TBMM KİT Komisyonu

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) Komisyonu'nda, Posta ve Telgraf Teşkilatının, (PTT) 2013-2014 yıllarının hesapları ibra edildi.

PTT Genel Müdürü Kenan Bozgeyik, toplantıda yaptığı konuşmada, Posta ve Telgraf Teşkilatının, 2013'te KİT statüsünden çıkarılarak, sermayesinin tamamı hazineye ait olmak üzere 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu ve özel hukuk hükümlerine göre faaliyet yürütecek bir Anonim Şirket olarak yeniden yapılandırıldığını anımsattı.

Genel Müdürlüğün faaliyetleri hakkında bilgi veren Bozgeyik, iş ve işlem çeşitliliğinin artırılması kapsamında, 2003'te 16 kurumla 20 protokol imzalanmışken, 2016 yılı Şubat ayı sonu itibarıyla 356 kurumla 500 ayrı iş ve işlem için protokol imzalandığını belirtti.

Yıllar itibarıyla Yatırım Programı gerçekleşme durumlarına bakıldığında 2014 yılında yüzde 98,4 ve 2015 yılında yüzde 77,4 oranında nakdi gerçekleşme sağlandığını anlatan Bozgeyik, bilişim teknolojisinde devam eden gelişmelerle posta pazarının yapısının değiştiğini ve mektup postası segmentinde tüm dünyada bir duraksama yaşandığını, bu nedenle şirketin mevcut duruma göre gelecek planlarını yaparak, 2023 vizyonuyla geleceğini yeniden şekillendirdiğini bildirdi.

Bozgeyik, hedeflerinin alternatif gelir kaynakları arayışıyla serbestleşen posta pazarında kaliteli hizmet sunarak müşteri memnuniyetini artırmak olduğunu vurgulayarak, 'Bunun için gerekli olan temel unsur, hizmetleri taahhüt edilen hız ve kalitede kesintisiz olarak sunmak, bilgi ve teknoloji alt yapısıyla desteklemektir.' diye konuştu.

Şirketin 2016 Yılı Yatırım Programında 5 proje bulunduğunu ifade eden Bozgeyik, 28 Mart 2016 itibarıyla 140 milyon lira ödeneğe karşılık 17 milyon 594 bin liralık harcamayla gerçekleşme sağlandığını kaydetti.

Mevcut 2 bin 126 adet Pttmatiğin, bu yıl 3 bine çıkarılacağını açıklayan Bozgeyik, 2017 ve 2018 yılları Yatırım Programlarının da hazırlanarak şirketin Yönetim Kurulunca onaylandığını belirtti.

Bozgeyik, 2015 yıl sonu itibarıyla 2 milyar 714 milyon 945 bin lira gelire karşılık, 2 milyar 289 milyon 631 bin lira gider ile 425 milyon 314 bin lira kar elde edildiğini, 2014 yılına göre karda yüzde 47,7 artış sağlandığını sözlerine ekledi.

- Sorular

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da taşeron işçilerin maaşlarının düzenli ödenmesi konusunda PTT'nin yüklenici firmalara karşı yaptırımının olup olmadığını sordu.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da internette PTT ile ilgili arama yapıldığında çok sayıda yolsuzluk haberiyle karşılaştığını aktardı,

Soru önergelerinin neden cevap verilmediğini sorması üzerine Komisyon Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Fatih Şahin, soru önergelerine ilişkin konunun Bakanlığı ilgilendirdiğini ve Bakanlığa sorulması gerektiğini bildirdi.

Milletvekilinin denetim görevini yerine getirmesi için soru önergelerine cevap verilmesini gerektiğini vurgulayan Akar, bu süreçlerin de Sayıştay tarafından incelenmesini istedi.

- 'Söylenen her söz, kurumun ileri gitmesine vesile olacak'

Genel Müdür Bozgeyik, söylenen her sözün kurumun ileri gitmesini ve güçlenmesine vesile olacağını belirterek, tüm hassasiyetleriyle gelen soru ve eleştirilerin not alındığını, çalışma gerektiren sorulara yazılı cevap vereceğini bildirdi.

Kurumun yolsuzlukla anılmasının kendisini üzdüğünü anlatan Bozgeyik, 40 bin personeli bulunan kurumda, 37 personelin zimmetten hüküm giydiğini açıkladı.

Taşeron ücretlerin zamanında ödenmediğine ilişkin iddiaları da anımsatan Bozgeyik, yüklenici firmalara hak edişlerinin yüzde 55'inin ilgili dönemde ödendiğini ve ayın ilk 5 gününde işçilerin maaşlarının ödenmemesi halinde geriye kalan kısmın da taşeron işçilerin ücretlerin ödenmesinde kullanıldığını kaydetti.

Bozgeyik, bugüne kadar 700 milyon HGS'den geçiş yapıldığını, 8 milyon 300 bin ihlalli geçiş sayıldığını, 2 milyon aracın da HGS'siz, 5 milyon da kredisiz geçişin belirlendiğini anlattı.

Daha sonra, PTT'nin 2013-2014 yıllarına ilişkin hesapları ibra edildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile