'TCG Anadolu' 1915 Çanakkale Köprüsü Altindan Geçti

'TCG Anadolu' 1915 Çanakkale Köprüsü Altindan Geçti

Cumhuriyet’in 100. yili etkinlikleri çerçevesinde 27-28 Ekim tarihlerinde Istanbul Sarayburnu’nda ziyarete açilacak olan dünyanin ilk silahli insansiz hava araci (SIHA) gemisi ‘TCG Anadolu’, 1915 Çanakkale Köprüsü altindan geçti.

Milli Savunma Bakanligi, Cumhuriyet’in 100. yili etkinlikleri çerçevesinde, ’TCG Anadolu’nun 27-28 Ekim tarihlerinde, 10.00-18.00 saatleri arasinda Istanbul Sarayburnu’nda halkin ziyaretine açilacagini duyurdu. Dünyanin ilk SIHA gemisi TCG Anadolu, Cumhuriyet’in 100’üncü yilini simgeleyen 2023 metrelik orta açikligiyla da ’dünyanin en uzun orta açiklikli asma köprüsü’ unvani ve 334 metre kule yüksekligiyle, ‘Dünya’nin En Yüksek Kuleli Asma Köprüsü’ unvanina sahip 1915 Çanakkale Köprüsü altindan geçti. Marmara Denizi’ne dogru yol alan ‘TCG Anadolu’ gemisine F-495 borda numarali ‘TCG Gediz’ firkateyni ve Sahil Güvenlik botu refakat etti.

Dünyanin ilk SIHA gemisi

’TCG Anadolu’, üzerine inis-kalkis yapacak SIHA’larla dünyanin ’ilk SIHA gemisi’ konumunda. Uçus güvertesinde 10 helikopter veya 11 SIHA konuslandirilabilecek, hangarda ise 19 helikopter veya 30 SIHA tasinabilecek. ’TCG Anadolu’, üzerine inis kalkis yapacak SIHA’larla dünyanin ’ilk SIHA gemisi’ olacak. Gemideki silah sistemleri, savas yönetim sistemi, elektronik harp sistemleri, kizilötesi arama ve takip sistemi, elektro-optik arama sistemi, lazer ikaz sistemi, torpido savunma sistemi, radarlar, muhabere sistemleri, seyir sistemleri, bilgi dagitim sistemleri yerli ve milli imkanlarla gelistirildi. Gemi, gerektiginde, dogal afet yardim görevleri çerçevesinde de kullanilabilecek. Bünyesinde yer alan tam tesekküllü hastane ve ameliyathane imkanlari sayesinde dogal afet yardimi, insani yardim ve mülteci tahliye harekatlarinda tibbi destek sunabilecek. ’TCG Anadolu’, 231 metre uzunluga ve 32 metre genislige sahip bulunuyor. Tam yük deplasmani en fazla 27 bin 436 ton olan gemi, bu haliyle en az 20,5 knot azami sürat ve 16 knot ekonomik süratle görev yapabiliyor. Ekonomik sürati ile tam yükte en az 9 bin deniz mili seyir siasina sahip ’TCG Anadolu’nun içindeki su alabilen havuza her biri 1 tank tasiyan 4 mekanize çikarma gemisi girebiliyor. Gemi, araç güvertelerinde 13 tank, 27 zirhli amfibi hücum araci (ZAHA), 6 zirhli personel tasiyici, 33 muhtelif araç, 15 römork olmak üzere toplamda 94 araç tasiyabiliyor. Geminin uçus güvertesinde 10 helikopter veya 11 adet SIHA konuslandirilabilecek, hangarda ise 19 helikopter veya 30 SIHA tasinabilecek. Gemi, 1223 personele ev sahipligi yapacak. Gemide, tam tesekküllü hastane imkani ve 2 ameliyathane de bulunuyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile