TBMM Genel Kurulu'nda, Tasarının 5 Maddesi Daha Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı'nın 5 maddesi daha kabul edildi.

Genel Kurul'da, ''temel kanun'' olarak ele alınan Tasarı'nın görüşmelerine, 2. bölüm içinde yer alan maddeler üzerinden başlandı.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, önerge üzerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin altına imza attığı uluslararası sözleşmelere aykırı düzenleme yaptığını öne sürerek, hem Dünya hem de Avrupa'nın en büyük sendikal örgütlenmelerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdikleri mektupta eleştirilerini anlatığını kaydetti.

Tasarıyla sendika kapatılmasının mümkün olacağını ifade eden Çam, ''AKP'liler siyasi partilerin kapatılmasına 'hayır' derken, neden sendikaların kapatılmasına 'evet' diyor. Sendikacılar hata yapabilir, cürümü işleyen şahsın cezalandırılması gerekirken sendika kapatılıyor'' dedi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, sendikalardan duyulan korkunun ''demokrasi korkusu'' olduğunu savunarak, şunları söyledi:

''Başbakan son zamanlarda asabiyet içinde. Eskiden eleştirinin geldiği yere göre pozisyon alırdınız, şimdi nereden gelirse gelsin tahammül edemiyorsunuz. Bu durum olsa olsa 'siyasi migren' olarak açıklanabilir. Migren hastaları sessiz ve karanlık ortamlarda rahat bulur. Her sesin kesilmesini istemeniz, ülkeyi her geçen gün biraz daha karanlığa götürme çabanız tam da bunu ifade ediyor. Siyasi migrenliğin geldiği son nokta, Burhan Kuzu'nun AB İlerleme Raporu hakkındaki tavrıdır. 1071'i kendine referans alan Hükümet, o ruhu da kavrayamamıştır. Arap yarımadasına yüzünüzü dönmeniz, çağdaşlaşma ülküsünden geri gidiştir.''

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, hiçbir dönemde sendikaların yetki sorunuyla karşı karşıya kalmadığını belirterek, ''Tasarıyla amaç HAK-İŞ'i birinci konfederasyon konumuna getirip TÜRK-İŞ ve DİSK'i dışlayarak beyinleri karıştırmaktır. Bazı çareler derdin kendisinden de kötüdür. Gelecekte çalışma yaşamını bugünkü konumdan daha aşağı seviyelere çekecek, sendikaları daha da güçsüzleştirecek'' görüşünü ifade etti.

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de tarafların düzenlemeyi savunmadığını ifade ederek, ''Bu yasa TOBB'un, Çalışma Bakanı'nın yasası haline dönüştü. Mutabakat var demek, çalışanlar ve sendikalarla alay etmektir. Ya bizi, ya Meclis'i kandırıyorsunuz. 12 Eylül yasakları sürüyor'' dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise tasarıyla ilgili görüşlerini belirtirken, ''Beğenmediğiniz 12 Eylül, darbeci yasasında sendikalar vergiden muaftı, ayrıca noter işlemlerinde de yüzde 50 indirim vardı. Hem vergi getiriyorsunuz hem de noter indirimini kaldırıyorsunuz. Sendikaların özgürce çalışması engelleniyor. Yasaksız, barajsız ve demokratik olmadığı için düzenlemeye karşıyız'' diye konuştu.

5 maddesi daha kabul edilen tasarının görüşmeleri sürüyor.

Muhabir: Melda Çetiner

Yayıncı: Kudret Topçu
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile