Sualtı Araştırma Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu, Alanya Kaymakamlığı, Alanya Belediyesi Sahil Güvenlik Komutanlığı, Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Su Ürünleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ve Antalya Veteriner Hekimleri Odasının ortak operasyonuyla tersanede yakalanan, nesli tükenmeye yüz tutan Akdeniz foku, tedavi edildi.
Sualtı Araştırma Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu üyesi Ozan Veryeli, "Ülkemizde 100 dolayında, dünyada ise 600 Akdeniz foku var. Alanya Kalesi çevresinde bulunan mağaralar, fokun yaşam alanı. Ancak buradaki insan baskısı foklar üzerinde stres oluşturuyor" dedi.
-"Foklar için, deniz ve kıyı yönetim planlaması yeniden gözden geçirilmeli"
Fokların yaşam alanının korunması için deniz ve kıyı yönetim planlamasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Veryeli, Akdeniz fokunun alarm verdiğini söyledi.
Foka müdahalede bulunan Antalya Veteriner Hekimleri Odası Alanya Temsilcisi Kenan Ersoy ise hayvanın kuyruk bölgesinde ciddi bir zedelenmenin olduğunu söyledi.
Fokun yüzmede zorluk çektiğini dile getiren Ersoy, "Gerekli ilaç tedavisini uyguladık. Burun ve vajina bölgelerinden numuneler aldık. Numune sonucuna göre tedaviye devam edeceğiz. Önümüzdeki günlerde tedaviye cevap verip vermediğine bakacağız" diye konuştu.
Çalışmaları yerinde izleyen Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu ise fokların yaşam alanlarına insan müdahalesinin olmaması için var olan koruma alanının geliştirilebileceğini söyledi.
Sipahioğlu, "Alanyamız için bir değer olan Akdeniz fokunu yaşatmak için elimizden geleni yapmak istiyoruz. Bugün Mahperi ismini verdiğimiz fokun yaşam alanları, insan baskısı nedeniyle tehlike içerisinde olabilir. Belediye olarak bu konuda bir araştırma yaparak gerekli müdahaleyi yapabiliriz" dedi.
Tedavi Edilen Akdeniz Foku Denize Bırakıldı
ANTALYA - Alanya'da kuyruğunda zedelenme olduğu belirlenen ve tersanede yakalanarak tedavi edilen Akdeniz foku, denize bırakıldı.