TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, erlerin cep telefonu cezasının hafiflemesini istedi

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, askerlerin cep telefonu bulundurmasının 'emre itaatsizlik' suçu olmaktan çıkarılmasını istedi. Komisyon Milli

  TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu , askerlerin cep telefonu bulundurmasının ' emre itaatsizlik ' suçu olmaktan çıkarılmasını istedi . Komisyon Milli Savunma Bakanlığı ' na gönderdiği raporunda bu suçun ' disiplin suçu ' kapsamında ele alınmasını istedi .

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu , Eskişehir 2 . Sınıf Askeri Ceza ve Tutukevi ' nde , Tekirdağ ve Çanakkale çocuk yuvaları , yurtlarında yapılan inceleme sonucunda hazırlanan alt komisyon raporlarını , Siirt ' te ilköğretim öğrencilerine cinsel istismarda bulunulması ve Van ' ın İran sınırında sivil kişilerin ateşli silahla öldürülmesiyle ilgili yapılan inceleme raporlarını tamamladı . Komisyon Başkanı Zafer Üskül , Eskişehir İkinci Sınıf Askeri Ceza ve Tutukevi raporuna bir konuyu ekleme kararı aldıklarını söyledi . Üskül , askeri cezaevlerindeki tutuklu veya hükümlülerin önemli bir kısmının , cep telefonu bulundurmak nedeniyle , emre itaatsizlik suçunu işlemekten yargılandıklarını ya da hükümlü olduklarını ifade etti . Üskül , cep telefonu bulundurmanın emre itaatsizlik suçu sayıldığına işaret ederek , ' ' Oysa artık cep telefonsuz kimse yok . Bu konunun , belki bir disiplin suçu haline getirilmesi yönünde yasal düzenleme yapılabilmesi söz konusu olabilir . Bu konuda bir önerimizi rapora ekledik ve raporu kabul ettik . " dedi . Üskül , hazırladıkları öneri raporunu , Milli Savunma Bakanlığına da göndereceklerini dile getirdi .

Komisyonun Siirt ' teki olayla ilgili incelemesine de değinen Başkan Üskül , bazı arkadaşlarının Siirt raporunu eksik bulduğunu kaydetti . Üskül , Siirt raporunda , yöneticilerin kusurlarına ilişkin eleştirilerin olmadığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını savundu .

Alt komisyonlar kurarak incelemeler yaptıklarını ya da yazışmalarla sorunlara çözüm aradıklarını anımsatan Üskül , zaman kaybetmemek için başkan olarak , uzmanlarla birlikte olaylara müdahale etme imkanı yarattıklarını belirtti . Üskül , milletvekillerinin uygun olmaması halinde , uzmanları göndererek inceleme yaptırma olanağını da kullandıklarını kaydederek , ' ' Bu demektir ki bundan sonra incelemelerimizi çok daha hızlı , değişik kanallardan yapabileceğiz . İncelemeleri sadece alt komisyonlarla yürütürsek , bazen olaylara müdahalede gecikme olasılığı ortaya çıkabiliyor . ' ' dedi .

Üskül , Van ' ın Özalp ilçesinde mühimmat patlaması sonucu 1 kişinin ölümüne neden olan olay ile ilgili yetkililerden bilgi aldıklarını , konunun takipçi olacaklarını belirtti .

Üskül , ayrıca Komisyon olarak Tekirdağ ve Çanakkale çocuk yuvalarındaki incelemeler sonucu hazırlanan raporların , oybirliğiyle kabul edildiğini kaydetti .

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile