TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu Toplandi

OSTIM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek: 'Devletimiz ve Meclisimiz, ihracatimizi artirmak için tedbirler alirken, kamu satin alma pazarlarindan yerli firmalarin yararlanmasini da saglamali' 'Yabanci hayranligi... Bu psikoloji, maalesef kendi satin almalarimiza oldugu gibi kamu satin almalarina da yansiyor. Yerli sirketlerimiz de bundan çok sikayet ediyorlar' Komisyon Baskani Ziya Altunyaldiz: 'Kamu satin alma politikamizin ülkemizin teknoloji, bilim ve katma degerli sanayi alanlarindaki potansiyelini gelistirmeye odaklanmasi bu anlamda büyük önem arz ediyor' '2021 yilinin ilk çeyregi itibariyla yüzde 7 oraninda gerçeklesen büyümemize 2,5 puan ile en büyük katkiyi saglayan sanayi alaninda güçlü büyümemizin parlamentosanayiakademi is birligiyle daha da güçlenecegine inaniyorum'

OSTIM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, "Devletimiz ve Meclisimiz, ihracatimizi artirmak için tedbirler alirken, kamu satin alma pazarlarindan yerli firmalarin yararlanmasini da saglamali." dedi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldiz baskanliginda toplandi.

Altunyaldiz, sanayi 4.0'in, üretimde verimliligin ve sanayinin büyümeye büyük katki sagladigi, teknolojinin tüm nimetlerinin hayatin her alanina entegre oldugu bir dönem oldugunu söyledi.

Geçmiste buhar gücüne dayanan üretimin, bugün yapay zekanin nimetleriyle, nitelikli Ar-Ge faaliyetleriyle, nesnelerin internetiyle birlikte sekillendigini ve büyüdügünü anlatan Altunyaldiz, Türkiye'nin bu hizli dönüsüme ayak uydurdugunu dile getirdi.

Altunyaldiz, sözlerini söyle sürdürdü:

"Türkiye artik sanayinin her kolunda yenilikçi girisimlere ev sahipligi yapiyor. Bu topraklarda yetisen arastirmacilarin, akademisyenlerin, mühendislerin ve girisimcilerin alin ve akil terlerini dökerek sunduklari ürünler, savunma sanayinden saglik teknolojilerine, enerjiden ulasima birçok alanda rakiplerimize kiyasla fark ortaya koymamiza, ülkemize katma deger saglamamiza vesile oluyor."

Giderek daha büyük bir hizda dönüsen dünyada, oyunun tüm kurallarinin bastan yazildigina dikkati çeken Altunyaldiz, artik ulusal politikalarin yeni ve inovatif bir rekabet anlayisi içerisinde sekillendigi bir dönemin içinden geçtiklerini belirtti.

Altunyaldiz, "Kamu satin alma politikamizin ülkemizin teknoloji, bilim ve katma degerli sanayi alanlarindaki potansiyelini gelistirmeye odaklanmasi bu anlamda büyük önem arz ediyor. Nitekim ulusal politika metinlerimizde de bu alandaki hedeflerimizi ve hedeflere ulastiracak yol haritamizi görüyoruz. 2021 yilinin ilk çeyregi itibariyla yüzde 7 oraninda gerçeklesen büyümemize 2,5 puan ile en büyük katkiyi saglayan sanayi alaninda güçlü büyümemizin parlamento-sanayi-akademi is birligiyle daha da güçlenecegine inaniyorum." degerlendirmelerinde bulundu.

Salginin derin etkilerine ragmen haziranda ulasilan 19,8 milyar dolarlik aylik ihracatin, Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylik ihracati olduguna isaret eden Altunyaldiz, imalat sanayi ürünlerinin toplamdaki payinin yüzde 94,1 oldugunu bildirdi. Altunyaldiz, ihracattaki bu önemli gelismelerin, sanayi alanindaki gelisimlerin güçlenerek devam edeceginin bir göstergesi oldugunu söyledi.

- "Sanayide mi AVM'de mi çalismak istersin?"

Komisyonda, OSTIM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yülek, "Sanayi Politikalari ve Kamu Satin Alimlari Dünyada ve Türkiye'de Mevcut Durum ve Türkiye Için Öneriler" baslikli sunum yapti.

Katma degerin sektörel olarak artirilmasiyla ülkedeki kisi basina gelirin de yükselecegini ancak her fabrikalasma ve sanayilesmenin katma degerli sanayilesme olmadigini belirten Yülek, kaliteli, para kazandiran sanayilesmeye ihtiyaç oldugunu vurguladi. Yülek, kalici büyümenin motoru sanayilesmeyle, kalkinmanin mümkün olabilecegini dile getirerek, bugün 200 ülkeden sadece yüzde 10'unun kalkinmis oldugunu kaydetti.

Türkiye'de gençlere "Sanayide mi alisveris merkezinde (AVM) mi çalismak istersin?" sorusu yöneltildiginde, çogunlugun, çalisma sartlarina iliskin önyargilari nedeniyle AVM'leri tercih edecegini aktaran Yülek, sanayide çalismak isteyen mavi ve beyaz yakali personel ve lider yetistirilmesinin önemine dikkati çekti.

Prof. Dr. Yülek, Türkiye'nin en yüksek ihracat yapan ülkelerden biri oldugunu ancak toplam sanayi ihracati içerisindeki yüksek teknolojili ürün payinin çok düsük oldugunu ifade etti. Kamu satin almalarinda yerli sanayiye öncelik verilmesi gerektigini vurgulayan Yülek, bu baglamda Ankara Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas'in, rayli sistem ihalelerinde yerli sanayi firmalarinin dislanmayacagina söz verdigini aktardi.

Komisyona önerilerini de siralayan Yülek, "Devletimiz ve Meclisimiz, ihracatimizi artirmak için tedbirler alirken, kamu satin alma pazarlarindan yerli firmalarin yararlanmasini da saglamali." diye konustu.

Yülek, 11. Kalkinma Plani'nda yer alan ve öncelikli sektörler olan kimya, ilaç, elektronik, makine-elektronik teçhizat, otomotiv, rayli sistemlerde kamu satin almalarinin merkezilestirilmesi gerektigini; özellikle savunma sanayinde yerli üretim ve kamu satin almalari konusundaki ulasilan basarinin, sivil tarafta da gerçeklestirilmesi gerektigini söyledi.

Kamu satin alma ihale sartnamelerin, yerli sanayi firmalarinin katilimini saglayacak sekilde hazirlanmasinin önemine isaret eden Yülek, öte yandan icraci bakanliklarin, görev tanimlarina ek sinai islevler tanimlanarak, kamu satin alma politikalarinda Türkiye'nin sanayi ve teknolojik gelisimine yardimci olunabilecegini ifade etti.

Murat Yülek, insan psikolojisi çerçevesinde kisisel tüketim egilimlerinin, kamu satin almalarina yansidigini da belirterek, "Yabanci hayranligi... Bu psikoloji, maalesef kendi satin almalarimiza oldugu gibi kamu satin almalarina da yansiyor. Yerli sirketlerimiz de bundan çok sikayet ediyorlar." dedi.

Toplantiya, OSTIM Yönetim Kurulu Baskani Orhan Aydin ile OSTIM Teknik Üniversitesi akademisyen ve arastirmacilarindan olusan heyet de katildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile