TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Türkiye'de "gurbetçi" tasavvurunun hakim olduğunu belirterek, "Bu da yurtdışındaki Türk toplumunun günümüzdeki sosyolojik gerçekliğinin idrak edilmesinin önünde önemli bir engel teşkil ediyor." dedi.
Yeneroğlu, düzenlediği basın toplantısında, 56 yıl önce, 30 Ekim 1961 tarihinde Almanya'nın Bonn şehri yakınlarındaki Bad Godesberg'de Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşması'nın imzalandığını ve bunun üzerine 1961-1973 yıllara arasında yaklaşık 900 bine yakın Türk vatandaşının Almanya'ya işçi olarak göç ettiğini söyledi.
1998 yılına kadar 2 milyondan fazla Türk'ün Almanya'da yaşamaya başladığını, bugün itibarıyla 3 milyondan fazla vatandaşın o ülkede yaşadığını ve yarısının da Almanya vatandaşlığını aldığını ifade eden Yeneroğlu, "Bu vatandaşlarımız, Türk-Alman ilişkileri açısından çok önemli. 1961'den bugüne kadar Almanya'ya göç eden Türklerin sayısı 4 milyon 100 bin. Türkiye'ye tekrar dönenlerin sayısı 2 milyon 900 bin. Şu anda da 3 milyondan fazla vatandaşımız yaşıyor." diye konuştu.
Yeneroğlu, yurtdışındaki Türk toplumunun orada yerleşik, ulus ötesi farklı kimlikler oluşturduğunu ve iki ülke açısından keşfedilmesi gereken birçok zenginliği barındırdığını kaydetti.
Türkiye'de "gurbetçi" tasavvurunun hakim olduğuna dikkati çeken Yeneroğlu, "Bunun da yurtdışındaki Türk toplumunun günümüzdeki sosyolojik gerçekliğinin idrak edilmesinin önünde önemli bir engel teşkil ettiğini her ortamda vurgulamamız gerekiyor. Çünkü yurt dışındaki Türk toplumunu doğru algılarsak ve idrak edersek, bugünkü sosyolojik gerçekliklerini kabul edersek, yurt dışına yönelik yaklaşım da o doğrultuda güncellenecektir ve daha doğru yaklaşım biçimi ortaya konulmuş olacaktır." dedi.
Komisyon Başkanı Yeneroğlu, Almanya'da yükselen aşırı sağ, ırkçı akımlar, camilere yönelik saldırılar, sokakta insanların ötekileştirilmesi ve federal seçimlerde ırkçı partinin yüzde 13'e yakın oy oranıyla, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bünyesinde Nazileri de barındıran bir ortamda Meclise girmesinin, oradaki Türk toplumu ve genel olarak azınlıklar açısından ciddi tehdit oluşturduğunu söyledi.
Almanya'da toplam 500 bin işçi çalıştıran, 50 milyar avronun üzerinde ciroya sahip Türk işverenler de olduğuna işaret eden Yeneroğlu, "Orada artık işçi olmanın ötesinde işçi çalıştıran bir kitle var." ifadesini kullandı.
Mustafa Yeneroğlu, Almanya'daki Türklerin istihdam ve eğitim konusunda yerel topluma nazaran birçok soruna ve eksikliğe sahip olduğunu vurguladı.
Almanya'daki Türklerin ortalama yaşı 33 iken, o ülke vatandaşlarının ortalama yaşının 47 olduğunu belirten Yeneroğlu, "Yani Almanya'daki Türkler genç bir nüfusa sahip ve oradaki Türkler, Almanya'nın geleceği açısından önemli bir kaynak teşkil etmektedir." diye konuştu.
AK Parti'li Yeneroğlu, Türkiye'nin Avrupa ülkeleri ile ilişkilerine ciddi manada zarar veren marjinal yapıların ve terör örgütlerinin, o ülkelerde Türkiye algısını belirleyebilecek güce sahip olması karşısında, Türkiye'nin çabalarını artırması gerektiğine dikkati çekerek, "O ülkelerde ana vatanına bağlı toplumun gücünü artırmamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Mustafa Yeneroğlu, yurt dışındaki Türklere, ülkeye döviz girişinin sağlanması konusundaki çabaları ve ülke ekonomisine sağladığı katkılar nedeniyle teşekkür edilmesi gerektiğini belirtti.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu Açıklaması
'Türkiye'de maalesef 'gurbetçi' tasavvuru hakim. Bu da yurt dışındaki Türk toplumunun günümüzdeki sosyolojik gerçekliğinin idrak edilmesinin önünde önemli bir engel teşkil ediyor'