AK Parti Amasya Milletvekili Prof. Dr. Naci Bostancı başkanlığını yaptığı, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Aronat, AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, MHP Kayseri Milletvekili Prof.Dr.Yusuf Halaçoğlu, Dr.Cem Toker Mülkiye Başmüfettişi Yasama Uzm.Yardımcısı Gamze Sıtkı’nın yer aldığı TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Terör ve Şiddet Olayları Kapsamında Yaşam Hakkı İhlallerinin İncelenmesine Yönelik Kurulan Alt Komisyon Heyeti, Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi toplantı salonunda şehit aileleri, gaziler ve doğudan batıya göç edenlerle görüştü.
Basına kapalı yapılan görüşmelerde komisyon üyeleri şehit aileleri ve gazilerle tek tek görüştü. Görüşmelerden sonra bazı şehit aileleri yaşadıkları acıları heyete anlattıklarını söylerken, Burhan Acar isimli bir şehit babası da artık dayanacak güçleri kalmadığını ve terörün son bulmasını istediklerini söyledi.
Burhan Acar isimli şehit babası terörün biteceği yönünde umudu olmadığını belirterek, “Bizim çocuklarımızın onlara ne zararı oldu? Bu terör bitsin başka bir şey istemiyoruz. Anaların babaların yüreği yanmasın istiyoruz” dedi
Şırnak’ta 1990 yılındaki bir baskında babasını kaybeden ve Denizli’ye göç eden Sait Elik isimli vatandaş da, komisyonla görüştü. Göçün bir tek nedeni olmadığını söyleyen Sait Elik, “Sıkıntılar yaşadık. Terör tek sebep değil, yaşam şartları zorlaşmıştı. Komisyonda çözüm yollarını konuştuk. Barıştan başka şansımız yok. Silahların susmasından başka şans yok. Artık bu acılar yeter” diye konuştu.
Terör şiddet ve mağdurlarına yönelik bir çalışma yürüttüklerini belirten Komisyon Başkanı Prof. Dr. Naci Bostancı, “Bu çerçevede geçtiğimiz haftalarda Batman, Tunceli, Diyarbakır ve Siirt’e gitmiş ve oradaki insanları dinlemiştik. Bugünden itibaren Denizli, Aydın, Manisa ve İzmir’de mağdur olan insanları dinleyeceğiz. Öğleye kadar yaptığımız çalışmalarda, dinlediğimiz insanların büyük bölümü şehit yakınları. 33 erin şehit edilmesine ilişkin bir gaziyi de dinledik. Tabiatıyla bu tanıklıklar hem olaylara ilişkin, bu olayların aileler üzerinde nasıl bir travma yarattığı, hem de bundan sonra yaralı insanlar, mağdurlar olarak Türkiye’nin geleceğine nasıl bakıyorlar, buna ilişkin görüşmelerdi. Bunun yanında Doğu’dan göç etmiş bir vatandaşı dinledik. O da bir acı bırakıp Denizli’ye gelmiş” ifadelerini kullandı.
Terörün, anaların gözlerinden akıttığı yaşın tarafı olmadığını belirten Bostancı, “İnsanlar bu acılara katlanmaya çalışıyorlar. Ama herkesin ortak dileği, tıpkı daha önce Ankara ve doğuda yaptığımız görüşmeler gibi, bu acıların son bulması ve Türkiye’nin barışa kavuşması. Bu yönde değerlendirmelerde bulunuyorlar. Olaylar, evlerine ateş düşenlerin anlatımları aşağı yukarı birbirine benziyor, insan hikayeleri birbirine benziyor. Birbirine benziyor derken, şehit düşen, yakınını kaybeden kişiler, evlerinde o zamandan hep onların hayalini muhafaza ettikleri ve unutmadıkları bir acı evleri oluşturmuşlar. Fotoğraflarını veya eşyalarından kimi parçaları muhafaza ediyorlar. Sürekli yaşadıkları hep bir olayda kendi acılarını güncelliyorlar. Çok dramatik bir tablo olduğunu görüyoruz. Bu kadar acının yaşanması ve acıların benzer olması, geleceğe bakışta da özellikle acıyı yaşayan insanların barışa ilişkin talepleri herkes için öğretici. Ümit ederiz çalışmamız neticesinde bütün farklı kesimlerdeki insanların bu mağduriyetlerini, acılarını ve beklentilerini kamuoyuna bir rapor halinde intikal ettiririz” dedi.
TBMM İnsan Hakları İnceleme Alt Komisyonu Şehit Aileleri ve Gazilerle Görüştü
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Terör ve Şiddet Olayları Kapsamında Yaşam Hakkı İhlallerinin İncelenmesine Yönelik Kurulan Alt Komisyon Heyeti Denizli’de şehit aileleri, gaziler ve batıya göç edenlerle görüştü.