Tbmm Genel Kurulu'nda Gerginlik

TBMM Genel Kurulu'nda HSYK'nın yapısında ve görevine ilişkin esaslarda değişiklik öngören kanun teklifinin görüşmeleri, CHP'li milletvekillerinin süreleri dolmasına rağmen konuşmaya devam etmek istemeleri üzerine yaşanan gerginlikler nedeniyle sık sık kesiliyor.

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 23. maddesi üzerindeki önerge hakkında konuşan CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında "Karşımızda dört dörtlük diktatör var" dedi.

AK Parti'li milletvekillerinin tepki gösterdiği Köse, "Bu Başbakan her şeyi kontrol etmek istiyor. Kıyafetinize karışıyor, belediyeyi yönetmek istiyor, basına ayar veriyor, çocukların sayısına karışıyor" diye konuştu.

Ak Parti'li milletvekilleri Köse'ye tepki göstermeye devam ederken, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da yerinden ayağa kalkarak, AK Parti'li milletvekillerine tepki gösterdi. AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında karşılıklı laf atmalar, bağrışmalar oldu.
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, tansiyonun yükselmesi üzerine birleşime ara verdi.
Aradan sonra konuşmasına devam eden Köse, CHP'nin AK Parti'ye rağmen milletin ahlakına, laikliğe sahip çıkacağını söyledi.

Teklifin Başbakan Erdoğan'ın 17 Aralık operasyonundan korktuğu için getirildiğini öne süren Köse, kendisine laf atılan AK Parti sıralarına, "Sarhoş lafını iade ediyorum" diye seslendi.
Köse'nin, süresinin dolmasına rağmen konuşmasına devam etmesine AK Parti sıralarından itiraz edildi. Bu sırada Başkanvekili Yakut, 23. madde üzerinde AK Parti'nin verdiği önergeyi oylattı. Köse yerine geçerken, AK Parti'liler tarafından yuhalandı.
Yakut, birleşime bir kez daha ara verdi.

-Elitaş: "Allah belasını versin"

Aradan sonra söz isteyen AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, kendilerinin diğer partilerin genel başkanlarının kişiliğini hedef alan konuşma yapmadıklarını ve yaptırmadıklarını, diğer partilerin de kişiliklerine ve genel başkanlarına bir şey söylemesine izin vermeyeceklerini belirtti.

Eleştirileri dinlediklerini anlatan Elitaş, "Kim milletin tek kuruşuna tenezzül ettiyse Allah belasını versin. Kim iftira ediyorsa da Allah belasını versin. Kim masumiyet karinesini ihlal ediyorsa Allah belasını versin" dedi.

Milletvekillerinin kürsüyü işgal etme hakkına sahip olmadığını vurgulayan Elitaş, "Buraya çıkan milletvekili İçtüzüğe uyacak. Kuralsızlığa kim meydan veriyorsa buna katlanır. Biz bu yasayı çıkarmaya kararlıyız, çıkaracağız. Kimse buna mani olamayacak" diye konuştu.

Milletvekillerini tahrik ederek parlamentonun çalışmasını kimsenin engelleyemeyeceğini kaydeden Elitaş, "AK Parti grubuna sesleniyorum; hiçbir tahrike kapılmayacağız. Buraya kim çıkarsa çıksın, ne söylerse söylesin sabırla dinleyeceğiz ama hakarete, kürsü işgaline, milletvekilinin sözünü kesmeye fırsat vermeyeceğiz" dedi.

Sataşmadan söz alan CHP Grup Başkanvekili Enin Altay ise Elitaş'a, "Siz bostancıbaşı değilsiniz. Velev ki kürsü işgaline başladım. Görevliler bellidir. Yeri gelir kürsü işgali yapılır. Bu kürsüyü korumak Meclis Başkanlığı'nın, idare amirlerinin işidir, sizin işiniz değil" diye konuştu.

Elitaş'ın Genel Kurul'u tahrik ettiğini savunan Altay, "Sayın Elitaş, 'Biz daha kalabalığız, sizi döveriz' dedi.

Bu kürsü babanın değil, milletin kürsüsü. Bu millet bizi buraya gönderdi. Sizin tehdidinizden dolayı kürsüde 10 dakika duracağım. Gel de indir bakalım" dedi.

Kürsüde konuşmadan bekleyen Altay'a, AK Parti sıralarından tepki gösterilirken, TBMM Başkanvekili Yakut, idare amirlerini göreve çağırdı.
Bu sırada, Yakut'un yaptırdığı oylamayla AK Parti önergesi ve 23. madde kabul edildi.
AK Parti'li TBMM İdare Amiri Salim Uslu Altay'ın yanına giderek, ikna etmeye çalıştı. Bu sırada Yakut, birleşime 5 dakika ara verdi.
Birleşim tekrar açıldığında bu kez CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören ile AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan arasında tartışma çıktı. Milletvekilleri arasındaki bağrışmalar üzerine Yakut, dördüncü kez birleşime 5 dakika ara verdi.
Bu arada, teklifin 23. maddesinde kabul edilen önergeyle HSYK'nın genelge düzenleme yetkisinin sınırları yeniden belirlendi. Buna göre HSYK, adli ve idari yargı hakim ve savcılarını mesleğe kabul etme, atama ve nakletme, geçici yetki verme, yükselme ve birinci sınıfa ayırma, kadro dağıtma, meslekte kalmaları uygun görülmeyenler hakkında karar verme, disiplin cezası verme, görevden uzaklaştırma ile hakim ve savcılar hakkında denetim, araştırma, inceleme ve soruşturma yapılması konularına münhasır olmak üzere genelge düzenleyebilecek.
TBMM Genel Kurulu'nda teklifin görüşülmesine devam ediliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile