TBMM, yardım gemilerine İsrail saldırısını, yayınladığı deklerasyonla sert bir dille kınadı

TBMM, Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik İsrail saldırısını, yayınladığı deklerasyon ile sert bir dille kınadı. Genel Kurul'da oy birliğiyle alı

TBMM, Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik İsrail saldırısını, yayınladığı deklerasyon ile sert bir dille kınadı. Genel Kurul'da oy birliğiyle alınan kınama kararında, İsrail'in uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiği vurgulandı.

Deklerasyonun gruplar tarafından imzalanması sürecinde kısa süreli kriz yaşandı. AK Parti Grubu, muhalefet partilerinin, metne hükümeti suçlayıcı ifadeler eklediği gerekçesiyle kararı imzalamakta gecikti.

İsrail'in yardım gemisine yönelik saldırısına en sert şekilde tepki veren Türkiye, TBMM'den de kınama kararı çıkarttı. Dün, TBMM'de grubu bulunan 4 siyasi parti temsilcisinin bir araya gelerek hazırladığı taslak metin, önce parti gruplarının onayına sunuldu.

AK Parti Grubu, deklarasyonda yer alan, "TBMM, Türk Hükümeti'nden, İsrail ile siyasi, askeri ve ekonomik ilişkilerimizi gözden geçirmesini ve gerekli etkin önlemleri almasını beklemektedir" ifadesinin, "Hükümet etkin önlem almıyor" şeklinde algılanabileceği gerekçesiyle metne önce itiraz etti. Bunun üzerine MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, kameraların karşısına geçerek iktidar grubunu suçladı. Anadol'un bu yöndeki açıklamaları devam ederken, AK Parti'nin de deklarasyonu imzaladığı haberi duyuldu. Anadol, bunun üzerine eleştirilerini geri alarak tüm parti gruplarına teşekkür ettiğini söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, muhalefetin konuyu hemen 'iç siyaset malzemesi' yaptığını savunarak, "Böylesi önemli bir konuyu bile iç siyasete malzeme yapmak; hükümetin elini güçlendirmek yerine zayıflatmak doğru değildir. Buna rağmen deklerasyonu imzaladık." dedi.

'BM, İSRAİL'E YAPTIRIM UYGULAMALI'

AK Parti, CHP, MHP ve BDP grup başkanvekilleri tarafından imzalanan kınama metni, daha sonra TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu tarafından Genel Kurul'da okunarak milletvekillerinin oyanına sunuldu. TBMM deklarasyonu, oybirliğiyle kabul edildi. Deklarasyonda, şu görüşlere yer verildi:

"TBMM, İsrail silahlı kuvvetlerinin 31 Mayıs 2010 Pazartesi sabahı, çoğunluğu Türk olan, 32 ülke vatandaşının bulunduğu insani yardım taşıyan gemi konvoyuna yaptığı ve çok sayıda masum insanın ölümüne ve yaralanmasına yol açan insanlık dışı saldırıyı şiddetle ve nefretle kınamaktadır. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rağmen, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dilemektedir. Bu saldırı, BM yasasının ve uluslararası hukukun açık bir ihlalidir. TBMM, BM Güvenlik Konseyi'nin bu olaydan dolayı İsrail'i kınayan ve yaptırımlar öngören bir kararı en kısa zamanda kabul etmesini beklemektedir. Bu menfur saldırının, bütün boyutlarıyla araştırılması için bağımsız bir uluslar arası soruşturma komisyonu kurulmalıdır. İsrail hükümeti, bu saldırı dolayısıyla resmen özür dilemeli, olayın sorumlularının yargılanarak cezalandırılmalarını sağlamalı, saldırının mağdurlarına tazminat ödemelidir.

Türkiye, İsrail'e karşı milli ve uluslararası yargı yollarına başvurmalıdır. TBMM, Türk Hükümeti'nden İsrail ile siyasi, askeri ve ekonomik ilişkilerimizi gözden geçirmesini ve gerekli etkin önlemleri almasını beklemektedir. TBMM, bu saldırıya karşı halkımızın gösterdiği haklı tepkileri saygıyla karşılamaktadır. TBMM, bu tepkilerin şiddete dönüşmeyeceğine ve Türkiye'deki Musevi vatandaşlarımızı incitici bir nitelik taşımayacağına inanmaktadır. İsrail hükümetinin saldırgan tutumuna karşı gösterilen tepkiler, İsrail milletini hedef almamalıdır. TBMM her zaman olduğu gibi Filistin halkı ile dayanışma içindedir ve Gazze'ye yönelik insanlık dışı abluka ve ambargonun derhal kaldırılmasını beklemektedir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile