TDV'nin Vekaletle Kurban Kesimi

TDV Genel Müdürü Tutkun: 'Olabildiği kadar çok Müslüman'a ulaşmak, olabildiği kadar çok insanın gönlüne dokunmak istiyoruz. Kurbanı bu anlamda bir vesile olarak görüyoruz. Buradaki maksat iki, üç kilo et vermek değil' 'Bu yıl Türkiye'de 355 farklı noktada kurban keseceğiz. Bunun yanında yurt dışında da 130 ülkenin 530 farklı noktasında kurban kesimi yapacağız. Toplamda 225 bin hisse kurban kesmeyi planlıyoruz'

ERTUĞRUL SUBAŞI - Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Müdürü Mustafa Tutkun, 'Olabildiği kadar çok Müslüman'a ulaşmak, olabildiği kadar çok insanın gönlüne dokunmak istiyoruz. Kurbanı bu anlamda bir vesile olarak görüyoruz. Buradaki maksat iki, üç kilo et vermek değil.' dedi.

TDV Genel Müdürü Tutkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle büyükşehirlerde kurban kesmenin mekansal kısıtlar ve zamansızlık gibi nedenlerle zorlaştığını, kurumlara vekalet vererek kurban kestirmeyi tercih eden vatandaşların çoğaldığını söyledi.

Kurumlara verilen vekaletlerle ibadete bir anlam daha katılarak kurbanların yardıma dönüştüğünü anlatan Tutkun, TDV'nin de 1993'ten beri vekaleten kurban organizasyonu gerçekleştirdiğini ifade etti.

Son yıllarda kendilerine gelen vekalet sayısının da arttığını kaydeden Tutkun, vatandaşın ekonomik durumunun gün geçtikçe iyileştiğini ve bazen bir evde birden fazla kurban kesildiğini dile getirdi.

Vakıf olarak kurban kesimiyle ilgili hazırlıklarını tamamladıklarını ifade eden Tutkun, 'İnşallah bu yıl Türkiye'de 235 farklı noktada, il ve ilçede, bunlara ilaveten 120 farklı noktada Suriyeli misafirlerimiz için olmak üzere toplam 355 farklı noktada, Türkiye içinde kurban keseceğiz. Bunun yanında yurt dışında da 130 ülkenin 530 farklı noktasında kurban kesimi yapacağız. Toplamda 225 bin hisse kurban kesmeyi planlıyoruz. Bununla ilgili hazırlıklarımızı tamamladık.' diye konuştu.

Vatandaşların ağırlıklı olarak son 10 gün kurban bağışında bulunduğunu dile getiren Tutkun, bu yıl kurumlar aracılığıyla 500 bin civarında vekaletle kurban kesileceğini ve bunun yarısına yakınının TDV tarafından yapılacağını söyledi.

Tutkun, en yoğun kurban bağışının bayramdan önceki 3 günde yapıldığını kaydederek, 'Geçen yıl 30 bin, 35 bin hisse bağışının bir günde geldiğini biliyoruz.' dedi.

- 'TDV en güvenilir kurumlar arasında birinci'

Kurbanın bir dini vecibe olması dolayısıyla TDV'nin kurbanın esaslarına uyduğunu vurgulayan Tutkun, 'Belki de en rahat ve en kesin söyleyebileceğim şey Türkiye Diyanet Vakfının bu konuda en güvenilir kurumlar arasında birinci olduğudur.' dedi.

TDV'nin kesim ve dağıtım hususunda da çok hassas ve dikkatli davrandığının altını çizen Tutkun, bu konuda da her türlü denetime açık olduklarını kaydetti.

Her yıl yurt dışında kurban kesimini gönüllü vatandaşların gözlemlediğini, bu sene de 381 kişinin kurban çalışmalarını yerinde izlemek için 130 ülkeye dağıldığını, yurt içinde de bütün organizasyonların müftülükler ve TDV'nin şubeleri nezaretinde gerçekleştirildiğini anlatan Tutkun, şunları anlattı:

'Hiçbir şekilde bir kurbanı bir başkasına emanet edip gelmiyoruz. O kesilip dağıtılıp yerine ulaşıncaya kadar başında duruyoruz. Dolayısıyla bu manada bir eksiğimiz, kusurumuz yok ki bu yıl Türk Kızılayı da 12 farklı ülkede kurbanını bizimle kesiyor. Yani Kızılay ile iş birliği içinde onların kurbanlarını da biz organize etmiş olacağız. Onların gözlemcileri ve görevlileri de yine kurbana dahil olacaklar ama bizim ana organizasyon çatımız altında bu 12 ülkede gerçekleşmiş olacak.

Vatandaşlar kurbanın alınması, kesilmesi, dağıtılması konusunda Türkiye Diyanet Vakfına sonuna kadar güvenebilirler. İşin başında duran insanlar müftülerimiz, din adamlarımız, işin o boyutuyla, hem bilgi noktasında hem de duyarlılık noktasında en güvenilir insanlar.'

- Kurban yerine bağış konusu

Kurbanın bir ibadet olması boyutuyla 'kesimsiz kurban'ın doğru olmadığını bildiren Tutkun, 'Kurban gibi dini bir kavramın da bu şekilde kullanılmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Abdestsiz namaz olmazsa kesimsiz de kurban olmaz.' değerlendirmesini yaptı.

Tutkun, vatandaşın hem kurban kesip hem de bir yere kurban parası kadar sadaka verebileceğini ancak sadakanın kurban yerine geçmeyeceğini ifade etti.

- Kurban fiyatları

Tutkun, kurban fiyatları noktasında da belirleyici olduklarını dile getirerek, müftülük bulunan her il ve ilçede şubeleri bulunduğunu, tüm şubelerden fiyat istediklerini ve ortalama bir fiyat belirlendiğini ifade etti. Tutkun, 'Türkiye'de herhalde bizden daha ucuz yurt içi kurban fiyatı belirleyen yok diyebiliyorum.' ifadesini kullandı.

Yurt dışında da iş birliği içinde oldukları 2 bin kuruluştan gelen bilgiler doğrultusunda ve masraflar eklenerek fiyatı oluşturduklarını bildiren Tutkun, 500 liraya kurban kesilemeyen yerlerin de olduğuna dikkati çekti.

Tutkun, sözlerine şöyle devam etti:

'Bunların başında da Filistin geliyor. Filistin de bizim vazgeçemeyeceğimiz bir coğrafya. Ama oradaki kurban fiyatı o kadar yüksek ki bizim oraya bakarak bir fiyat belirlememiz mümkün değil. 400-450 dolar arası kurban hisse bedeli. Birinin adına değil de isimsiz, yani Diyanet Vakfı adına sadaka kurbanı olarak, teberrüken diyoruz buna, orada yine kurban kesiyoruz. Bu sene bin 400 hisse kurbanı kesip oradaki kardeşlerimize dağıtacağız. Bunu da hayır paralarıyla kesmiş oluyoruz.

Bazı vatandaşlarımız da 'Ben illa Gazze'de kurbanımı kestirmek istiyorum' diye bize müracaat edebiliyorlar. Biz bugüne kadar 'Orada kurban kesimi sizin adınıza yapamıyoruz. Çünkü fiyatlar çok yüksek' diyerek kabul etmiyorduk. Vatandaşlardan 'Biz o bedeli, 400 doları ödemeye razıyız ama yeter ki bizim kurbanımız Gazze'de kesilsin' diyenler var. Onlar için de biz web sayfamız üzerinden bir alan açtık. Kurban sayfamızdan bağış yapmak istediklerinde Gazze'yi seçerlerse Gazze'de onlar adına kurban kesmemiz de mümkün olacak inşallah.'

Gazze dışında fiyatların yüksek olduğu başka coğrafyalarda da teberrüken kurban kesimi gerçekleştireceklerini vurgulayan Tutkun, 'Olabildiği kadar çok Müslüman'a ulaşmak, olabildiği kadar çok insanın gönlüne dokunmak istiyoruz. Kurbanı bu anlamda bir vesile olarak görüyoruz. Buradaki maksat iki, üç kilo et vermek değil.' dedi.

Adı dahi duyulmamış ada ülkelerine gidileceğini anlatan Tutkun, bu coğrafyalarda çok insan yaşadığını, Müslüman oranlarının da çok düşük olduğunu bildirdi. Tutkun, bu Müslümanların yalnızlık içinde bayram geçirdiklerini ifade ederek, buralara gitmenin maddi destekten çok manevi önem taşıdığını söyledi.

- Kurban derileri

Tutkun, kanuni düzenlemelerin ardından 2014'ten itibaren kurban derisi toplamaya başladıklarını belirterek, bu yıl da özellikle kurban kesim noktalarında kurban derisi toplamaya dönük tedbirler alacaklarını ifade etti.

Tanıtım stantları oluşturacaklarını, makbuz karşılığı kurban derisi bağışı alacaklarını belirten Tutkun, camilere veya müftülüklere getirilen kurban derilerinin de makbuz karşılığı alınabileceğini bildirdi.

Tutkun, Kurban Bayramı sonrası bu deriler satılarak elde edilen gelirin hayır işlerinde değerlendirildiğini ifade ederek, geçen yıl 1,5 milyon liralık deri toplandığını kaydetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile