TBMM Genel Kurulu'nda Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Komisyonu Görüşülüyor

AK Parti'nin 'Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Komisyonu' kurulmasına ilişkin önerisi ile CHP'nin 'Toplumsal Mutabakat Komisyonu' kurulması önergesinin birleştirilmesine karar verildi.

TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti'nin 'Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Komisyonu' kurulmasına ilişkin önergesi ile CHP'nin 'Toplumsal Mutabakat Komisyonu' kurulması önergelerinin birleştirilmesine karar verildi.

Sık sık tartışmaların yaşandığı Genel Kurul salonunda AK Parti Grubu, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun vermiş olduğu komisyon kurulmasına ilişkin önergeyle kendi önergelerinin birleştirilmesini istedi. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ise CHP Grubu'nun Sezgin Tanrıkulu'nun vermiş olduğu önergeyi geri çektiğini belirterek, AK Parti'nin önergeleri birleştirme teklifinin reddedilmesini istedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise Sezgin Tanrıkulu'nun vermiş olduğu önergenin son derece önemli olduğunu söyledi.

Mahir Ünal'ın ayrıca AK Parti'nin grup önerisinin anayasaya aykırı olmadığını söylemek istediği sırada ise dili sürçtü. Ünal, "Bizim grup önerimiz Anayasaya ayrıdır" diyence muhalefet saflarından alkış aldı. Yanlış söylediğini fark eden Ünal bunun üzerine ise dilinin sürçtüğünü belirterek, "Önergemiz anayasaya aykırı değildir" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, "Yalanla siyaset yapılmaz" diye bağırınca genel kurul kısa süreliğine gerildi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da, kendilerinin CHP'nin verdiği önergeye imza atmalarının alkışlanması gerektiğini, bunun kendilerinin ne kadar samimi olduğunu ortaya koyan bir karar olduğunu söyleyerek, "Önergelerin birleştirilmesi arzusundayız" dedi.

"SİZİNLE OLMAK İSTEMİYORUZ"

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ise söz alarak, önergelerin birleştirilmesine karşı çıktıklarını ve CHP olarak komisyon kurulmasına ilişkin teklifi geri çektiklerini söyledi.

"Sizinle aynı önergeye imza atmak istemiyoruz, sizinle olmak istemiyoruz" şeklinde bağıran İnce, kendilerinin verdiği önergenin düştüğünü belirtti.

Oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Sadık Yakut ise AK Parti ve CHP'ye usul tartışması için 5'er dakika söz verebileceklerini söyledi.

Bunun üzerine MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise Sadık Yakut'a seslenerek, "Usul tartışması yanlış olur" dedi.

Yaşanan tartışmaların üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut birleşime 10 dakika ara verdi.

"ÖNERGEMİN ARKASINDAYIM"

Aranın ardından Genel Kurul'a gelen Başkanvekili Sadık Yakut, CHP'nin önergesini geri çekebilmesi için en az 20 imza gerektiğini, CHP'nin ise 18 imza sunduğunu söyledi.

Yakut, "Önergenin düşmesi söz konusu değildir" diyence CHP sıralarından tepki geldi. Sadık Yakut bunun üzerine CHP önergesinin sahibi olan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'na söz verdi. Tanrıkulu, kendi önergelerinin ayrı görüşülmesi gerektiğini söyleyerek, "AK Parti CHP'nin desteğini istiyorsa ve aynı düşüncedelerse kendi önergelerine gerek yok" dedi

Önergelerin birleştirilmesi noktasında kendisinin ve CHP'li milletvekillerinin fikrinin sorulmadığını ve iradelerinin dışında birleştirilmeye çalışıldığını belirten Tanrıkulu, "Ben kendi önergemin arkasındayım. Şimdi çekiyorum ama 1 saat sonra 20 imza ile değil 54 imza ile tekrar sunacağım" şeklinde konuştu.

"KENDİ ÖNERGENİZE GÜVENMİYOR MUSUNUZ?"

Usul tartışmasına ilişkin olarak söz alan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, "Vebal altındasınız sizi hukuka davet ediyorum, iç tüzüğe davet ediyorum" diyerek TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'a seslendi. Usul tartışması açılmasını istemediklerini belirten Şandır, AK Parti'nin kendi önerisini getirmemesinin altında bir hile olduğunu iddia etti.

"Burada yaptığınız iş hukuksuzluktur, bu meclisin hamuruna hileyi karıştırmayın yazık edersiniz" diyen Şandır, "Siz kendi önergenize inanmıyor musunuz bir başka partini önergesinin arkasına saklanıyorsunuz. Belli ki siz burada bir suç işliyorsunuz" şeklinde konuştu.

MHP Hatay Milletvekili Ali Uzun Irmak da, "Bu süreci TBMM çatısı altında görüşmek en büyük şerefsizliklerdendir" deyince AK Parti sıralarından tepki gördü.

"BU MİLLET İÇİN NE YAPTINIZ?"

AK Parti adına eleştirilere cevap veren Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, "AK Parti grubu olarak onurlu, şerefli, dürüst ve samimi bir şekilde ülkemizin uzun yıllarını heba eden terör sorunu karşısında değil elimizi başımızı taşın altına koymuşuzdur. Ve biz de bunu yaparken tek yol arkadaşımız vardır o da aziz milletimizdir" dedi.

CHP'ye "Siz bu millet için ne yaptınız Allah aşkına bugüne kadar" diyen Aydın, "Arada da olsa 'CHP doğru şeyler de yapıyormuş' dedik ve 'doğruyu kim söylüyorsa, nereden gelirse gelsin ve o doğrunun altına imzamızı atarız' dedik" şeklinde konuştu.

ÖNERGELERİN BİRLEŞTİRİLMESİNE KARAR VERİLDİ

CHP adına konuşan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ise, eser sahibinin izni olmadan TBMM Genel Kurulu'na saat bile asılamadığını söyleyerek, kendilerinin izni olmadan önergelerin birleştirilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

İnce, "Bir yazılı eserin içine CHP'nin adını bizim onayımızı almadan yazamazsınız. Biz de CHP'nin yöneticileri, milletvekilleri burada. Bütün milletvekillerimiz şuan itibariyle geri çekti" diyerek, "Bundan sonrası zorbalık olur, zorbalık yapmayın, zorbalığa hukukla karşılık verilmez. Zorbalığa zorbalıkla karşılık verilir. Biz CHP'nin adını orada görüştürtmeyeceğiz, görüştürtmeyeceğiz, görüşemeyeceksin" diye konuştu.

Muharrem İnce'nin konuşması sırasında salonda tartışmalar yaşanırken, İnce ise AK Parti sıralarına dönerek, "Seninle beraber olmak istemiyorum, bu ne yüzsüzlüktür. İstemiyoruz sizinle birlikte olmak. Adımızı çıkartın" dedi.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, CHP'nin önergesinin AK Parti'nin önergesinin içinde görüşülmesini oylamaya sundu. Genel Kurul'da kabul edilince CHP milletvekilleri Başkanlık Divanı önünde tartışma çıktı. Başkanvekili Sadık Yakut da 10 dakika birleşime ara verdi.

Birleşimin ardından konuşan Sadık Yakut, CHP milletvekillerinin 24 imzasına rağmen önergenin AK Parti önergesi içinde görüşüleceğini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile