TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, tüm çalışanların yayıncılığın kendilerine yüklediği sosyal sorumlulukların bilincinde olduğunu belirterek, "Bunun için de yayınlarımızın öncelikli amacı kamuya karşı sorumluluklarımızı yerine getirmektir. Ancak Türkiye'deki televizyon yayıncılığının okulu olan TRT'nin kamu yayıncılığından taviz vermeden izlenir bir kanal olmasını çok istiyoruz" dedi.
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, komisyon toplantısının başlangıcında yaptığı konuşmada TRT'nin yapısı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Kurumun yayıncılık açısından bir okul niteliği taşıdığını vurgulayan Şahin, 15 televizyon kanalı, 16 radyosu ve 3 dergisi ile ülkenin en büyük yayın kuruluşu olduğunu kaydetti.
Şahin, son yıllarda 10 yeni televizyon ve 5 radyo kanalı ile 3 dergi yayınlamaya başladıklarını ifade ederek, "TRT çalışanları olarak yayıncılığın bize ve kurumumuza sosyal sorumluluklar yüklediğinin bilincindeyiz. Bunun için de yayınlarımızın öncelikli amacı kamuya karşı sorumluluklarımızı yerine getirmektir. Ancak Türkiye'deki televizyon yayıncılığının okulu olan TRT'nin kamu yayıncılığından taviz vermeden izlenir bir kanal olmasını çok istiyoruz" diye konuştu.
Şahin, hergün en çok izlenen ilk 100 program sıralamasında en az 20 programla yer aldıklarını, TRT olarak 2007 yılında yüzde 5 olan toplam izleyiciden aldıkları payın da 2012'de yüzde 12,5'a yükseldiğini bildirdi.
Konuşmasında TRT'nin Eurovision Şarkı yarışmasına katılmama kararını hatırlatan Şahin, bu kararı almalarının nedeninin başarıyla ilgili kaygılar değil, oylamanın hukuki olmaması yönündeki endişeleri olduğunu vurguladı. Şahin, "Türkiye yanlış tartan bir teraziye itiraz edecek kadar cesur bir ülkedir. Bizim için ülkemizi gururla temsil etmeiz ve haksızlık karşısında dik duruşumuz, bir şarkı yarışmasında alınacak neticelerden daha önemlidir" dedi.
TRT'nin reyting ölçüm sistemindeki yanlışlıklara da dikkati çektiğini belirten Şahin, yeni bir ölçme sistemini kendi bünyeleri içinde oluşturduklarını ve başarılı sonuçlar aldıklarını anlattı.
Şahin'in konuşmasının ardından Sayıştay'ın kurum ile ilgili önerilerine geçildi.
Öneriler hakkında komisyon üyelerinin söz alması sırasında Komisyon Başkanı Fahrettin Poyraz ile CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Genç'in konuşmasına, TRT'nin siyasi otoritenin kanalı haline geldiği şeklindeki sözleriyle başlaması üzerine Poyraz, Genç'in öneriler konusunda konuşmak üzere söz aldığı, bu eleştirilerin genel görüşme bölümünde yapılması gerektiği uyarısında bulundu. Tartışmanın ardından öneriler görüşüldü.
-"Meydandan 9 saat yayın yapmadık, yapmayacağız"
Şahin, toplantının sonunda milletvekillerinin eleştirilerini ve sorularını yanıtladı.
Taksim Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında, TRT'nin yayımladığı bayrak yakma görüntülerinin üç yıl öncesine ait olduğu yönündeki iddialara ilişkin soruyu yanıtlayan Şahin, bir haberi vermeden önce 40 defa ölçtüklerini, hassas ve dikkatli bir yayıncılık sergilemeye çalıştıklarını ifade etti.
Söz konusu görüntülerin tozun dumana karıştığı bir ortamda yayınlandığını ve üç yıl önceye ait olduğu yönünde iddiaların ortaya atıldığını aktaran Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz ikinci kameradan bunun gerçek olduğunu, 31 Mayıs akşamı 21.43 itibariyle Garanti Bankası'nın camının kırılarak, oradan bayrağın alınarak ve bu bayrağın yakıldığını ikinci bir haber olarak verdik. Garanti Bankası'ndan biz görüntüleri istedik. 12 dakikalık kısım yok. Bunu Meclis olarak size arz ediyorum, KİT Komisyonu olarak talep ederseniz geri kalan 12 dakikasını da alırsınız. Bahsettiğim 3. kamera. Garanti Bankasının güvenlik kamerasının görüntülerini istedik, 12 dakikanın dışındakileri verdiler."
CHP Tunceli Milletvekili Genç'in, "Ortalık bu kadar gerginken siz de o görüntüleri vermek zorunda mıydınız?" şeklindeki eleştirisi üzerine ise Şahin, "Gerçek Gezi eylemcileri ile bu ülkenin bayrağını yakan insanları ayırt etmek zorundayız. Biz bu haberleri verdik. Hatta eleştirilerin dozunun biraz fazla olduğunu düşünüyorum. Bir çok televizyon kanalı oralara kendi ekiplerini sokamadıkları için TRT logosu ile verdiler, en az 15 tane kanal. Böyle bir habercilik yapacağız ve eleştirileceğiz. Bu hakikaten acımasız bir eleştiri. Şunu söyleyebilirsiniz; CNN International gibi meydandan 9 saat yayın yapmadık. Doğru. Yapmadık, yapmayacağız" diye konuştu.
Şahin, bir başka soruyu yanıtlarken de Adana'da Taksim Gezi Parkı'ndaki olayları protesto sırasında alt geçide düşerek şehit olan Komiser Mustafa Sarı'ya ilişkin haberin veriliş biçimine değindi.
TRT'nin Sarı için "köprüden itildiği" ifadesini kullanmadığını belirten Şahin, yalnızca iki eylemcinin kendi aralarındaki konuşmayı yayınladıklarını söyledi.
Şahin, bu konuşmanın Sarı'nın itildiği iddialarını gündeme getirdiğini kaydetti.
Meclis TV'nin yayın saatleriyle ilgili eleştiri ve soruları da yanıtlayan Şahin, mevcut protokolün gereğini yaptıklarını söyledi.
Şahin, CHP'li komisyon üyelerinin TRT'nin yayınlarında tarafsız olmadığı ve muhalefete kanallarında yeteri kadar yer vermediği şeklindeki eleştirileri de cevap verdi. Bu konuyu CHP'nin önceki Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüşmek için randevu istediğini, ancak alamadığını anlatan Şahin, "Biz olabildiğince CHP'li milletvekillerimizin programa çıkmasını istiyoruz ama bazen gelirken vazgeçiyorlar, bazen geliyor katılmıyorlar, bazen de 'hayır katılmayacağım' diyorlar" ifadelerini kullandı.
Bir başka soruyu yanıtlarken de TRT'nin yayın anlayışında Alevi ve Sunni vatandaşlar arasında bir ayrım yapılmasının söz konusu olamayacağını vurgulayan Şahin, "TRT Genel Müdürü olduktan sonra Muharrem ayının tamamındaki kutlamaları tıpkı Ramazan'da olduğu gibi verdik. Ve yine bizim zamanımızda defalarca Cemevlerinden canlı yayınlar yaparak oradaki ibadetleri televizyonlara yansıttık. Ayrıca Alevi Dedelerini canlı yayınlara çıkardık. Bu konuda bir eleştiri varsa, samimi düşüncem gerçekten haksız bir eleştiri. Benden önce bu programlara ne kadar zaman verilmiş, biz ne kadar vermişiz bunu ölçerlerse daha sağlıklı bir zemine oturur" ifadelerini kullandı.
Şahin'in eleştiri ve sorulara yanıt vermesinin ardından TRT'nin 2011 yılı hesapları ibra edildi.
TBMM Kit Komisyonu
TBMM - Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun 2011 hesapları, TBMM KİT Komisyonunda görüşüldü.