Öz, Milletvekilleri ile Meclis personeli arasında yemek hizmeti ayrımı yapılamayacağını savundu.
TBMM’de kısa süre öncesine kadar milletvekilleri ile personel ve misafirler birlikte yemek yiyebilirken, Meclis Başkanlığı’nın aldığı bir kararla, personel yemekhanesi ile milletvekilleri yemekhaneleri ayrıldı. Milletvekillerine ayrı bir restoranda hizmet ettiği uygulamaya geçildi. Milletvekili Sakine Öz, milletvekilleri ile personel arasında eşitsiz bulunduğu bu uygulamayı yakından inceledi, personelin ve misafirlerin görüşünü aldı, mağduriyetlerinin giderilmesi adına TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesiyle başvurdu. Milletvekili Öz, Meclis çatısı altındaki her sofranın eşit fiyat ve hizmet kalitesine layık olması, her çalışanın ve misafirin aynı hizmeti alması gerektiğini savundu. Personelin ve misafirlerin daha sağlıklı ve kaliteli hizmet alabilmesi adına, personelin öneri ve şikayetleri doğrultusunda bir girişimde bulunduğunu ve personelin yemek bitiminde tepkisinin yemekhane çalışanları tarafından alınması gerektiğini belirtti, zamlanan yemek ücretlerinin düşürülmesini önerdi.
Milletvekili Öz, TBMM Başkanlığı’na yazılı yönelttiği sorularda; öncelikle bu kararın personelin görüşü doğrultusunda alınıp alınmadığına, personelin uygulamadan memnuniyetinin herhangi bir anketle belirlenip belirlenmediğine ve tepsileri masadan kaldırmayacak yemekhane personelinin “artık” hangi hizmet için istihdam edileceğine yanıt aradığını belirtti.
Sakine Öz, TBMM Başkanlığı’ndan gelen yanıtı ise tatmin edici bulmadığını vurguladı. Öz, TBMM Başkanlığı’ndan gelen yanıtta “yeni uygulamanın personel tarafından daha fazla benimsendiği, bu sayede yemek kuyruğunun azaldığının, masaların çabuk boşaldığının, yemekhane personelinin masa topladığı dönemde yaşanan gürültü kirliliğine de son verildiğinin” savunulduğunu aktardı, ancak bahsi geçen personel memnuniyetine ilişkin herhangi bir somut değerlendirmeye rastlamadığının altını çizdi.Kuyruğun azalmasının asıl nedeninin yemek fiyatlarındaki artışla ilgisi olduğunu, personelin pahalılıktan ötürü eskisi kadar sık yemeğe çıkamadığını savunan Sakine Öz, şöyle konuştu: “TBMM Başkanlığı hangi personele, neden memnun olup olmadığını sordu bilemiyorum ama Meclis personeli ve misafirlerimiz, kamu kurumlarındaki diğer menülerle karşılaştırıldığında Meclis yemekhanesindeki yüksek ücretleri ve servis kalitesinde düşmeyi örnek vererek bana sürekli şikayette bulunuyor. Sanırım, TBMM Başkanlığı, hizmet alamadıkça ‘mutlu’ olan birkaç personel arkadaşa düzenli soru yöneltiyor, onların görüşünü tüm personelimizin ve misafirlerimizin tercihi gibi sunuyor. Biz, TBMM’yi görmek için şehir dışından o kadar yola katlanan misafirlerimize yedikleri yemekten sonra bir de tepsi taşıttıracaksak, vay halimize. Nerede kaldı ev sahipliğimiz? Ayrıca, bu kadar yoğun tempoda çalışan TBMM personelinin de milletvekilleriyle eşit ortamda ve hizmet kalitesinde yemek yemesi gerekirken; bu hakkı, altı doldurulmamış gerekçelerle neden elinden alınıyor?” Bu uygulamayla birlikte, milletvekili misafirlerinin ve personel yakınlarının daha uygunsuz bir duruma düşürüldüğünü anlatan Sakine Öz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir personel yakınına ya da milletvekili misafirine, gözünde çok değerli bir konumda olan TBMM’de ağırlandığı bir günde yemek tepsisini taşıtmak, bulaşık arabalarına yükletmek, hoş bir görüntü vermemekte, Meclisimizin imajını sarsmaktadır. Yoğun çalışan personelimiz temiz, kaliteli ve hesaplı bir yemeği hak ederken; önce personelimizin yemekhanesini milletvekillerinden ayırmanın, yapay bir makam farkı oluşturmanın, sonra da milletvekiline sunulan hizmet ve yemek kalitesiyle kıyaslandığında personele daha pahalı hesap çıkarmanın anlamı yoktur. TBMM çatısı, bir lokmanın eşitsiz paylaşımını kaldıramaz”
Tbmm Yemekhanesinde Yaşanan Değişiklik
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Sakine Öz, TBMM bünyesinde hizmet veren yemekhanelerde bir süre önce yaşanan değişikliği gündeme taşıdı.