TBMM Sağlık Çalışanlarına Yönelik Artan Şiddet Olaylarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, ay sonunda raporunu TBMM Başkanlığı'na sunmaya hazırlanıyor.
Dinlemelerin sonuna gelen Komisyon, daha raporunu yazmaya başlamadı ama sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için tüm üyelerin altına imza attığı önerilerini Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a sundu. Komisyon Başkanı Necdet Ünüvar, ''konunun önemi açısından'' böyle bir yol izlediklerini ifade etti.
Sağlık Bakanı Akdağ, Komisyon'un önerilerini önemsediklerini ve hayata geçirmeye başladıklarını ifade etti.
Komisyon, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için ilginç önerilerde bulundu. Bunlar arasında; sağlık hizmeti sunumu sırasında veya bu görevlerinden dolayı personele karşı işlenen suçların cezalarının artırılması ve daha caydırıcı hale getirilmesi önerisi dikkati çekiyor.
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet uygulayanlara daha ağır cezalar verilmesi amacıyla TCK'da yapılacak değişiklik teklifinin Komisyon üyelerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulmasını planlayan Komisyon, özel sektöre ait sağlık kuruluşlarında istihdam edilen personele karşı hizmet dolayısıyla işlenen suçların da ''kamu görevlilerine karşı işlenen suçlar gibi cezalandırılması''nı istedi. Sağlık Bakanı Akdağ, öneriyi desteklediğini ve konuyla ilgili olarak Adalet Bakanlığı ile görüştüklerini söyledi.
Komisyonun önerileri arasında; şiddet gören sağlık çalışanlarına bakanlık tarafından sağlanan hukuki yardımın, hastanelerde hizmet alımıyla çalıştırılan özel şirket elemanlarına da yapılması yer aldı. Bakan Akdağ, bunu gerçekleştirmeye başladıklarını, firmaların şartnamelerine koyduklarını bildirdi.
Konuyla ilgili kamuoyu bilinci oluşturulması ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla sağlık çalışanlarına yönelik işlenen suçlarda verilen mahkumiyet kararlarının medya yoluyla halka duyurulmasını isteyen komisyonun bu önerisini dikkate alan Bakanlık, bu kararlara İnternet sitesinde yer vermeye başladı.
-Sağlık çalışanlarının öyküleri-
Sağlık çalışanlarının saygınlığının ve şiddete karşı toplumsal bilincin artırılmasına yönelik olarak toplumca sevilen ve saygı duyulan isimlerin rol aldığı kamu spotlarının hazırlanması; reklam, film ve dizilerde sağlık çalışanlarına dair doğru mesajların verilmesi konusunda gerekli işlemlerin yapılması önerildi.
Bakan Akdağ, 14 Mart Tıp Bayramı'nda yılın doktorları ve sağlıkçılarının öykülerinden hazırlanmış, onların fedakar çalışmalarını anlatan kamu spotları ve programların medyada yayınlanacağını, ayrıca dizi ve film yapımcılarıyla da görüşmeler yaptıklarını söyledi.
-İş göremez durumundaki personelin mağduriyeti-
Komisyon; ilköğretimden başlayarak eğitim ve öğretimin her kademesinde sağlık çalışanları ile sağlık kurum ve kuruluşlarının işleyişine yönelik eğitimlerin verilmesini, sağlık kurumlarının güvenlik kameralarıyla izlendiğine ilişkin uyarıcı yazıların konulmasını önerdi. Sağlık Bakanı Akdağ, Milli Eğitim Bakanlığı ile görüştüklerini, okul müfredatına ''sağlıklı yaşam dersi'' konulmasının düşünüldüğünü kaydetti.
Maruz kaldığı şiddet nedeniyle iş göremez duruma gelen sağlık çalışanlarının uğradığı maddi kayıpların telafi edilebilmesi amacıyla mevzuatta gerekli düzenlemelerin yapılması önerisiyle ilgili olarak Akdağ, konuyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı ile çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.
Komisyon; hastanelerde güvenlik görevlilerine iletişim eğitimi verilmesi, sağlık çalışanlarına yönelik medyada yer alan yanıltıcı haberlere ilişkin cevap ve düzeltme hakkının etkin kullanılması, sağlık kurumlarında hasta haklarına ilişkin bilgilendirici yazıların yanında hasta ve hasta yakınlarının sorumluluklarına ilişkin bilgilendirici yazıların konulmasını da önerdi.
Bakan Akdağ, hastanelerde güvenlik görevlilerine iletişim konusunda hizmetiçi eğitim verildiğini, ayrıca tüm hastanelerde ''Burada şiddete tolerans yoktur'' uyarı tabelası asılacağını söyledi.
Yayıncı: Ali Eyvaz
Tbmm Sağlık Çalışanlarına Yönelik Araştırma Komisyonu, Çalışmalarını Tamamlamadan Önerilerini Sağlık Bakanı Akdağ'a İletti
Melda Çetiner- TBMM'de ilk kez bir araştırma komisyonu, çalışmalarını tamamlamadan önerilerini bakanlığa gönderdi.