Proje Koordinatörü Fevzi Filik, bu yılın Temmuz ayında hizmet vermeye başlayacak olan merkezin, sanayiciye tedarik zinciri sürecinde önemli katkılar sağlayacağını söyledi.Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) bir ilke daha imza atarak, sanayicinin gıda sektörü dışında ihtiyaç duyduğu tüm testlerin, kalite kontrollerinin yapılacağı, simülasyon ve tersine mühendislik uygulamalarının da yer alacağı Tedarik Zinciri Akredite Test ve Ar-Ge Merkezi 'ni Temmuz ayında hayata geçiriyor. MTSO Proje Ofisi yetkilisi ve Proje Koordinatörü Fevzi Filik, sürekli kendini yenileyecek bir merkez olma konumunda hizmet verecek olan merkezin kurulma aşamaları ve sağlayacağı katkıları İHA muhabirine anlattı.
Üretim noktasından tüketim noktasına kadar geçen bütün süreci kapsayan tedarik zincirinde, ürünün hareketliliği, bir yerden bir yere gitmesi, paketlenmesi, etiketlenmesi gibi süreçlerin hepsini inceleyecek, özellikle metal sanayi, kutu-ambalaj üretimi yapan sanayi, kağıt sanayi gibi sanayileri içine aldığı bir merkez kurmak istediklerini anlatan Filik, Bu amaçla Tedarik Zinciri Akredite Test ve Ar-Ge Merkezi Projesi adı altında bir proje hazırladıklarını belirtti.
Proje sahibinin MTSO, proje ortağının da Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (OSB) olduğu bu projeyi, Çukurova Kalkınma Ajansı 'nın (ÇKA) 2010 yılı hibesine sunduklarını aktaran Filik, projenin 2011 Haziran ayında onaylandığını ve yaklaşık 1 milyon TL 'lik hibe alındığını ifade etti. Projenin Türkiye 'de bir ilk olma özelliğini taşıdığını belirten Filik, merkezin kurulacağı yerle ilgili alternatifler olduğunu, iki-üç hafta içerisinde de netleşeceğini kaydederek, “Merkez, 2012 Temmuz ayının ilk haftasında bütün hizmetleri vermeye başlayacak” dedi.
“BÜTÜN TEST HİZMETLERİ, PROTOTİPLER, TASARIM HİZMETLERİ VERİLECEK”
Merkezin, Türk Akreditasyon Kurumu 'ndan (TÜRKAK) akreditasyon alacağının altını çizen Filik, sanayicilerin 'Tedarik Zinciri Akredite Test ve Ar-Ge Merkezi 'nde tedarik zinciri sürecinde talep ettiği gerekli bütün test hizmetlerini akredite ve bütünleşik olarak alabileceklerini dile getirdi. Filik, merkezde verilecek hizmetleri şöyle sıraladı: “Bu laboratuarın içerisinde metal sanayiye gerekli olan bütün testleri yapacağız ve akredite olduğumuz için imza yetkimizle birlikte rapor halinde vereceğiz. Ayrıca ambalaj testleri yapabileceğiz; herhangi bir istenen ambalajın tasarımını yapıp, üç boyutlu prototipini sanayicinin eline verebileceğiz. Bu merkezin kutu ve ambalaj üzerine inanılmaz bir altyapısı olacak. Öte yandan yine Mersin 'de ilk olarak tersine mühendislik hizmeti verilecek. Yani herhangi bir ürün üzerinde istenilen değişikliklerin üç boyutlu tarayıcıda yapılarak, üç boyutlu yazıcıdan prototipini çıkarıp sanayiciye kullanılabilir şekilde verme imkanı olacak. Bir üretim sürecinde örnek bir üretim yapmak ciddi bir maliyettir, bunun önüne geçmiş olacağız. Tasarım hizmetleri vereceğiz. Ayrıca çevre testlerini alabilecekler, egzoz emisyon ve baca gazı ölçümü, bütün kalite kontrolleri, ürünlerin kalite kontrol sertifikasyonunu yapabileceğiz. Amerika 'dan bir kurumla ortaklığımız var. Türkiye 'den Amerika 'ya ihraç edilecek olan paketlerin, ambalajlı ürünlerin paket ve ambalaj onayının sertifikasyonunu bu merkez yapacak. Sigorta şirketleri de bu merkezden yararlanabilecek ve taşıma esnasında ambalajın düşme-kırılma testlerini yapabileceğiz. İmalat ve lojistik sektörüne yönelik danışmanlık hizmetleri, imalat sanayi ve lojistik sektörüne yönelik uygulamalı eğitim, ulusal ve uluslararası proje danışmanlık hizmetleri gibi birçok hizmet kalemi kurulacak olan merkezde yer alacak. Merkezin bir danışmanlık havuzu olacak ve Türkiye 'nin lojistik alanında önde gelen isimleri ile çalışacağız.”
Merkezde imalat ve lojistik sektörüne yönelik simülasyon uygulamalarını da yapacaklarına dikkat çeken Filik, “Örneğin bir depo kurmak istiyorsunuz ve nasıl olacağını hayal ediyorsunuz. O depoyu görmek mi istiyorsunuz? Gelin görün, bilgisayar ortamında onun küçük bir simülasyonunu yaratıyoruz, hacimleri artırdıkça kutuların nasıl dizmesi gerektiğine kadar görüyorsunuz” diye konuştu.
Özellikle tasarımda OSB 'deki firmaların ayrı ayrı makine almaları yerine, bu merkezden yararlanarak maliyeti düşüreceklerine işaret eden Filik, böylece ortak kullanım kültürünün de gelişeceğini vurguladı. OSB 'deki firmaların merkezin biran önce kurulmasını istediklerinin altını çizen Filik, şunları söyledi: “Gerçekten bir Ar-Ge merkezi, bir yandan da sanayicinin bütün testlerini yapabileceği bir merkez olacak. Bu kendini çevirebilecek ciddi bir yatırım projesi. Mersin 'de ilk defa bu yatırım projesi var. OSB 'ler arasında sadece Ankara OSB 'de var ama orada tersine mühendislik yok; hem test hem Ar-Ge olunca Türkiye 'de ilk oluyor. Bu merkez gelirini kendini geliştirmeye harcayacak ve sürekli yenilenecek.”Projenin Türkiye 'ye de örnek olduğuna dikkat çeken Filik, projeyi İzmir, İstanbul gibi büyük illerin istediğini, bazı kalkınma ajanslarının projeyle ilgili bilgi aldığını sözlerine ekledi.
Tedarik Zinciri Akredite Test ve Ar-ge Merkezi Temmuz’da Açılıyor
Türkiye’nin ilk Tedarik Zinciri Akredite Test ve Ar-Ge Merkezi Mersin’de kuruluyor.