Tbmm Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis araştırma raporlarının uygulamaya geçirilmesi ve uygulamanın denetlenmesi gerektiğini söyledi.

TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar ve komisyon üyeleri, hazırladıkları raporu TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sundu.
Komisyon Başkanı Kaçar, tarımın gerek gıda gereksinimi gerek istihdam açısından önemli bir alan olduğunu ifade ederek, Türkiye'de istihdamda ikinci sıradaki sektör olduğunu söyledi.

TÜİK verilerine göre toplam 26 milyonluk istihdam içinde tarımda 5 milyon 400 bin kişinin istihdam edildiğini anlatan Kaçar, bunun yaklaşık yarısının mevsimlik işçi olduğunu, 485 bininin ise gezici tarım işçisi olduğunu kaydetti.

Gezici mevsimlik işçilerin sorunlarının toplumsal ve insani boyutlarının bulunduğunu vurgulayan Kaçar, aileleriyle birlikte 1 milyon nüfusu aşan gezici tarım işçilerinin, çalışmak amacıyla değişik illere göç etmek zorunda kaldığını belirtti.


Komisyonun çalışmaları hakkında bilgi veren Kaçar, sorunların 14 başlık altında toplandığını, bunların yönetsel ve mevzuat, ulaşım, barınma, sağlık, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal güvenlik, eğitim, ücret ve çalışma ilişkileri, aracı ilişkileri, örgütlenme, çocuk işçiliği sorunları olduğunu ifade etti.

Komisyonun bu alanlardaki tespitlerini ve çözüm önerilerine raporda yer verdiklerini dile getiren Kaçar, komisyon üyelerinin siyasi mülahazalardan uzak kalarak, toplumsal mesele olarak konuya yaklaştığını söyledi.

Kaçar, raporun oy birliğiyle çıktığının altını çizerek, komisyon üyelerine teşekkür etti.
Komisyon üyeleri de raporun sonuçlarının hayırlı olmasını dilediler.

- "Meclis en çok çalışan kurum"

TBMM Başkanı Çiçek de komisyon üyeleriyle rapora katkıda bulunanlara teşekkür etti.
Tarım sektörünün ihracatta giderek artan yeri olduğunu ve artan nüfus nedeniyle stratejik sektör olduğunu belirten Çiçek, tarımla ilgili nüfusun fazlalığı nedeniyle sorunları olmasının doğal olduğunu söyledi.

Komisyonun Meclis'teki tüm siyasi partilerin ortak önergesiyle kurulduğunu anımsatan Çiçek, "Meclis'in bu konuya öncelik ve önem vermesi kendisinden beklenen karar" dedi.

Komisyon üyelerine de teşekkür eden Çiçek, "Dışarıdaki görüntümüz hilafına, seçim zamanı gelmesine rağmen büyük özveriyle son ana kadar böyle bir çalışmayı yaptınız. Bu da her türlü takdirin üzerindedir" diye konuştu.

Meclis'in çalışmalarının kamuoyunda bilinmesi gerektiğini ifade eden Çiçek, "Meclis Türkiye'de en çok çalışan kurumdur. Fazla mesai ücreti de almaz. Maaşlarımız, özlük haklarımızla ilgili şaşı bakış vardır. Kamuda çalışan 1 saat fazla çalışsa fazla mesai ister, haklıdır. İşçimiz çalışsa ister, haklıdır. Bizler sabahlara kadar çalışıyoruz" dedi.

Çiçek, raporun sonuçlarının oy birliğiyle kabul edilmesinin de takdire şayan olduğunu belirtti.

Cemil Çiçek, raporun değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Araştırma komisyonlarının çalışmaları çok önemli. Bunların mutlak suretle değerlendirilmesi gerekiyor. Genel Kurul'da görüşüldükten sonra raporları ilgili yerlere gönderiyoruz. Bu yetmez. Meclis araştırması denetim yollarından biridir. Araştırdınız, güzel sonuçlar ortaya koydunuz, hükümetlere, uygulayıcılara yol gösteriyorsunuz. Bu alanın bir anlamda tomografisini çektiniz. Belli aralıklarla 'biz böyle bir çalışma yaptık, çözüm ortaya koyduk. Bunun ne kadarını hayata geçirdiniz, geçmeyenler varsa neden hayata geçmedi, uygulamadan ne sonuç aldınız' diye denetiminin sağlanması lazım. Meclis araştırma raporlarının uygulamaya geçirilmesi lazım ve uygulamasının denetlenmesi gerekiyor. Değilse, güzel çalışma raflarda duruyor. Mesela maden sektörüyle ilgili araştırmalar yapılmış ama halen bazı acıları yaşamaya devam ediyoruz. Bunun nedeni, Meclis olarak işin tedbir kısmını araştırma raporlarının sonuçlarına göre değerlendirme imkanımız yok."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile