Techxtile Inavasyon Liginde Egitim Maratonu Basladi

Techxtile Inavasyon Liginde Egitim Maratonu Basladi

UTIB, TechXtile Inovasyon Ligi 2021 kapsaminda finalist firmalara yönelik egitimlerin ilkini gerçeklestirdi. Firmalara, Ar-Ge ve inovasyona harcanan paranin yatirim niteligi tasidigi mesaji verildi.

Uludag Tekstil Ihracatçilari Birligi’nin (UTIB) kuruluslarda inovasyon bilinci olusturmak ve inovasyona dayali ihracat artisini desteklemek hedefiyle düzenledigi inovasyon ligi çerçevesinde gerçeklestirdigi egitimler basladi.

8 hafta sürecek egitimlerin birincisinde AR-GE Merkezleri Kapasite Gelistirme Destegi konusunda egitim veren TechXtile Program Koordinatörü Ufuk Batum, “Türkiye girisimcilik ekosistemi hizla gelisiyor. Start-Up’lar her geçen gün çogalirken AR-GE merkezlerinin Start-Up’larla birlikte çalismasi çok önemli” dedi.

Hayatta kalmak isteyen sirketlerin AR-GE ve inovasyona gereken önemi vermesi gerektigini kaydeden Ufuk Batum, “Özellikle gelismis pazarlarin rekabetçi ortaminda, Ar-Ge ve inovasyonun, sirketler için hayatta kalma ve basarili olma adina kritik önemde oldugu kavranmis durumda. Türkiye’de de hem büyük sirketlerimizin hem de KOBI’lerimizin gelirleri üzerinden kayda deger bir bütçeyi Ar-Ge’ye, inovasyona ayirmalari gerekiyor. Bu bütçeyi bir harcama olarak degil, gerçek bir yatirim olarak görmelerini tavsiye ediyorum çünkü bu alanda harcanan her para ileride çok daha büyük kazançlar olarak geri dönecektir. Türkiye’de kurumsal dünya ve Start-Up dünyasi, birbiriyle fazla iletisimde degil. Ar-Ge merkezlerini inceledigimde temel ihtiyaçlardan birinin, Start-Up’lardan nasil istifade edeceginin bilinmesi oldugunu gördüm. Ar-Ge merkezleri, Start-Up’lardan faydalandiginda daha hizli ve ucuz sekilde basari elde ederken, girisimcilik ekosistemine de katki saglamis olur” diye konustu.

Türkiye’de AR-GE merkezlerine ayrilan bütçenin kisitli oldugunu söyleyen Ufuk Batum, kaynaklari verimli kullanmak gerektiginin altini çizdi. AR-GE merkezlerinin rakip olsalar dahi ortak çalismalara imza atabileceklerini kaydeden Batum, “Mühendisler olarak isin teknik taraflarina çok daha fazla önem veriyor olsak da bu yolda, finansal okuryazarlik, bütçe yönetimi, müsteri ihtiyacini anlamak ve iletisim konusunda kendimizi gelistirmemiz çok önemli. Sektörün sikintilarindan biri markalasamamak. AR-GE konusundaki çalismalar Türkiye’de geç baslamis olsa da mesafeyi kapatabilme adina avantajlari yok degil. Arkadaslarimizla sahaya çikip ziyaretler yaptigimizda beklentimin üzerinde müsteriyle temas oldugunu gördüm. AR-GE bölümündeki arkadaslarimizin disariyla iletisimi çok büyük önem tasiyor. AR-GE kültürü gelisirken ve bütçelenirken sahada gördügümüz eksiklerden biri insan kaynaginin ve bütçenin sinirli kalmasi. Türkiye’deki AR-GE merkezleri bir arada çalismiyor çünkü ayni zamanda rakip olduklarini söylüyorlar. Ama dünyada rakiplerin birlikte çalistiklari AR-GE örnekleri var. Kaynak azsa o kaynagi nasil verimli kullanacagimizi düsünmeliyiz” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile