Tbmm Kanser Araştırma Komisyonu Rize'deki İncelemelerini Tamamladı

Tbmm Kanser Araştırma Komisyonu Rize'deki İncelemelerini Tamamladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kanser Araştırma Komisyonu Rize'deki incelemelerini tamamladı.

Rize ve ilçelerinde gün içerisinde alan çalışmalarını tamamlayan komisyon üyeleri akşam saatlerinde Rize Ticaret ve Sanayi Odası Salonu'nda sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi. Komisyon üyeleri burada Rize'deki kanser vakalarıyla ilgili fikir alış verişinde bulundular.
Burada bir konuşma yapan TBMM Kanser Araştırma Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Kemalettin Aydın, "Çalışmalarımız kapsamında özellikle Nevşehir'deki yüksek kanser oranının o bölgedeki toprak yapısından kaynaklandığı iddiaları, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki vakalarda ise Çernobil Kazası'nın etkisi olup olmadığını araştırmaya çalıştık. Şuana kadar yaptığımız çalışmalarda özellikle Türkiye'de kanser vakalarının dünyadaki yüzdesi ile benzerlik taşıdığı ancak kanser çeşitliliğinin farklı olduğunu gördük. Ancak Türkiye'nin iç bölgelerine baktığımızda ise bölgesel farklılıklar olmadığını, bu bölgelerdeki kanser türlerinde bize sunulan bilimsel verilerde görülüyor. Bir gerçek ortaya çıktı ki Dünyada kanser vakalarında birinci evre olarak tabir edilen erken teşhiste bizden çok önde oldukları. Buna bağlı olarak da kanserli hastalarda hayatta kalma oranında yüzde doksanlarda olduğunu gördük. Ama ülkemizde kanser vakalarına son dönemlerde tanı konulduğu ve kanser hastalarında kalma oranının yüzde 50'lerde olduğunu gördük. Demek ki kanser konusunda farkındalılığımızı artırmamız gerektiğini anlıyoruz. Bunun mali portresine baktığımızda ise 2 milyar Euro karşımıza çıkıyor. Kanser artış hızı dünyada olduğunu gibi ülkemizde de seyrederse, kanser vakalarında yaşamın uzatılması çalışmaları da hesaplandığında 2030'lara ulaştığımızda karşımıza 10 milyar Euro bir maliyet çıkacağını tahmin ediyoruz" dedi.
Kemalettin Aydın, Türkiye'de kanser vakalarındaki en büyük etkenin sigara olduğunu ifade ederek "Kanserde çevresel etkilere baktığımızda en büyük etkenin sigara olduğunu görüyoruz. Yani iyi bir çalışma, tarama ve erken tanı ile ülkemizdeki kanser oranını yüzde 40 azaltabiliriz. Çernobil'in en büyük etkilerinin Doğu Karadeniz'de olduğunu biliyorduk. O yüzden yöre halkını dinlemek istedik. Bölge insanını dinlediğimizde Çernobil ile ilgili öyle çokta fikirsel çatışma içerisinde olmadıklarını gördük. Bölge insanının Çernobil ile kanseri fazla bir arada kullanmadıklarını gördük" dedi.
Öte yandan Rize'deki çalışmalarını tamamlayan komisyon üyeleri yarın da Gümüşhane'de çalışmalarda bulunacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile