TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu Açıklaması

'DEAŞ terör örgütü ne kadar tehlikeli ise PKK terör örgütü de o kadar tehlikelidir'.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Avrupa'nın terör örgütü PKK'ya yönelik tavrını eleştirerek, 'DEAŞ terör örgütü ne kadar tehlikeli ise PKK terör örgütü de o kadar tehlikelidir.' dedi.

Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliğinde Avusturyalı ve Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yeneroğlu, başta Avusturya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin, PKK'yı 'İşçi Partisi' gibi tanımlamasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

'DEAŞ terör örgütü ne kadar tehlikeli ise PKK terör örgütü de o kadar tehlikelidir.' diyen Yeneroğlu, DEAŞ gibi bir terör örgütüne Avusturya'da kimsenin müsaade etmeyeceğini, buna karşılık terör örgütü PKK’nın bu ülkede rahatlıkla propaganda yapabildiğini vurguladı.

Yeneroğlu, Avusturya'da PKK’ya sempatiyle yaklaşıldığını ve PKK’nın yaptıklarına göz yumulduğuna dikkati çekerek, 'Düşünün, Avusturya’nın herhangi bir komşu ülkesinin, Avusturya’da her gün terör eylemleri yapan ve insanların ölmesine neden olan bir terör grubuna alan açarak, propaganda, finansal destek olanağı sağlanmasını nasıl kabullenebilir. Aynı şekilde Türkiye ve Avusturya arasında da bu durum kabul edilemez.' ifadelerini kullandı.

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilen saldırıda 3 askerin şehit düştüğünü ifade eden Yeneroğlu, bütün şehitlere Allah’tan rahmet diledi.

Terör örgütü PKK'nın son 6 ayda 4 bin vatandaşın ölümüne neden olduğunu kaydeden Yeneroğlu, 'Ortak güvenlik anlaşmalarımız olan Avrupa ülkelerinin, Avrupa’nın güvenliği ve istikrarı için Türkiye'nin çabaları ortada iken, Türkiye'nin iç huzurunu bozan, vatandaşlarını terörize eden bir öğüte bu kadar imkan vermesi, bu kadar alan açmasının kabul edilebilinir bir tarafı yok.' değerlendirmesinde bulundu.

Yeneroğlu, her fırsatta Türkiye’ye insan hakları dersi vermeye çalışanların, insan hak ve özgürlüklerini ortadan kaldırmaya yönelik eylemleri gerçekleştiren terör örgütüne müsamaha göstermesinin tutarsız olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

'Bazen birileri ortaya çıkıyor, sanki insan hakları kendilerini tanımlayan bir şeymiş gibi, sadece başkaları ile ilgili bir iddiaymış gibi, bunu devamlı dile getiriyorlar. Örneğin, Avusturya’da aralıkta seçimler var, masumlaştırarak 'sağcı popülist' dediğimiz ama basbayağı ırkçı söylemlerde bulunan aday, seçimleri kazanırsa o zaman Avusturya’nın demokrasi, insan hakları noktasında Avrupa’nın hasta adamı olma hususunda emin adımlarla yürüdüğünü göreceğiz.'

Avrupa’da sağa ilginin arttığına işaret eden Yeneroğlu, başta Avusturya olmak üzere Avrupa'daki Türk asıllı vatandaşların, siyasete katılarak bu duruma tepki göstermeleri gerektiğini dile getirdi.

Yeneroğlu, Avrupa'da aşırı sağcı partilere gösterilen teveccühün ciddi kaygı uyandırdığını belirterek, Avusturya, Almanya ve Fransa'da sağ partilerin önlenemez şekilde yükseldiklerini, ırkçı söylemlere sahip partilerin Avrupa'nın varlığını oluşturan temel değerleri kısıtlamak istediklerini ve özellikle bu ülkelerdeki Müslüman azınlıkların haklarının kaldırılması yönünde çalıştıklarını vurguladı.

Avrupa basınının azınlıklara yönelik gerçekleştirilen ırkçı saldırıları göz ardı etmesine değinen Yeneroğlu, Almanya’nın her fırsatta Türkiye’yi din özgürlüğü noktasında eleştirdiğini ancak Almanya’da yaşayan Müslümanların haklarının yasal açıdan neredeyse yok mesabesinde olduğunu ve bu durumun basın tarafından hasır altı edildiğini anlattı.

- Terörle mücadele

Yeneroğlu, Türk kökenli yurttaşların eşit yurttaş bilinciyle hareket etmeleri ve seslerini duyurabilmek için siyasette, eğitimde etkin olmaları gerektiğini dile getirdi.

Bir soru üzerine vize serbestisi konusuna da değinen Yeneroğlu, Türkiye’nin 72 maddenin 69'unu hayata geçirdiğini, Avrupa’nın terör yasalarını 'liberalleşmenin' olmazsa olmaz şartı olarak öne sürdüğünü ancak terör örgütüyle mücadele eden bir ülkeden terör yasalarını liberalleştirmesini istemenin samimi olmadığını vurguladı.

Yeneroğlu, 'Avrupa’yı düşünün, Avrupa ülkelerinde Türkiye’nin yaşadığı terör yaşansa ve Avrupa ülkelerine birileri bu ortamda 'Terörle mücadele yasalarını liberalleştir' dese, bu ülkeler bunu şiddetle reddeder çünkü açık demokrasilerde toplumun hassasiyetini göz ardı edemezsiniz, bir tarafta terörün yaşandığı, şehit haberlerinin geldi bir ortamda terör yasalarını şu yada bu şekilde değiştirme lüksüne sahip değilsiniz.' ifadelerini kullandı.

Avrupa’da birçok ülkede seçim olduğunu anımsatan Yeneroğlu, Türkiye bütün şartları bugün yerine getirse bile Avrupa’nın seçimlerden dolayı vize serbestisi antlaşmasını yürürlüğe sokamayacağını kaydetti.

Yeneroğlu, AB'nin verdiği sözleri tutmadığına dikkati çekerek, yıl sonuna kadar alması gereken 70 bin civarındaki insanın hiçbirisinin kabul edilmediğini ve Türkiye’ye söz verilen 3 milyar doların yalnız 600 milyon dolarının gönderildiğini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile