Tedavi Edilen 4 Deniz Kaplumbağası Denize Bırakıldı

Tedavi Edilen 4 Deniz Kaplumbağası Denize Bırakıldı

Yaklaşık bir yıl önce çeşitli nedenlerle yaralanıp kıyıya vuran ve İçel Deniz Kaplumbağaları Kurtarma, Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi'nde tedavi edilen 1 yeşil deniz kaplumbağası ile 3 Caretta Caretta denize bırakıldı.

Serap, Yasemin, Şafak ve Savaş isimleri verilen kaplumbağalar, denize girmelerinden kısa bir süre sonra gözlerden uzaklaştı.
Merkez Mezitli ilçesine bağlı Davultepe Mahallesi'nde bulunan 100. Yıl Tabiat Parkı içinde kurulan İçel Deniz Kaplumbağaları Kurtarma, Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi'nde yaklaşık bir yıldır tedavi edilen kaplumbağalar özgürlüğüne kavuştu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na ait kurtarma ve rehabilitasyon merkezinde bulunan havuzlarda tedavileri yapılan kaplumbağalar sabah saatlerinde denize kavuştu. 100. Yıl plajında gerçekleştirilen çalışmaya; Orman ve Su İşleri 7. Bölge Müdürü Etem Boz, İçel Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, veteriner hekimler ve öğrenciler katıldı.

Burada kaplumbağalarla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Serap Ergene, bugün denize bırakılacak olan 4 deniz kaplumbağasını yaklaşık 1 yıl tedavi ettiklerini söyledi.

Kaplumbağaların insanlar tarafından darp edildiğini belirten Ergene, "Balıkçılar tarafından kafasına vurularak yaralanmış ve baygın olarak kıyıya vurmuşlardı. Alınıp rehabilitasyon merkezimize getirildi ve gerekli tedavileri yapıldı. Gerekli tedavileri yapıldıktan sonra iyileşme süreleri var. Deniz kaplumbağaları çok uzun sürede iyileşiyor. Çünkü metabolizmaları çok yavaş" diye konuştu.

"YEŞİL DENİZ KAPLUMBAĞASINI KURTARARAK BİR 35 YILI KURTARDIK"
4 kaplumbağanın iyileşme sürülerini tamamladığını ve artık özgürlüklerine kavuşma zamanının geldiğini vurgulayan Ergene, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Caretta Caretta’lardan bir tanesi kafasına vurularak darp edilmişti. Bir diğeri balıkçı ağına takılmıştı paletlerinde problem vardı. Bir diğeri yine aynı şekilde balıkçı ağına takılarak paletleri ve boyun kısmından yara almıştı, onlar iyileştirildi. Yeşil deniz kaplumbağası ise köpekler tarafından parçalanmış bir deniz kaplumbağası. Kazanlı kumsalında bu yaz çalışmalarımızı yürütürken, orada yeşil deniz kaplumbağası kıyıya çıktığında köpekler tarafından parçalanmıştı ve henüz yaşamını kaybetmemişti. Hızlı bir şekilde alıp hayvan hastanesine getirdik, orada ameliyatı gerçekleşti. Ameliyattan sonra yaklaşık 7 aydır burada tedavisi devam ediyordu ve iyileşti. Bu mucizevi bir şey aslında. Çünkü yumurtlamak için gelmiş bir yeşil deniz kaplumbağasını kurtardık ve gönderiyoruz. Büyük bir ihtimalle seneye tekrar gelip yumurtasını bırakabilecek. Bu canlılar 35 yılda ancak eşeysel olgunluğa ulaşabiliyorlar, yumurta bırakabilecek hale geliyorlar. Aslında biz bir 35 yılı kurtardık. Aynı şeklide şöyle düşünelim. Bin yumurtadan sadece 3 tanesi ergin hayata ulaşabiliyor. Biz bin yumurtadan bir tanesini de kurtardık."

"DÜNYADA NESİLLERİ TÜKENMİŞ, BİZİM ÜLKEMİZDE DE TÜKENME TEHDİDİ ALTINDA"
Deniz kaplumbağalarını iyileştirdikleri için çok mutlu olduklarını belirten Ergene, "Deniz kaplumbağalarını korumak nesli tehlike altında olduğu için çok önemli bir eylem. Ülkemiz bunun için çok çaba sarf ediyor. Bu çabanın diğer insanlar tarafından da sarf edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle balıkçılar çok çok hassas davranmaları gerekiyor. Çünkü çok az sayıda kaldılar ve bizim kıyılarımız çok özel kıyılar bu canlılar için. Dünyada artık nesilleri tükenmiş bizim ülkemizde de tükenme tehdidi altında" şeklinde konuştu.

Orman ve Su İşleri 7. Bölge Müdürü Etem Boz ise 4 deniz kaplumbağasının denizle buluşturulmasının kendileri için güzel ve anlamlı olduğunu kaydederek, "Yaklaşık 1,5-2 yıldır deniz kaplumbağaları kurtarma ve rehabilitasyon merkezimizde bizim veterinerimiz eşliğinde ve Serap Hanım'ın kontrolünde birlikte beraberce bu yaralı hayvanlarımız bakım altına alınmış, gerekli tedavileri görülmüş ve bu anlamda şu anda sağlam bir şekilde kendi mekanı olan denize bırakıyoruz. Gerçekten ilimizde bu anlamda böyle kurtarma ve rehabilitasyon merkezimizin olması önemli. Bölgemiz dahilinde hem İçel'de hem Adana'da hem de Hatay'da yaralı, hasta, sakat deniz kaplumbağalarının merkezimizde tedavi edilebilmesi anlamlı ve önemli" dedi.

Konuşmaların ardından 4 deniz kaplumbağası sıraya denize bırakıldı. Serap, Yasemin, Şafak ve Savaş isimleri verilen kaplumbağalar, denize girmelerinden kısa bir süre sonra gözlerden uzaklaştı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile