Meclis Küresel Iklim Degisikligi Arastirma Komisyonu Baskani ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroglu, Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne taraf oldugunu animsatarak, "Çok da isabet oldu. Paris Iklim Anlasmasi'ni ciddi bir sekilde ele alip Yüce Meclis'in karar vermesi lazim." dedi.
TBMM Küresel Iklim Degisikligi Arastirma Komisyonu, Veysel Eroglu baskanliginda toplandi.
TOBB Sektörler ve Girisimcilik Daire Baskani Saygin Baban, buradaki sunumunda Türkiye'nin, Paris Iklim Anlasmasi'ni onaylamayan tek G20 ülkesi oldugunu söyledi. Bu anlasmaya taraf olunmasi halinde Türkiye'nin bir emisyon azaltma hedefi belirleyecegine isaret eden Baban, daha sonraki süreçte bu hedefe uyulmasi gerektigini kaydetti. Baban, Dünya Bankasi basta olmak üzere birçok kurulusun, ülkelere yönelik kredi programlarini emisyon azaltim hedeflerine göre belirledigine dikkati çekerek, serbest ticaret anlasmalarinin ve dis politikalarin belirlenme sürecinin de bu hedeften etkilendigini belirtti.
Sifir atik konusunda Türkiye'nin çok ciddi bir ekonomisi bulundugunu vurgulayan Baban, bütün bakanliklar ve kuruluslarin yol haritasi belirlemesi gerektigini ifade etti.
TOBB'un Avrupa Yesil Mutabakati Çalisma Grubu ve Avrupa Yesil Mutabakati Çalisma Komitesi bulundugunu anlatan Baban, bu grup ve komitenin çalismalar yürüttügünü aktardi.
Birçok küresel firmanin, ürünlerinin ne kadarini geri dönüstürülmüs iplikten kullandigina bakarak sirket seçtigini anlatan Baban, "Sirketlerin geri dönüsüm konusundaki kurallari bizim rekabetçiligimize etki ediyor." diye konustu.
Yesil dönüsüme katki için kamu stratejisine dayali olarak yerel intibak haritalarinin olusturulmasini öneren Baban, Niyet Belgesi ile 2050 için net sifir emisyon hedeflerinin özel sektörle birlikte belirlenmesi gerektigini kaydetti. Baban, "Is dünyasina 'çevreyi kirleten' bir kitle olarak bakiliyor. Bu hepimizin ortak gelecegi, ne görev verilirse bizler yapmaya haziriz." ifadelerini kullandi.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Davut Çetin, Türkiye'nin Paris Iklim Anlasmasi'ni onaylamamasinin is dünyasina sorun çikardigini savunarak, "Türkiye'nin ilk olarak Paris Iklim Anlasmasi'ni onaylamasi gerektigini düsünüyoruz." görüsünü bildirdi.
- "Türkiye, çikarlarina aykiri durumlarin ortadan kalkmasini istiyor"
MHP Izmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, Türkiye'nin, Paris Iklim Anlasmasi'ndaki çikarlarina aykiri durumlarin ortadan kaldirilmasini istedigini söyledi.
AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, ilkokuldan itibaren çevrenin korunmasina iliskin bilinç verilmesi, öte yandan su kullaniminda tasarruf bilincinin de tüm bireylere asilanmasi gerektigini vurguladi.
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakirlioglu, Paris Iklim Anlasmasi'nin TBMM'deki onay sürecinin tamamlanmadigini belirterek, "Bunu onaylamazsak kaybedecegimiz çok fazla sey olacak gibi görünüyor." ifadesini kullandi.
Komisyon Baskani Eroglu, Türkiye'nin, Kyoto Protokolü'ne taraf oldugunu animsatarak, "Kyoto Protokolü'ne taraf olduk, çok da isabet oldu. Paris Iklim Anlasmasi'ni ciddi bir sekilde ele alip Yüce Meclis'in karar vermesi lazim." degerlendirmesinde bulundu.
Eroglu, komisyonun çözüme yönelik bir eylem plani hazirlayacagini ve son toplantisina Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum'u davet edeceklerini bildirdi.
Komisyon üyelerine, çalisma süresinin uzatilmasina iliskin görüslerini de soran Eroglu, olumlu yanit almasi üzerine bir ay ek süre talep edeceklerini açikladi.
- "Ülkemize olasi maliyeti 1,8 milyar avro"
TÜSIAD Çevre ve Iklim Degisikligi Çalisma Grubu Baskani Fatih Özkadi, Ingiltere ve ABD basta olmak üzere birçok ülkenin, ambalaj malzemelerinde bazi ürünlerin kullanilmamasi veya geri dönüstürülmüs ürün kullanilmasi konusunda çok önemli kisitlamalar getirmeyi planladigini anlatti.
TÜSIAD Yeni Iklim Rejimi Raporu 2020 kapsaminda degerlendirmelerde bulunan Özkadi, sözlerini söyle sürdürdü:
"Avrupa Yesil Mutabakati (AYM) Türkiye için bir risk oldugu kadar, sürdürülebilir kalkinmayi hedefleyen bir dönüsümün araci olarak yepyeni bir firsat olarak degerlendirilebilir. Unsurlari kararlilikla saptanmis bir stratejik dönüsüm çerçevesinde, emisyon azaltimini, elde edilen fonlarin sirketlerin yesil dönüsümü amaciyla kullanilmasini, yenilenebilir enerji ile enerji verimliligini merkeze alan alternatif bir Yesil Ekonomik Dönüsüm senaryosu sayesinde gerek milli gelirde, gerekse sera gazi emisyonlarinda anlamli iyilestirmelerin saglanabilecegi öngörülmektedir. Böyle bir modelde, 2030 itibariyla ton basina 50 avro vergi uygulanacak senaryo ile kiyaslandiginda GSYIH'nin yüzde 6,6 daha yüksek olacagi hesaplanmistir. AYM altinda 50 avro vergi uygulanmasinin ülkemize olasi maliyeti 1,8 milyar avrodur."
"Iklim degisikligi Kovid-19'dan daha sert gelecek." ifadesini kullanan Özkadi, "Paris Anlasmasi ile ulasilan genis çapli mutabakatin devletlerin ve kurumlarin etkili bir politika olusturmasinda ve uygulamasinda önemli bir firsat yarattigina inaniyoruz. Paris Iklim Anlasmasi'ni stratejik önceligimiz olarak benimsiyoruz." diye konustu.
Komisyon Baskani Eroglu, hem TOBB hem de TÜSIAD yöneticilerinden bu konudaki yol haritalarini belirleyerek komisyona iletmelerini istedi.
TBMM Küresel Iklim Degisikligi Arastirma Komisyonu Toplandi
Komisyon Baskani Veysel Eroglu: 'Kyoto Protokolü'ne taraf olduk, çok da isabet oldu. Paris Iklim Anlasmasi'ni ciddi bir sekilde ele alip Yüce Meclis'in karar vermesi lazim' TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Davut Çetin: 'Türkiye'nin ilk olarak Paris Iklim Anlasmasi'ni onaylamasi gerektigini düsünüyoruz' TÜSIAD Çevre ve Iklim Degisikligi Çalisma Grubu Baskani Fatih Özkadi: 'Paris Anlasmasi ile ulasilan genis çapli mutabakatin devletlerin ve kurumlarin etkili bir politika olusturmasinda ve uygulamasinda önemli bir firsat yarattigina inaniyoruz'