Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, son 14 yılda 304 milyar liralık yatırım yapıldığını belirterek, söz konusu yatırımın 193 milyar lirasının karayoluna, 54 milyar lirasının demiryoluna, 30 milyar lirasının haberleşmeye, 23 milyar lirasının havayoluna, 4 milyar lirasının da denizyoluna yapıldığını bildirdi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) bütçelerinin görüşülmesine başlandı.
Bakanlığının bütçesine ilişkin sunum yapan Arslan, ulaştırma ve bilişim sektöründe bölgesel farklılıkların ortadan kaldırılması ve her yerin erişilebilir olması tezini savunduklarını belirterek, 'Ülkemizin her tarafının kalkınması ama en önemlisi de bölgesel farklılığın ortadan kaldırılması adına gayretimizi ortaya koyacağımızı ifade etmek isterim.' dedi.
Bugüne kadar karayollarında 24 bin 891 kilometrelik bölünmüş yol ağı ile 76 ili birbirine bağladıklarını ifade eden Arslan, özellikle yüksek hızlı tren hatlarında bin 213 kilometreye erişildiğini, havayolunda faal olan havalimanı sayısını 26'dan 55'e çıkardıklarını, denizyolunda 8,3 detveyt ton olan Türk sahipli filoyu 29,1 milyon detveyte çıkardıklarını anlattı.
Bilgi toplumuna dönüşüm hamlesi çerçevesinde 20 binler mertebesinde olan genişbant abone sayısını bugün 59 milyona çıkardıklarını dile getiren Arslan, 'Bütün bu işleri yaparken 14 yıllık periyotta yaklaşık 304 milyar lira yatırım gerçekleştirdik.' diye konuştu.
Arslan, Bakanlıkça yapılan çalışmaların yaklaşık 240 bin kişinin çalışmasıyla yerine getirildiğini bildirdi.
Planlamalarını yaparken Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyanın getirdiği avantajlardan yararlanmak istediklerini dile getiren Arslan, uluslararası taşıma koridorlarının geçtiği bölgenin doğru planlamalarla desteklenirse bunun ilave katma değer oluşturduğunu, dolayısıyla Asya ile Avrupa arasındaki taşıma koridorlarından ülke adına katma değer oluşturacak gelir elde etmeyi hedeflediklerini söyledi.
Arslan, ulaştırma türlerini birbiriyle entegre etmek istediklerini dile getirerek, 'Denizyolu, karayolu ve demiryolunu bağımsız düşünmeden üç ulaştırma türünü entegre edip, bulunduğumuz coğrafyadan yararlanmak istiyoruz.' ifadesini kullandı.
- '14 yılda 304 milyar liralık yatırım yaptık'
Bakanlığının son 14 yılda kamu özel iş birliği yatırımları da dahil olmak üzere 304 milyar liralık yatırım yaptığını belirten Arslan, bu kapsamda 193 milyar lira karayoluna, 54 milyar lira demiryoluna, 30 milyar lira haberleşmeye, 23 milyar lira havayoluna, 4 milyar lira da denizyoluna yatırım gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Arslan, kamu özel iş birliğiyle yapılan yaklaşık 80 milyar liralık yatırımın 39 milyar lirasının tamamlandığını, 41 milyar liralık kısımında ise çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
Bakanlığın yatırım programında bulunan proje portföyünün 3 bin 598 olduğu belirten Arslan, bunların toplam bedeli olan 273 milyar liranın 133 milyar liralık kısmının gerçekleştiğini anlattı.
- '4,5G abone sayısı 45 milyonu aştı'
Arslan, haberleşme sektöründe e-Devlet ve siber güvelik alanlarında politika ve strateji geliştirme, koordinasyon ve proje geliştirme faaliyetlerine değindi.
Günümüzde hangi proje yapılırsa yapılsın bilişim ve haberleşme teknolojilerinin kullanıldığını anlatan Arslan, 'Bakanlığımızın sektördeki öncelikli politikaları, altyapının güçlendirilmesi, etkin rekabetin sağlanması, yerli ve milli üretimin desteklenmesi, e-Devlet ve siber güvenlik alanlarında milli çözümlerin oluşturulması ve bilgi toplumunun geliştirilmesi şeklinde özetlenebilir.' diye konuştu.
Sektördeki gelişmelere bakıldığında mobil abone sayısının 28 milyondan 74 milyona, genişbant abone sayısının 20 binden 59 milyona yükseldiğini, 4,5G abone sayısının 45 milyonu aştığını belirten Arslan, sabit abone sayısının ise 19 milyondan 11 milyona gerilediğini söyledi.
Arslan, siber güvenlik konusunun küresel bir sorun olarak ortaya çıktığını ifade ederek, bu sorunla hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.
Siber güvenlik alanında yürütülen çalışmaları anlatan Arslan, Bakanlığın koordinasyonunda siber güvenliğe yönelik üç ulusal ve uluslararası tatbikatı başarıyla gerçekleştirdiklerini ve ülkelerle ikili iş birliği üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
- 'Çamlıca TV Radyo Kulesi gelecek yılın ortalarında bitecek'
Vericilerden kaynaklanan görüntü kirliliğini ortadan kaldırmak amacıyla başlatılan Çamlıca TV Radyo Kulesi'nin gelecek yılın ortalarında bitirilmesinin hedeflendiğine işaret eden Arslan, söz konusu projenin aynı zamanda İstanbul'a değer katacağına işaret etti.
Arslan, bugün e-Devlet kapısı kullanıcı sayısının 30 milyonu geçtiğini anlatarak, 281 kurumun bin 690 hizmeti buradan verdiğini söyledi.
PTT AŞ'nin 4 bin 468 otomasyona açık iş yeri, 6 bin 785 araçla kargo hizmeti ve 40 bin personelle hizmet sunduğunu dile getiren Arslan, bu yıl 600 milyon klasik posta hizmetinin verildiğini bildirdi.
Arslan, Türkiye'de bin 480 yerleşim yerinde banka olmadığını, söz konusu hizmetin PTTBank aracılığıyla sunulduğunu kaydetti.
Denizcilik alanında tersane sayısının 37'den 79'a, uluslararası liman sayısının 152'den 172'ye, balıkçı barınağı sayısının 293'ten 384'e yükseldiğini, yük elleçlemesinin yaklaşık iki kat arttığını bildiren Arslan, döviz bırakan bir sektör olan yat bağlama kapasitesinin de 2,5 kat arttığını, hedeflerinin bunu daha da ileriye taşımak olduğunu ifade etti.
Kanal İstanbul ile ilgili birçok alternatif güzergah çalışmasının yapıldığını ve son aşamaya gelindiğini belirten Arslan, 'Özellikle imar çalışmalarında sona yaklaşıldı. Bu çok büyük bir proje. Burada finansman modelinde özel olarak çalışıyoruz ki çok daha uygulanabilir ve ülke yararına olabilir bir finansman modeli ortaya koyalım. Böylece projeyi, kazandırmış olalım. İstanbul Boğazı ve tarihi şehrimiz olan İstanbul üzerindeki tehlikeli taşımacılıktan kaynaklanan riskleri bertaraf etmiş olalım.' diye konuştu.
(Sürecek)
TBMM Plan Ve Bütçe Komisyonu
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan: (1) 'Son 14 yılda yapılan 304 milyar liralık yatırımın 193 milyar lirası karayoluna, 54 milyar lirası demiryoluna, 30 milyar lirası haberleşmeye, 23 milyar lirası havayoluna, 4 milyar lirası da denizyoluna yapıldı' 'Kanal İstanbul ile ilgili birçok alternatif güzergah çalışması yapıldı ve son aşamaya gelindi. Bu çok büyük bir proje. Burada finansman modelinde özel olarak çalışıyoruz ki çok daha uygulanabilir ve ülke yararına olabilir bir finansman modeli ortaya koyalım'