
- 'Boğazımdaki mermi alınamadı'
Darbe girişimi gecesi, Ankara'da TRT binası önünde yaralanan 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Enes Topçu, darbe kelimesinin anlamını dahi bilmeyen bir genç olarak sokağa çıktığını ifade etti.
Topçu, 'Nene Hatun'un torunları olarak sokağa çıktık. TRT'de yaşananları bir yardım çığlığı olarak algıladım ve arkadaşlarımla birlikte oraya gittik. Bizim askerimiz neden bize ateş eder diye düşünürken yaylım ateşine maruz kaldık. Önce boğazımdan yaralandım. Sonra çeşitli yerlerime isabet etti kurşunlar. İki gün sonra gözümü hastanede açtım. Hastanenin yakında olması da bir şans diye düşünüyorum. Boğazımdaki mermi, felç riski bulunmasından dolayı hala alınamadı. Bugün olsa yine bu halime bakmadan sokağa çıkarım.' diye konuştu.
- Tankın paletleri önüne vücudunu siper etmişti
Darbe girişiminde tankın paletleri önüne vücudunu siper eden Metin Doğan da Atatürk Havalimanı'na gittiğinde karşısındaki darbeci askerlere, sesinin çıktığı kadar bağırmaya başladığını söyledi.
Halkın sokağa dökülmesi için yapılabilecek tek şeyin, tankların paletlerinin altına yatmak olduğunu belirten Doğan, bu şekilde ölmesi halinde halkın duyarlılık gösterebileceğine inandığını anlattı.
Doğan, 'Benim amacım insanları sokağa çıkarmaktı. Canımı vererek insanları sokağa çıkarmak istemiştim. İrademin gücünden dolayı oradaydım. Bu hainlerin hala var olduğuna inanıyorum. Bana gazilik ünvanı vermediler. 'Tankın önüne yatan adam...' Bu tabir çok kaba. Ben bunun maddi yönden getirisinin peşinde değilim. Başbakanımız bana 'Gazimiz' diye hitap etti. Ben bu hakkın verilmesini talep ediyorum.' dedi.