Tbmm İsrail'i Kınadı Tbmm

-TBMM İSRAİL'İ KINADI TBMM (A.A) - 02.06.2010 - TBMM GENEL KURULUNDA, İSRAİL'İN GAZZE'YE YARDIM GÖTÜREN GEMİLERE YÖNELİK SALDIRISINI KINAYAN DEKLARAS

 

-TBMM İSRAİL ' İ KINADI

TBMM ( A . A ) - 02 . 06 . 2010 - TBMM Genel Kurulunda , İsrail ' in Gazze ' ye yardım götüren gemilere yönelik saldırısını kınayan deklarasyon kabul edildi .

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu ' nun Başkanlık Kürsüsü ' nden okuduğu deklarasyonda , İsrail ile siyasi , ekonomik , askeri ilişkilerin gözden geçirilmesi , saldırının araştırılması için uluslararası bir soruşturma komisyonu kurulması , İsrail ' in resmen özür dilemesi ve saldırı mağdurlarına tazminat ödenmesi istendi .

Genel Kurulda kabul edilen deklarasyonda şu ifadelere yer verildi :

' Türkiye Büyük Millet Meclisi , İsrail Silahlı Kuvvetlerinin 31 Mayıs 2010 Pazartesi sabahı , çoğunluğu Türk olan , 32 ülke vatandaşının bulunduğu insani yardım taşıyan gemi konvoyuna yaptığı ve çok sayıda masum insanın ölümüne ve yaralanmasına yol açan insanlık dışı saldırıyı şiddetle ve nefretle kınamaktadır . Hayatını kaybedenlere Allah ' tan rahmet , yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dilemektedir .

Bu saldırı , Birleşmiş Milletler yasasının ve uluslararası hukukun açık bir ihlalidir .

TBMM , Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ' nin bu olaydan dolayı İsrail ' i kınayan ve yaptırımlar öngören bir kararı en kısa zamanda kabul etmesini beklemektedir . Bu menfur saldırının bütün boyutlarıyla araştırılması için bağımsız bir uluslararası soruşturma komisyonu kurulmalıdır .

İsrail Hükümeti , bu saldırı dolayısıyla resmen özür dilemeli , olayın sorumlularının yargılanarak cezalandırılmalarını sağlamalı , saldırının mağdurlarına tazminat ödemelidir .

Türkiye , İsrail ' e karşı milli ve uluslararası yargı yollarına başvurmalıdır .

TBMM , Türk Hükümeti ' nden , İsrail ile siyasi , askeri ve ekonomik ilişkilerimizi gözden geçirmesini ve gerekli etkin önlemleri almasını beklemektedir .

TBMM , bu saldırıya karşı halkımızın gösterdiği haklı tepkileri saygıyla karşılamaktadır .

TBMM , bu tepkilerin şiddete dönüşmeyeceğine ve Türkiye ' deki Musevi vatandaşlarımızı incitici bir nitelik taşımayacağına inanmaktadır . İsrail Hükümeti ' nin saldırgan tutumuna karşı gösterilen tepkiler , İsrail milletini hedef almamalıdır .

TBMM , her zaman olduğu gibi Filistin halkı ile dayanışma içindedir ve Gazze ' ye yönelik insanlık dışı abluka ve ambargonun derhal kaldırılmasını beklemektedir . '

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç , CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol , MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata ' nın imzalarının yer aldığı deklarasyon , Genel Kurulda oy birliğiyle kabul edildi .

02 . 06 . 2010 15 : 18 : 11
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile