'TCMB Enflasyon Tahmini Yükseltti, Para Politikasında Sadeleşme Mesajı Verdi'

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2015 yılı enflasyon tahminini yüzde 6,8'den yüzde 6,9'a çıkarırken, sunumun en önemli sürprizi ise, TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın ortodoks para politikasına (normalleşme) dönüş için çalışmaların başlatıldığını açıklaması oldu.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, TCMB'nin para politikasına ilişkin temel mesajının değişmediğini ifade ederek, ancak "geniş faiz koridoruna ihtiyacın azalabileceği" mesajı verilerek para politikasında normalleşme sinyalinin verildiğini dile getirdi.

Sunumun en önemli sürprizinin TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın ortodoks para politikasına (normalleşme) dönüş için çalışmalarının başlatıldığını açıklaması olduğunu kaydeden Bürümcekçi, şunları kaydetti:

"Bunun gerekçesi olarak da raporda, önümüzdeki dönemde, küresel para politikalarının normalleşmeye başlamasından sonra sözle yönlendirme politikaları sayesinde uzun vadeli faiz oranlarındaki oynaklığın kalıcı olarak düşebileceğinin değerlendirildiği, bu baz senaryo altında geniş bir faiz koridoruna olan ihtiyacın zaman içinde azalabileceği ve böyle bir durumda, faiz politikasının operasyonel çerçevesini kademeli olarak sadeleştirmeyi değerlendirebileceği belirtildi.

Bu konuda teknik bir çalışmanın başlatıldığı, mevcut çerçevenin şu aşamada korunduğu, ancak şartlar değişirse bunun gözden geçirilebileceği ve detayların kamuoyu ile PPK özetleri ya da teknik bir doküman ile paylaşılabileceği iletildi. Ayrıca, bu çalışmanın sıkılaştırıcı veya genişletici bir çalışma olmadığı, tek faizle mevcut para politikası devam ettirilirse bu faiz ne olurdu çalışması olduğu vurgulandı."

Ortodoks politikalara dönüş sinyalinin özellikle mevcut çerçeveyi karmaşık bulan ve çoklu faiz uygulamasını eleştiren yabancı yatırımcılar nezdinde olumlu karşılanacağını belirten Bürümcekçi, ancak teknik çalışmayı görmeden para politikası gösterge faizini (1 hafta repo faizi) değiştirip değiştirmeyeceğini ve koridor parametrelerini ne düzeye getireceğini söyleyebilmenin zor göründüğünü söyledi.

- "Normalleşme süreci kur üzerinde olumlu etki yapabilir"

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu da Merkez Bankası yılın 3.enflasyon raporunda 2015 enflasyonun sınırlı bir artışla yüzde 6,8'den yüzde 6,9'a sınırlı yükselttiğini ifade etti.

Toplantıda enflasyona yönelik beklentilerden daha önemli olan ise TCMB'nin para politikasına yönelik sinyalleri olduğunu anlatan Kömürcüoğlu, TCMB Başçı'nın para politikasının operasyonel çerçevesinde bir sadeleştirmeye gitmek için teknik bir çalışmanın başlatıldığını bildirdiğini anımsattı.

Detayların ağustos ayında daha net görüleceğini belirten Kömürcüoğlu, şunları kaydetti:

"Ama ilk anlaşılan, yüzde 7,5 olan politika faizi ve yüzde 10,75 olan borç verme faizi yerine tek bir faizin kullanılabileceği. Ancak bu durum ilk etapta bir sıkılaştırma anlamına gelmiyor. Daha çok para politikasında sadeleştirmeye gitmek nedeniyle piyasalarda olumlu etki yaratabilir. Muhtemelen ilk adım için Fed takip edilecek. Eylül ayında ilk faiz artışının yapılma ihtimalinin arttığını Başçı toplantıda belirtti. Son olarak, para politikasında erken bir gevşeme veya haddinden fazla bir sıkılaştırmanın olmayacağını da belirtti. Son ibare sıkılaştırma sürecinin devamını ima ediyor ayrıca sadeleştirme sürecinde de teknik olarak politika faizi ile ağırlıklı ortalama faizin yakınlaştığını görebiliriz."

Kömürcüoğlu, konuşma sırasında faiz politikasının normalleşmesi açıklamasının ardından kurda kısa vadeli gerileme olsa da dolar/TL'nin 2,76-2,77 bandına geri geldiğini söyledi.

Normalleşme sürecinin kur üzerinde olumlu etkisinin olabileceğini düşündüklerini dile getiren Kömürcüoğlu, ancak bu iyileşmenin miktarının ağustos ayında açıklamaya ve Merkez Bankası'nın olası tek faizi hangi seviyede tutacağına bağlı olacağını vurguladı.

Kömürcüoğlu, eğer sadece bunun teknik bir ayarlama olarak kalması durumunda piyasa üzerindeki etkisinin önemli olamayabileceğini sözlerine ekledi.

- "Para politikasının sadeleşmesi yeni bir kur şokunu önleyecektir"

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz ise Merkez Bankası'nın Fed'in alışılmışın dışında para politikaları uygulaması nedeniyle dış şoklara karşı esneklik sağlayan koridor sistemine geçtiğini anımsattı.

Fed'in artık para politikasını normalleştirmenin eşiğine gelmesiyle TCMB'nin de kendi politika çerçevesini sadeleştirme amacında olduğunu belirten Yılmaz, "Uluslararası piyasalarda uzun vadeli dolar maliyetinin yüzde 2,5 civarında istikrar kazanması, faiz oynaklığının Fed Başkanı Yellen'ın sözle yönlendirme stratejisi dahilinde azalması TCMB'nin iki faiz yerine bir faiz ile politikasını sürdürme şansı tanımakta" dedi.

Yılmaz, Fed'in artık faiz artırımına piyasayı hazırlamasının endişeleri azaltmakta olduğuna işaret ederek, TCMB'nin de politika sadeleştirmesini kaygıdan arzuya çevirme amacında olduğunu dile getirdi.

Para politikasının sadeleşmesinin TL varlıklara talebi güven kanalı üzerinden artırabileceğini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Enflasyon mücadelesinde de beklenti kanalı üzerinden fiyat istikrarını pekiştirici etkilerini görebiliriz. Sene sonu için beklentimiz 7,3 oranı ile TCMB'nin yüzde 6,9 oranına yakın. Önümüzdeki sene ilk çeyrek sonunda enflasyonun yüzde 8'e yaklaşıp zirve yaptıktan sonra kalıcı şekilde hedefe doğru gerileme trendine gireceğini düşünüyoruz. Gıda komitesinde alınacak tedbirlerin enflasyonun yüksek seyretmesine neden olan gıda fiyatlarında yapısal iyileşme sağlayacağı görüşündeyiz. Para politikasının sadeleşmesi yeni bir kur şokunu önleyecektir. Gıda fiyatları da enflasyonun önümüzdeki iki sene içinde hedefe ulaşmasını ve hedef etrafında istikrar kazanmasını başarır."

- "TCMB politika faizini yüzde 8 ile yüzde 9 arasında bir yerde belirleyebilir"

Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı da toplantının kilit konusunun para politikası çerçevesinin sadeleştirilmesi olduğuna dikkati çekti.

TCMB'nin faiz koridorunu kademeli biçimde kaldırıp tek bir politika faizine geçişin gelecek dönemde gerçekleştireceğini belirten Kanlı, mevcut durumda çok uzun süredir interbank ve swap faizlerinin koridorun üst bandında olduğunu söyledi.

Diğer taraftan faiz koridorunun TCMB'nin sağlayacağı fonlamanın maliyeti üzerinde bir miktar belirsizlik yaratmakta olduğuna işaret eden Kanlı, "Tek bir faiz benimseyip koridorun kaldırılması, daha düşük swap maliyetleri ve daha düşük belirsizlik kanalından finansal piyasalar üzerinde olumlu etki yapabilir. Ancak, iş dönüp dolaşıp politika faizinin nerede belirleneceğine geliyor. Burada, TCMB politika faizini yüzde 8 ile yüzde 9 arasında bir yerde belirleyebilir" dedi.

Ağustos ayında ayrıntıların öğrenileceğini bildiren Kanlı, gıda fiyatları ve düşmeye devam eden emtia fiyatlarının enflasyon görünümü üzerinde kur kaynaklı baskıyı sınırladığını dile getirdi.

Kanlı, yıl sonunda enflasyonun TCMB'nin tahminine yakın seviyelerde gerçekleşmesi için kurda ek bir değer kaybı olmaması ve ekim ayında elektrik/doğalgaz fiyatlarına zam yapılmamasının şart olduğunu kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile