TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Erdöl Açıklama Yaptı

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, bir alkollü içecek firmasının, bir alışveriş merkezindeki tanıtımı çerçevesinde çocuklar da dahil gelenlere alkollü ürün dağıtmasına, ''Mevzuat uyarınca bu yanlışı yapanlar için hukuki sürecin işletileceği ve gerekli yaptırımların uygulanacağı konusunda hiçbir tereddüt taşımıyorum. İlgili kurum ve kuruluşları göreve davet ediyorum'' diye tepki gösterdi.

Erdöl, yaptığı yazılı açıklamada, bir alkollü içecek firmasının, bir alışveriş merkezindeki tanıtımı çerçevesinde alışverişe gelenlere, ücretsiz alkollü ürün dağıtımına ilişkin görüntüleri, hayretler içerisinde, büyük bir üzüntüyle izlediğini ifade etti.

2010'da Anayasa'da yapılan ve halkın referandumda onayladığı değişiklikle, devletin, her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alma yükümlülüğü olduğunu belirten Erdöl, şunları kaydetti:

''Ayrıca TAPDK tarafından çıkartılan yönetmelikle şu hususlar hüküm altına alınmıştır: Alkollü içki reklamlarında hedef kitle olarak gençler ve çocuklar seçilemez. Gençler, çocuklar ile genç veya çocuk olmadığı halde böyle bir imaj veren veya verdirilen kimseler alkollü içki reklamlarında kullanılamaz. Sponsorluk, kampanya, promosyon, reklam ve reklam içerikli her türlü faaliyetler çocuk ve gençleri istismar edici, alkollü içkileri teşvik edici ve özendirici nitelikte olamaz. Ayrıca bunların çocuk ve gençleri alkollü içki konusunda etki altında bırakması yasaktır. Belirtilen mevzuat uyarınca bu yanlışı yapanlar için hukuki sürecin işletileceği ve gerekli yaptırımların uygulanacağı konusunda hiçbir tereddüt taşımıyorum. Bu nedenle ilgili kurum ve kuruluşları göreve davet ediyorum.

Bütün bu mevzuatın ötesinde; bu yapılanların bir insanlık ayıbı ve büyük bir çocuk hak ihlali olarak görmekteyim. Zira halka açık ve çok kalabalık bir ortamda yapılan bu etkinlik sırasında yaşananların ve sonuçlarının hiçbir şekilde haklı mazereti olamaz.

Burada röportaj yapılan bir çocuk 15 yaşında olduğunu belirtmekte, hayatında hiç alkol kullanmadığını fakat orada bir bayanın tavsiyesiyle alkol kullandığını ve hoşuna gittiğini söylemektedir. Bu büyük bir rezalettir. 18 yaşın altındaki çocuklara parayla dahi içki satışının yasak olduğu ülkemizde, daha ilköğretim çağındaki bir çocuğa hediye mukabilinden özendirici mahiyette içki ikramı kesinlikle kabul edilemez. Bundan sonraki uygulamalarda benzer olayların yaşanmaması için gerekli önlemlerin de acilen alınması zorunludur. Tüm vatandaşlarımızı ve bilhassa çocuk hakları savunucularını duyarlı olmaya ve tepki vermeye davet ediyorum.'''

Muhabir: Meltem Yılmaz

Yayıncı: Kudret Topçu
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile