TBMM KİT Komisyonu

TBMM - Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, TİGEM'in 2008 yılında 203 milyon lira olan toplam hasılatının geçen yıl yüzde 114 artışla 434 milyon lira olarak gerçekleştiğini belirterek, "Bu yıl hasılatımızın 721 milyon lira olmasını hedefledik. 2010 yılı öncesi son 20 yılda ortalama 20 milyon lira zarar eden kuruluşumuz, alınan tedbirler sayesinde zarar kavramını literatüründen çıkarmıştır" dedi.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü 2011 yılı hesapları, TBMM KİT Komisyonu'nda ibra edildi.

Bilden, buradaki konuşmasında, Türkiye'nin farklı bölgelerdeki 18 işletmede faaliyetlerini sürdürdüklerini anlattı. TİGEM tarafından dağıtılan sertifikalı hububat tohumu miktarının son 10 yılda iki kattan fazla artarak 2012 yılında 164 bin tona ulaştığını kaydeden Bilden, geçen yıl kaliteli sertifikalı tohum ihracatının 9 bin 766 ton olarak gerçekleştiğini bildirdi.

TİGEM'in Türkiye'de önemli ölçüde açığı bulunan sertifikalı patates tohumunda, bu yıl Konya Gözlü ve Sivas Ulaş işletmelerinde toplam 18 bin tonluk üretim yapmayı planladığını belirten Bilden, yeni ıslah edilmiş 69 buğday ve 20 arpa çeşidine yönelik deneme çalışmalarının devam ettiğini anlattı.

Bilden, sığırcılık ihtisas alanı olarak belirlenen 12 işletmede toplam 25 bin baş hayvan varlığı ile faaliyetlerini sürdürdüklerini dile getirdi.

İşletmelerinde teste tabi tutulan spermalardan 2016 yılı sonunda ilk test edilmiş boğaların elde edileceğini kaydeden Bilden, 9 işletmede devam eden koyunculuk faaliyetlerinin 126 bin baş hayvan varlığı ile sürdürüldüğünü ifade etti.

Islah çalışmalarıyla atların koşu performanslarının artırıldığını vurgulayan Bilden, "2009 yılında TİGEM'in ortalama tay satış fiyatı 37 bin lira/baş iken, 2012 yılında yüzde 108 artışla 77 bin lira/baş olarak gerçekleşti. Buna paralel olarak safkan Arap atı satış hasılatımız 2009 yılında 17,7 milyon lirayken, geçen yıl 27 milyon liraya yükseldi. 2012 yılında koşu sahalarındaki atların üçte birini TİGEM yetiştirmesi atlar oluşturmasına rağmen, dağıtılan toplam ikramiyenin yarısını Kuruluş'un yetiştirdiği atlar kazandı" diye konuştu.

-"3 kuruluş daha kiraya verilecek"

Mehmet Halis Bilden, TİGEM'in bitkisel üretim net satış hasılatının 2008 yılında 122 milyon lirayken, sulamaya açılan arazilerin artışına paralel olarak 2013 yılı bütçesinde, yüzde 330 artışla 525 milyon lira olarak belirlendiğini kaydetti.

TİGEM'in mekanizasyonunu yenilediğini de anlatan Bilden, toplam 46 milyon liraya alınan traktör bedelinin yüzde 58'inin tasarruflarla bir yıl içerisinde amorti edildiğine dikkati çekti. Bilden, işletmelerin kontrolü için kameralı güvenlik sistemleri kurulduğunu da belirterek, bunun bu yıl tüm işletmelerde kurulacağını ifade etti.

TİGEM'in 2008 yılında 203 milyon lira olan toplam hasılatının geçen yıl yüzde 114 artışla 434 milyon lira olarak gerçekleştiğinin altını çizen Bilden, "Bu yıl hasılatımızın 721 milyon lira olmasını hedefledik. 2010 yılı öncesi son 20 yılda ortalama 20 milyon lira zarar eden kuruluşumuz, alınan tedbirler sayesinde zarar kavramını literatüründen çıkarmıştır" diye konuştu.

TİGEM'in küçük ve orta ölçekli işletmelerinin bir kısmını özel sektöre açtığını anımsatan Bilden, 2003-2013 döneminde 36 işletmeden biri kısmi olmak üzere 19'unun özel sektöre açıldığını, bu işletmelerin Kuruluş'un arazi varlığı içerisindeki payının yüzde 8,3'ünü oluşturduğunu bildirdi. Bilden, 3 kuruluşun daha kiraya verilmesi için çalışma yaptıklarını da vurguladı.

- "8 bin üst düzey bürokrat çalışmadan maaş alıyor"

Komisyonda daha sonra önerilerin dinlenmesine geçildi.

TİGEM'de üst düzey görevdeyken başuzman ve müşavirlik kadrolarına atanan 63 kişinin durumuna ilişkin bir öneri üzerine Bilden, bu kadrolara atanan personelin, "genel müdürlük, işletme müdürlüğü yapmış kişiler" olduğunu, bu nedenle bu kadroların iptal edilemediğini söyledi.

Bilden, başuzman kadrosundaki personelin brüt 5 bin lira, müşavir kadrosundakilerin ise brüt 6 bin lira maaş aldıklarını kaydetti.

İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da bu konuda "Devlette belirli görevlerde çalışmış bürokratları bu şekilde kızağa almak da, pasifize edilmiş personelin belirli bir partiye ait olduğunu söylemek de doğru değildir" ifadesini kullandı.

Tunceli Milletvekili Kamer Genç, "Eskiden görevden alınan bürokrat dava açıyordu. Fakat AK Parti Hükümeti bazı bakanlıklardaki teşkilatları fes etti. Yeni Kanun Hükmünde Kararname ile organizasyon sistemi getirdi, bazı kadrolar açıkta kaldı. Dava açma hakkı da kalktı. Bu şekilde 8 bin üst düzey bürokrat çalışmadan maaş alıyor" şeklinde konuştu.

Daha sonra TİGEM'in 2011 yılı hesapları ibra edildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile