TEB Cetelem raporuna göre, Türkiye, Kovid-19 döneminde günlük seyahat ve ise gitmek için otomobil kullanimini en fazla artiran ülke olarak öne çikarken, Güney Afrika, Ingiltere, Brezilya, Italya ve ABD’nin otomobil kullanimini en fazla azaltan ülkeler oldugu belirlendi.
TEB Cetelem'den yapilan açiklamaya göre, TEB Cetelem, Cetelem Arastirma Merkezi destegiyle hazirlanan “Otomobiller: Imkansiz bir ayrilik mi?” baslikli 2021 raporunu açikladi.
Aralarinda Türkiye’nin de yer aldigi 15 ülkede, yaslari 18 ila 65 yas arasinda degisen 10 bin kisiyle gerçeklestirilen arastirma, tüketicilerin otomobile olan tutkusunu, gelecegin trendlerine ilgisini, alternatif yakitli araçlara olan merakini, çevre duyarliligini ve Kovid-19 salgininda degisen aliskanliklarini inceliyor.
Rapor, salginin bütün ülkelerde önemli ölçüde satin alma egilimlerini etkiledigini gözler önüne seriyor. Salgin döneminde Türkiye’de otomobil kullaniminin artmasi dikkati çekerken, günlük seyahatler ile is için bireysel mobiliteye önem verildigi görülüyor.
Ankete katilanlarin salginda otomobilin en güvende ve rahat hissedilen yer oldugunu vurgulamasi dikkati çekiyor. Arastirmaya katilan 10 kisiden 6’si araçsiz yasayamadigini ifade ederken, akilli cep telefonuna olan bagliligin otomobilleri sollamasi öne çikiyor. Raporda ayrica, iki tüketiciden birinin bir sonraki otomobil tercihinin elektrikli veya hibrit olacagi yer aliyor.
Açiklamada görüslerine yer verilen TEB Cetelem Genel Müdürü Gamze Halide Berberoglu, Cetelem Gözlemevi 2021 raporunun otomotiv sektöründe yasanan degisimleri, dinamikleri, çevre duyarliligini ve gelecek beklentilerini ortaya koyarak önemli tespitlerde bulundugunu belirterek, sunlari kaydetti:
“Otomotiv dünyasi her geçen yil evrimlesmeye devam ediyor. Bu evrimlesmenin temelinde çevresel faktörlerle birlikte tüketici aliskanliklari ve tercihleri yatiyor. Cetelem Gözlemevi 2021 arastirmasinda otomotiv endüstrisinin tarihinin en büyük degisimlerden birini yasadigina taniklik ediyoruz. Cetelem Gözlemevi’nin son raporuna göre, her iki katilimcidan birinin otomobil satin alma niyetinin salgindan etkilendigini gözlemliyoruz. Bu da saglik krizinin etkilerini açik sekilde gözler önüne seriyor. Ayni zamanda tüketicilerin elektrikli otomobil, akilli teknolojiler ve farkli mobilite çözümlerine nasil baktigini, gelecekte mobilitenin hayatinda nasil bir yere sahip olmasini istedigini kapsamli bir sekilde ortaya koyuyor.”
- Akilli telefonlara olan tutku otomobilleri solladi
Gamze Halide Berberoglu, arastirmaya göre, salgin döneminde otomobillerin daha fazla kullanilmaya baslandigini ancak araçlara eskisi kadar tutkulu olunmadigini, sonuçlarin hayatin asil vazgeçilmezinin akilli telefonlar oldugunu gösterdigini bildirdi.
Ankete katilanlarin sadece 4'te birinin araçlardan ve sürüsten gerçekten hoslandigini ifade ettigini aktaran Berberoglu, "Otomotiv dünyasi elektrikli araçlari tek çözüm olarak görürken, tüketiciler 5-10 yil içerisinde otomobillerin daha ekonomik ve daha sürdürülebilir, ultra yüksek teknolojiye sahip olmalari gerektigini düsünüyor.” ifadelerini kullandi.
- TOGG da arastirmanin önemli bir parçasi oldu
Berberoglu, Cetelem Gözlemevi’nin hazirladigi arastirmada TOGG’un da örnek olarak gösterildigine isaret ederek, “Ilk Türk yapimi elektrikli otomobili üretmek üzere kurulan konsorsiyum, önümüzdeki dönemde daha fazla konusulacak ve ayni zamanda Türkiye’deki elektrikli otomobillerin de kaderini belirleyecektir. TOGG’un getirdigi ivmeyle birlikte 2022 yilindan itibaren Türkiye otomotiv gündeminin en büyük konusu elektrikli otomobiller olacaktir.” degerlendirmesinde bulundu.
- Salgin otomobil satin alma egilimlerini etkiliyor
Rapora göre, salgin, tüm dünyada aliskanliklari degistirdi. Is yapis sekillerinden sosyal hayata, egitimden ulasima kadar her alanda radikal degisimler yasaniyor. Ekonomik daralmalar da tüketicilerin satin alma egilimlerini etkiliyor.
Çin, ABD, Ingiltere ve Türkiye’de iki katilimcidan biri otomobil satin alma niyetinin salgindan etkilendigini belirtiyor. Almanya ve Fransa gibi Avrupa’nin önemli ekonomilerinde 3 katilimcidan biri etkilendigini kaydederken, Portekiz ile Belçika’da 5 katilimcidan biri krizi hissediyor. Türkiye ve ABD’de katilimcilar Kovid-19’dan etkilenerek satin alma niyetlerinin yüzde 35 arttigini belirtiyor.
Salginda kapanmalar, toplu tasima hizmetlerinin kisitlanmasi, uzaktan çalisma ve egitim, günlük hayatta radikal degisimlere neden oluyor. Cetelem Gözlemevi 2021’in arastirmasi, salginda degisen aliskanliklarin otomobil kullanimina yansidigini gösteriyor. Otomobilini bu dönemde daha az kullanan bireylerin en az kistiklari alanin günlük seyahatler oldugu görülüyor. Katilimcilarin yüzde 37’sinin gündelik isleri, yüzde 46’sinin özel yolculuklari, yüzde 55’inin de hafta sonu ve tatilleri azalttigi belirleniyor.
Araçlarini daha fazla kullandiklarini söyleyenlerin bunu günlük ihtiyaçlarini karsilamak için yaptiklari arastirmaya yansiyor. Türkiye’nin Kovid-19 döneminde günlük seyahat ve ise gitmek için otomobil kullanimini en fazla artiran ülke oldugu öne çikiyor. Katilimcilarin yüzde 60’i otomobili daha fazla tercih ettigini belirtiyor. Türkiye’nin yüzde 22 ile dünya ve yüzde 19 ile Avrupa ortalamalarinin çok üzerinde yer almasi dikkati çekiyor. Ayni sekilde Türkiye, alisveris, spor faaliyeti, yemek gibi kisisel seyahatlerde yüzde 46’lik oranla otomobil kullanimini artiran ülkelerin basinda geliyor.
Türkiye’den sonra otomobil kullanimini en fazla artiran ülkenin Çin oldugu gözlemleniyor. Arastirmaya göre, Güney Afrika, Ingiltere, Brezilya, Italya ve ABD’nin otomobil kullanimini en çok azaltan ülkeler oldugu kaydediliyor.
- Otomobil, salginda en rahat hissedilen yer
Cetelem Gözlemevi 2021 arastirmasina göre, salginla birlikte en fazla Çin ve Türkiye’deki katilimcilar otomobilin kendilerini dis dünyadan korudugunu belirtiyor. Çin’de 100 katilimcidan 64’ünün, Türkiye’de 61’inin bu fikirde oldugu görülüyor. Türkiye’de katilimcilarin yüzde 64’ü otomobilin önemli seyahat özgürlügünü sagladigini beyan ediyor. Çin yüzde 61, Brezilya yüzde 56, Almanya ile Güney Afrika yüzde 51 ile Türkiye’yi izliyor.
Türkiye’deki katilimcilarin yüzde 61’i otomobili en fazla rahatladigi yer olarak görüyor. Çin (yüzde 53), Güney Afrika (yüzde 44), ABD (yüzde 38), Italya ile Almanya (yüzde 34), otomobili Kovid-19 döneminde rahatladigi yer olarak gördügünü ifade ediyor.
- Türkiye otomobile en tutkulu ülkelerin basinda geliyor
Cetelem Gözlemevi’nin 2017 tarihli “Otomobilimi seviyorum” arastirmasinda, 10 kisiden 9’u otomobilleri olumlu veya çok olumlu gördügünü belirtmisti. Geçen 4 yillik sürede bakis açisinin degistigi görülüyor. Cetelem Gözlemevi 2021 arastirmasina göre, dünyada yüzde 52’lik, Avrupa’da yüzde 48’lik kesim otomobillere merakli oldugunu söylese de bunun tutkudan ziyade mantiga dayali oldugu gözlemleniyor.
Ankete katilanlarin sadece dörtte biri araçlardan ve sürüsten gerçekten hoslandigini ifade ediyor. Brezilya (yüzde 48), Türkiye (yüzde 43) ve Güney Afrika’nin (yüzde 40) otomobile en tutkulu ülkeler oldugu görülüyor. Otomotivin ana vatani ABD’de (yüzde 36) merakin azalmadigi hissediliyor. Yüksek gelire sahip hanehalklarinin (yüzde 32) daha düsük gelirlilere (yüzde19) oranla otomobil sevdalisi olmaya iki kat daha yatkin olduklari öne çikiyor.
Otomobiller artik eskisi gibi rüyalari süslemiyor olsa da tüketicilerin bagliligi nispeten devam ediyor. Cetelem Gözlemevi 2021 arastirmasi ile 4 yil önceki rapor karsilastirildiginda bagliligin ayni seviyede kaldigi görülüyor. 2017’de katilimcilarin otomobillere atfettigi ortalama baglilik puani 6,7 iken, 2021’de 6,6 puan olarak gerçeklesiyor. Ancak arastirmadan otomobillerin geçmiste oldugu gibi tüketicilerin favorisi olmadigi anlasiliyor. Insanlarin ellerinden birakamadigi cep telefonlari artik otomobilleri geçiyor.
Akilli cep telefonlarina baglilik, dünya çapinda 7,4, Avrupa’da 7,2 puana sahip bulunuyor. Otomobil, çok az farkla 6,5 puanda kalan dizüstü bilgisayarlari geçebiliyor. Ev, Güney Afrika ve ABD disinda tüketicilerin gözdesi konumunda bulunuyor. Arastirmaya göre ev, dünyada 8,1 puan, Avrupa’da 8,2 puan ortalama ile insanlarin en bagli oldugu obje olarak yer aliyor. Türkiye incelendiginde dünya geneliyle benzer rakamlar gözlemleniyor, ev 8,1 puanla ilk sirada yer alirken, cep telefonu 7,8 puan, dizüstü bilgisayar 6,7 puan ve otomobil 6,6 puan ile onu takip ediyor.
Cetelem Gözlemevi 2021 arastirmasina göre, dünyada 10 kisiden 6’si otomobilsiz yasayamayacagini belirtiyor.
Cetelem Gözlemevi 2021 anketinde, büyük ekonomilerde otomobil kullaniminin düstügü, Türkiye, Çin, Güney Afrika gibi gelisen ülkelerde arttigi gözlemleniyor. Türkiye’den arastirmaya katilanlarin yüzde 65’i son birkaç yilda otomobil kullanimini artirdigini belirtiyor. Çin, yüzde 66’lik oranla ilk sirada yer aliyor.
Salginda tüm dünyada basta elektrikli otomobiller olmak üzere alternatif yakitli araçlara olan talepte büyük artis yasaniyor. Anket katilimcilarinin neredeyse yarisi bir sonraki otomobilinin hibrit veya elektrikli olacagini belirtiyor. Ispanya hibrit araçlar konusunda en hevesli ülke olurken, Türkiye’deki katilimcilarin yüzde 15’i bir sonraki aracinin hibrit olacagini belirtiyor. Türkiye yüzde 24’lük oranla Çin ve Ingiltere’den sonra elektrikliye sicak bakan ülke olarak dikkati çekiyor.
Arastirmada, Türkiye otomobil konusunda en milliyetçi ülke olarak öne çikiyor. 100 katilimcidan 88’i Türkiye’de üretilen otomobili satin almak istedigini ifade ediyor.
5-10 yil içinde otomobillerin daha teknolojik olacagini belirtenlerin orani yüzde 48 ile ilk sirada bulunuyor. “Daha ekonomik” yüzde 45, “otonom” ve “daha sürdürülebilir” yüzde 29, “paylasimli” yüzde 16, “minimalist” yüzde 13’lük oranla “teknoloji”yi takip ediyor. Türkiye’de dünya ortalamalariyla benzer sonuçlar çikiyor. “Daha teknolojik” araç tercih edenlerin orani yüzde 48, “daha ekonomik” yüzde 42, “otonom” yüzde 37 ve “sürdürülebilir” yüzde 36’lik oranla siralaniyor.
Cetelem Gözlemevi 2021’in anketine katilanlar, endüstrinin çevre bakimindan gereken sorumlulugu üstlenmedigini düsünüyor. Tüm dünyada katilimcilarin (yüzde 72) büyük çogunlugu otomotive çevre bakimindan yöneltilen elestirilerin hakli oldugunu belirtiyor. Brezilya ve Portekiz halkinin yüzde 83’ü sektörün çevreye gereken saygiyi göstermedigini söylüyor.
Türkiye’nin çevreye dünya ile Avrupa (yüzde 69) ortalamasindan daha fazla önem verdigi öne çikiyor. 10 kisiden 8’i otomotiv sektörünün çevreye yeterince önem vermedigini ifade ediyor.
- Salginda "Dogayi kirletenler cezalandirilmali" diyenler artiyor
Salgin döneminde çevre bilinci ve duyarlilik artiyor. Elektrikli araçlarin dünyada son bir yilda daha hizli yayginlasmasi, bu trendi gözler önüne seriyor. Cetelem Gözlemevi 2021 arastirmasina katilanlar, Kovid-19 gibi ciddi bir salgin yasanirken, çevreci olmayan araçlarin cezalandirilmasi fikrine sicak baktigini beyan ediyor.
Önlem olarak karbon emisyonunu sinirlandirmak ilk sirada geliyor. Bu düzenlemeyi en çok destekleyen ülkelerin hava kirliliginden en çok etkilenen ülke olan Çin (yüzde 88) ve metropollerde trafik sorunu yasayan Türkiye’nin (yüzde 87) olmasi öne çikiyor.
Araçlarin motor gücüne sinirlama getirilmesi ile para cezalari diger tedbirler olarak siralaniyor. Çin (yüzde 79) ile Türkiye (yüzde 68) para cezasi uygulamasini en fazla isteyen ülkeler olarak dikkati çekiyor.
TEB Cetelem Raporu Açiklamasi Salginda Otomobil Kullanimi En Çok Türkiye'de Artti
TEB Cetelem Genel Müdürü Gamze Halide Berberoglu: 'Salgin döneminde otomobilleri daha fazla kullanmaya basladik ama arastirmaya göre onlara eskisi kadar tutkulu olmadigimiz ortaya çikiyor. Sonuçlar, hayatimizin asil vazgeçilmezinin akilli telefonlar oldugunu gösteriyor'