TBMM Kadina Yönelik Siddetin Arastirilmasi Komisyonu, Yargi Mensuplarini Dinledi

Anayasa Mahkemesi Genel Sekreteri Murat Sen: 'Bize daha çok hakkinda tedbir uygulanan erkekler basvuruyor. Yani bizim o tür basvurularda daha fazla sayimiz var ancak bu basvurularin yüzde 95'i kabul edilemezlik karariyla sonuçlaniyor'

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Sekreteri Murat Sen, "Bize daha çok hakkinda tedbir uygulanan erkekler basvuruyor. Yani bizim o tür basvurularda daha fazla sayimiz var ancak bu basvurularin yüzde 95'i kabul edilemezlik karariyla sonuçlaniyor." dedi.

TBMM Kadina Yönelik Siddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Arastirilarak Alinmasi Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amaciyla Kurulan Meclis Arastirmasi Komisyonu, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalik baskanliginda toplandi.

AYM Genel Sekreteri Sen, komisyonda yaptigi sunumda, AYM'nin kadina yönelik siddetin önlenmesi ve magdurun korunmasi hükmüne dair yaklasiminin 2010 yili Anayasa degisikliginde çok ciddi bir degisime ugradigini söyledi.

Degisiklikle AYM'ye bireysel basvuru hakkinin getirildigini animsatan Sen, bireysel basvuru hakkinin, AYM'yi salt norm denetimini yapan, soyut kavramlar üzerinden yetkisini kullanan bir kurum olmaktan çikarttigini, yüksek mahkemeyi insana ve topluma dokunan bir güce çevirdigini ifade etti.

Sen, insana ve topluma dokunan bu yapisinin AYM'nin somut olarak toplumsal olaylarda yasanan birçok meseleye ufuk açici kararlar vermesini sagladigini anlatti.

Murat Sen, 6284 sayili Ailenin Korunmasi ve Kadina Karsi Siddetin Önlenmesine Dair Kanun'un kadina yönelik siddet ve siddet tehdidiyle ilgili en önemli mekanizma oldugunu belirterek, AYM'nin bu kapsamda çok az karar verdigini dile getirdi.

AYM'nin kadina yönelik siddet açisindan kararlarinin sinirli olmasinin temel sebebini, mahkemelerin tedbir kararlarinin yerine getirilmesi olarak gördüklerini ifade eden Sen, "Bize daha çok hakkinda tedbir uygulanan erkekler basvuruyor. Yani bizim o tür basvurularda daha fazla sayimiz var ancak bu basvurularin yüzde 95'i atiliyor. Atiliyor dedigim kabul edilemezlik karariyla sonuçlaniyor." diye konustu.

AYM'nin bu konuda alinan kararlarda gizlilige de çok ciddi sekilde riayet ettigini dile getiren Sen, yüksek mahkemenin aldigi bazi kararlara iliskin örnekler verdi.

Hakimler Savcilar Kurulu (HSK) 1. Daire Baskani Halil Koç, kadina yönelik siddet konusunda cezalarin caydiriciliginin bile bazen yetersiz kaldigini, siddetin arttigini söyledi.

HSK'nin daha çok hakim ve savcilarin özlük haklariyla ilgili is ve islemleri yapan idari bir kurul oldugunu dile getiren Koç, hakim ve savcilarin verecegi kararlarla ilgili herhangi bir yetkilerinin olamayacagini belirtti.

Koç, HSK karari ile aile hukukuna iliskin uyusmazliklari çözmekle görevli ihtisas mahkemelerinin kuruldugunu ve faaliyete geçtigini, aile mahkemesi bulunmayan yerlerde asliye hukuk mahkemelerinin belirlendigini ifade etti.

Halil Koç, aile mahkemesinde görev yapacak hakimlerin, 30 yasini doldurmus, evli ve çocuk sahibi olanlardan tercih edildigini belirtti.

Ihtisas mahkemeleriyle hem daha fazla ise bakildigini hem de daha hizli kararlar verildigini vurgulayan Koç, kadina yönelik siddet konusunda hakim ve savcilara verilen egitimleri anlatti.

- "Hakim takdir kullanabilir"

Yargitay Birinci Baskanvekili ve Ceza Genel Kurulu Baskani Eyüp Yesil de adli olaylarda hem hukuk hem ceza bakimindan ilk derece mahkemelerinde istinaf mahkemelerinin vermis oldugu kararlarin temyiz merciinin Yargitay oldugunu dile getirdi.

Yesil, 6284 sayili kanunun kadina yönelik siddet ve siddet tehlikesini her yönüyle engelleyebilecek nitelikte oldugunu belirterek cezalarla ilgili bilgi verdi.

Kamuoyunda "kravat indirimi" diye tabir edilen durumun aslinda "kravat indirimi" olmadigini ifade eden Yesil, failin geçmisi, sosyal iliskileri, cezanin failin gelecegi üzerindeki olasi etkileri göz önünde bulundurularak, yargilamayi yapan hakimin takdir kullanabilecegini söyledi.

Hakimin bu takdiri iyi yönde kullanirsa, süreli hapislerde 1/6'ya kadar indirim yapma yetkisi bulundugunu anlatan Yesil, bunun ilk derece mahkemelerinin yetkisi kapsaminda oldugunu ancak mutlaka neden uygulandiginin ya da uygulanmadiginin gerekçede belirtilmesi ve gerekçenin dosya kapsamina uygun olmasi gerektigini kaydetti. Yesil, bu durumu Yargitay olarak denetlediklerini dile getirdi.

Bütün dünyanin da sorunu olan kadina karsi siddetin cezalar artirilmasina ragmen önlenemedigini söyleyen Yesil, bunun egitim, psikoloji gibi diger boyutlariyla da degerlendirilmesi gerektigine isaret etti.

Yesil, 2006-2021 döneminde töre saikiyle islenen cinayetlerde 295 dosyanin karara baglandigini ve bunlarin sanik sayilarinin da yüksek oldugunu, 2015 ile 2021 arasinda 1309 kadina yönelik öldürme olayindan dolayi Yargitay Birinci Ceza Dairesinde mahkumiyet hükmü onandigini bildirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile