TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Alt Komisyonu'nda 'kadın ticareti' tartışması

Çocuk cinsiyeti nedeniyle kadın üzerinde oluşturulan psikolojik şiddet, başlık parası ve geleneksel evliliklerle ilgili saha çalışması yapmak üzere ku

Çocuk cinsiyeti nedeniyle kadın üzerinde oluşturulan psikolojik şiddet, başlık parası ve geleneksel evliliklerle ilgili saha çalışması yapmak üzere kurulan TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Alt Komisyonu, Trabzon'daki 2 günlük çalışmalarını tamamladı.

İlde bazı temas ve ziyaretlerde bulunan komisyonun, çalışmaların sonuçlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısına, 'Trabzon'da kadın ticareti' tartışması damgasını vurdu.

AK Parti Ağrı Milletvekili Fatma Salman Kotan, AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, AK Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, AK Parti Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu ve CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'dan oluşan Komisyon, Trabzon Toplum Merkezi ve Vali Recep Kızılcık'ı ziyareti ardından, Zorlu Grand Otel'de kamu ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile basına kapalı bir toplantı yaptı.

Komisyon Sözcüsü ve AK Parti Ağrı Milletvekili Fatma Salman Kotan, toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, çocuk cinsiyeti nedeniyle kadın üzerinde oluşturulan psikolojik şiddet, başlık parası ve geleneksel evliliklerle ligli çalışmalar yürüttüklerini hatırlattı.

Konunun, sadece Trabzon veya Karadeniz ile ilgili olmadığının altını çizen Kotan, Türkiye'yi ve dünyayı ilgilendiren kadın sorunlarının bir kısmını teşkil ettiğine dikkat çekti.

Bu sorunların çok boyutlu bir olgu olduğunu anlatan Kotan, "Bu olgunun içerisinde kültürel, siyasal, sosyal, psikoloji ve ekonomik birçok faktörler bulunmaktadır. Özellikle akraba evliliklerinin başlangıcından sonuna kadar kadının karşı karşıya kaldığı birçok olumsuzluk var. Bu yaşadıkları olumsuzluklar kadının hayatını bitirme noktasına kadar gelmektedir." diye konuştu.

Bu sorunun artık bir bütün olarak ele alınması gerektiğine vurgu yapan Kotan, yaptıkları alan çalışması ile elde edecekleri verileri rapor haline getirip üst komisyona sunacaklarını ifade etti. Sonunda gerekirse yasal düzenlemelerin yapılacağına değinen Kotan, çalışmaların kadınlar ve erkekleri için güzel neticeler vermesini diledi.

ARITMAN: KIRSAL ALANDAKİ BAZI KIZ ÇOCUKLARI ARACILARLA BATIDA ERKEKLERLE EVLENDİRİLİYOR

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman da Trabzon'da çok farklı ve önemli bir sorunla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Arıtman, "Bunu da açıkça söylememiz gerekir ki Türkiye'nin bazı yörelerinde olduğu gibi burada da bir kadın ticareti acı gerçeğinin olduğu şeklindedir. Bir takım aracılar vasıtasıyla özellikle kırsal alandaki bazı kız çocuklarının, bazı genç kızların aracılar vasıtasıyla batı illerindeki erkeklerle evlendirildiği şeklinde. Ve bu evliliklere aracılık edenlerin bu işten komisyon aldığı gerçeği ile karşılaştık.

Bunu görüştüğümüz bir kadın, satıldığını söyledi. Sivil toplum kuruluşu temsilcileri de aynı şeylerden bahsetti. Bu, kadınlar için çok can acıtıcı bir konudur. Özellikle bunun üzerine çok süratle gidilmesi gerekir." dedi.

2010 yılının ilk 10 ayı içerisinde Trabzon'da 288 tane 19 yaş altı doğum olduğu bilgisini aldıklarını anlatan Arıtman, bunun da erken yaş evliliğini gösterdiğine dikkat çekti.

Arıtman, bunların, kadını güçsüzleştiren, maruz kaldığı eşitsizliği ve cinsel ayrımcılığı ağırlaştıran konular olduğunu kaydetti. Ülke olarak, toplum olarak bu konulara çare bulmak gerektiğini anlatan Arıtman, şöyle devam etti: "Ama kadınların evlendirilerek üzerinden para kazanılması, yani bu ticaret asla ve asla kabul edilemez bir olgudur. Ve giderek arttığı da toplumda görülüyor. Bunun üzerine gitmeliyiz."

KADIN TİCARETİ TARTIŞMASI

Daha sonra söz olan AK Parti Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu, Arıtman'ın Trabzon'da kadın ticareti yapıldığı iddialarına tepki gösterdi.

Karşılaşılan vakalardan genelleme yapılamayacağının altını çizen Seymenoğlu, "Sabahleyin bu konuyu bizimle paylaşan kardeşimiz, sadece bunun kendi hayatıyla ilgili olduğunu ve Balıkesir'e gelin gittiğini, ailesinin değil, bu işte aracı olanın para aldığını iletti. Bu, münferit bir olay. Trabzon'da bu durumun yaygın bir şekilde yaşandığı anlamına gelmez. Burada bize verilen bilgilere göre, 15 yılda 11 kez böyle olaylar yaşandığıdır. Buradan yanlış bir şey çıkmamasını özellikle isterim. Bunu özellikle belirtmek isterim." dedi.

Seymenoğlu'nun açıklamaları üzerine tekrar söz alan Arıtman, bu bilgiyi veren kişinin 15 yılda 11 vaka demediğini, tutanaklarda da bunun olduğunu savundu. Arıtman, bunun 1 vaka da olsa gözardı edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Tartışmanın devam etmesi üzerine diğer komisyon üyeleri araya girerek, toplantıyı bitirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile