Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, tedarik sanayisinin ihracatının 2016 sonunda miktar bazında 1,7 milyon tona, değer bazında ise 9,1 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini belirterek, 'İhracattaki başarımızın yıl sonuna kadar devamı halinde tedarik sanayisi 2016 yılında parite kaynaklı kayba geçit vermemiş olacak.' dedi.
Alper Kanca, TAYSAD'ın düzenlediği basın toplantısında, tedarik sanayisinin 2010 yılında 6,5 milyar dolar olan ihracatının 2015 yılında 8,6 milyar dolara çıktığını belirterek, Ocak-Eylül 2016'da ise bu rakamın önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5 artarak 6,71 milyar dolar seviyesine yükseldiğini söyledi.
Bu yılın sonunda tedarik sanayisinin ihracatının yaklaşık 9,1 milyar dolar olacağını tahmin ettiklerini aktaran Kanca, otomotiv sanayisinin toplam ihracatının ise bu yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artışla 17,4 milyar dolara ulaştığını kaydetti.
Tedarik sanayisinin kilogram bazında ihracat miktarının 2010 ile 2015 yılları kıyaslandığında yaklaşık yüzde 41 artışla 1 milyon 613 bin tona yükseldiğini ifade eden Kanca, '2016’nın ilk 8 aylık döneminde de 1 milyon 110 bin ton ihracat gerçekleştirdik. Bu rakamın yıl sonuna kadar yaklaşık 1 milyon 700 bin tonu bulacağını öngörüyoruz. Üretimimizdeki ve ihracatımızdaki bu başarımızın yıl sonuna kadar devamı halinde tedarik sanayisi 2016 yılında parite kaynaklı kayba geçit vermemiş olacak.' diye konuştu.
Avro bazında bakıldığında ise son yılların en yüksek avro ihracat rakamına ulaştıklarını belirten Kanca, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türk otomotiv ana sanayisinin de tedarik sanayisinin de ihracatının iyi noktada olduğunu vurguladı.
Tedarik sanayisinin ihracatının kilogram-dolar bazındaki değerlerinde yıllar içinde dalgalanmalar yaşadığını anlatan Kanca, 2013'te 6,23 dolarla ihracat kilogram birim fiyatının en yüksek seviyesine ulaştığını, 2015'te ise bu rakamın 5,35 dolara gerildiğini söyledi.
Bu yılının ilk 8 ayında ise yaşanan tüm sürpriz gelişmelere rağmen tedarik sanayisinin ihracat kilogram birim fiyatının 5,37 dolara yükseldiğine işaret eden Kanca, ihracat kilogram birim fiyatına avro bazında bakıldığında da 2010 yılında 4,28 avro olan değerin şu an itibarıyla 4,80 avroya çıktığına dikkati çekti.
Alper Kanca, otomotiv sektöründe 2016 yılında 1,5 milyonluk üretim, 970 bin-1 milyonluk pazar ve 23 milyar dolarlık ihracat öngörüleri bulunduğunu dile getirdi.
- 'Üretim ve satış programımızdan sapmadık'
TAYSAD'ın son dönemde yaptığı Türkiye ve Türk tedarik sanayisine yönelik algı çalışmaları hakkında bilgi veren Kanca, 'Daha önce 15 Temmuz sonrası nasıl bir hareket planı ile ilerlememiz gerektiği noktasında paylaşımlarımız olmuştu. Bugüne kadar planlarımızda bir değişiklik yapmadık. Gerek üyelerimizle gerekse yerli ve yabancı sermayeli iş ortaklarımızla iletişimimizi güçlü tuttuk. 2016 üretim ve satış programımızın aksamaması için her türlü tedbiri aldık.' ifadelerini kullandı.
Kanca, Japonya gibi otomotiv sektörü için önemli olan ülkelerde muhataplarını ziyaret ettiklerini, yurt dışı ilişkileri kapsamında Almanya’da düzenlenen Automechanica Frankfurt Fuarı’nda Alman medya mensuplarının katıldığı bir basın toplantısı yaptıklarını, ayrıca PSA, Renault ve Nissan gibi otomotiv devlerinin üst düzey yetkilileriyle stratejik çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.
Otomotiv sektöründe üretimin küresel olarak yaygınlaştığına değinen Kanca, 'Bir markanın birçok yerde fabrikası var ve 'Benim tedarikçim olacaksan ben neredeysem orada fabrika kuracaksın, eğer bunu yapmazsan gelecek yıllarda Türkiye projemde sana iş veremem.' diyor. Eğer siz başka ülkelerde deplasman maçına gitmezseniz kendi evinizdeki maçı da kaybedeceksiniz gibi görünüyor. Bu son zamanlarda yeni karşılaştığımız bir durum. Yani Türkiye devleti bir gün yurt dışında yatırım yapan Türk firmalarını destekleyecek. Bunun teşviki nasıl olur bilmiyorum ama örnekleri var. Biz de bundan sonra oyunu kuralına göre oynamalıyız.' yorumunu yaptı.
- Otomotiv Mühendisliği Konferansı'na geri sayım başladı
Kanca, TAYSAD, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OIB), Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) ve Otomotiv Teknoloji Platformu (OTEP) işbirliğiyle 3-4 Kasım tarihlerinde bu yıl ilki gerçekleştirilecek Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı için geri sayımın başladığını belirtti.
Alper Kanca, Amerikan Otomotiv Mühendisleri Derneği’nin (SAE International) destek verdiği ve sektörün gelişimine önemli katkılar sağlaması beklenen konferansta, ana sanayi başta olmak üzere tedarik sanayisinden dünya otomotiv devlerinin Ar-Ge ve ürün geliştirmeden sorumlu mühendisleri, akademisyenler ve öğrenciler gibi geniş yelpazede katılımcıların yer alacağını söyledi.
Geçen günlerde Avrupa Dövmeciler Birliği'nin (EUROFORGE) başkanlığına seçilmesine de değinen Kanca, 'Dövme sektöründe Avrupa’daki tek federasyon olan EUROFORGE’a seçilen ilk Türk başkan olmanın gururunu tüm TAYSAD camiası olarak hep birlikte yaşıyoruz. Bir Türk sanayicisinin ilk defa bu derece üst bir göreve getirilmiş olması, Türk sanayicilerin Avrupa’da itibar ve kabul gördüğünün bir göstergesi. Bu görev ile birlikte hedeflediğimiz doğru Türkiye algısı için sergilediğimiz çabalar daha da anlam kazandı. Artık yolumuza daha da şevkle devam edeceğiz.' değerlendirmesinde bulundu.
Toplantıya, TAYSAD Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Doğancıoğlu ve TAYSAD Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı da katıldı.
'Tedarik Sanayisinde Parite Kaynaklı Kayba Geçit Yok'
TAYSAD Başkanı Kanca: 'Tedarik sanayisinin ihracatının 2016 sonunda miktar bazında 1,7 milyon tona, değer bazında ise 9,1 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz' 'İhracattaki başarımızın yıl sonuna kadar devamı halinde tedarik sanayisi 2016 yılında parite kaynaklı kayba geçit vermemiş olacak' 'Eğer siz başka ülkelerde deplasman maçına gitmezseniz kendi evinizdeki maçı da kaybedeceksiniz gibi görünüyor. Yani Türkiye devleti bir gün yurt dışında yatırım yapan Türk firmalarını destekleyecek. Bunun teşviki nasıl olur bilmiyorum ama örnekleri var. Biz de bundan sonra oyunu kuralına göre oynamalıyız'