TBMM Küresel Iklim Degisikligi Arastirma Komisyonu, Sultan Sazligi'nda Inceleme Yapti

Komisyon Baskani Veysel Eroglu: 'Kisa zamanda kurumakta olan sazlik canlandi. Burayi milli park ilan ettik. Burasi cennetten bir parça haline geldi' 'Türkiye'de sulamalari tamamen damlama sulama yaparsak sikinti olmaz. Suyumuzun yüzde 79'u sulamada kullaniliyor'

TBMM Küresel Iklim Degisikligi Arastirma Komisyonu Baskani Veysel Eroglu ve beraberindeki milletvekilleri, Kayseri'nin Yesilhisar, Yahyali ve Develi ilçeleri sinirindaki Sultan Sazligi Milli Parki'nda incelemelerde bulundu.

Eroglu, burada yaptigi konusmada, 2020 yilinda "kesin korunacak hassas alan" ilan edilen Sultan Sazligi'nda yürütülen çalismalarla ilgili bilgi verdi, küresel iklim degisikliginin etkisinin azaltilmasi ve kuraklikla mücadele konusunda komisyon çalismalarinin sonuna geldiklerini söyledi.

Kirsehir'in ardindan Kayseri'ye geldiklerini belirten Eroglu, arazi çalismalarinin faydali oldugunu dile getirdi.

Eroglu, söyle devam etti:

"Sultan Sazligi, Orta Dogu'nun ve Avrupa'nin en önemli sulak alanlarindan biri. Burasi kuslarin göç yollarindan biri. Burayi kurtarmak için ne yapmak gerekir diye düsündügümüzde tek çare, baska havzadan su getirmek oldu. Bunun için daha önce Zamanti nehrinden su aktarmak için tünel çalismasina baslanmis. Bunun hizli bir sekilde bitirilmesini temin ettik. Cumhurbaskanimiz da çok destek verdi. Buradaki tünel yaklasik 11 kilometre. Iletim hatlariyla 21 kilometreye uzuyor. Zamanti irmagindan buraya yilda 111 milyon metreküp su aktariyoruz. Hatta daha dengeli olmasi için irmagin kenarina bir baraj insa ettik. O baraj da bitti. Suyu da dolu."

Eroglu, kurak zamanlarda Gümüsören barajindan sazliga su vereceklerini söyledi.

Sultan Sazligi'na farkli alanlardan su takviyesi yapildigini belirten Eroglu, "Kisa zamanda kurumakta olan sazlik canlandi. Burayi milli park ilan ettik. Burasi cennetten bir parça haline geldi." dedi.

Yer alti sularinin dengeli kullanilmasi için önerilerinin oldugunu dile getiren Eroglu, bu sayede çiftçilere de fayda sagladiklarini ifade etti.

- "Sulamalari damlama sulamaya dönüstürmeliyiz"

Bir basin mensubunun, küresel isinmanin zararlari ve sularin çekilmesi sorununa karsi çözümün ne olacagini sormasi üzerine Eroglu, sunlari kaydetti:

"Türkiye'de sulamalari tamamen damlama sulama yaparsak sikinti olmaz. Suyumuzun yüzde 79'u sulamada kullaniliyor. En büyük tasarruf yapilacak yer, sulamadir. DSI'ye burada çok önemli is düsüyor. Büyük bir seferberlik yapilsin istiyoruz. Bütün partiler, bütün milletvekilleri ittifakla destek veriyor. Biz artik sulamalari damlama sulamaya dönüstürmeliyiz. Vahsi sulamada hektar basina 14-15 bin metreküp su kullaniliyor. Damlama sulamada 3-4 bin metreküpe indirmek mümkün. Büyüksehirlerde içme suyu sebekelerindeki kayiplarin azaltilmasi ve vatandasin tasarruflu su kullanmasi önemli. Sanayicilerimiz de az su tüketen, az kirleten teknolojileri getirmeli. Bunlari yaparsak kriz diye bir sey kalmaz. Yapmazsak büyük kriz gelebilir. Çünkü sicakliklar artiyor. Tedbir almamiz lazim. Tedbir alirsak, uyumlu çalisma yürütürsek problemi asgari seviyede 2050 yilinda çözeriz."

Eroglu ve beraberindeki komisyon üyeleri daha sonra Kus Müzesi'ni gezdi, yarali halde bulunup tedavi edilen sahinleri dogaya birakti, gözetleme kulesinden yilki atlarini izledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile