Tedhiş Raporunda İsmi Geçen Asker Sanıklar Savunma Yapıyor

Ergenekon davasının tutuklu sanığı İbrahim Şahin`in evinde ele geçirilen tedhiş raporundaki S1 suikast listesinde isimleri yer alan özel harekat polislerinin ardından aynı listede bulunan asker sanıkların savunmasına geçildi.


İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ikinci Ergenekon davasında, sanık İbrahim Şahin`de ele geçirilen tedhiş planı ile ilgili sanık savunmalarının alınmasına devam ediliyor. Raporda, planlanan suikastleri yapacağı iddia edilen özel harekat polislerinin ardından aynı listede isimleri yer alan asker kökenli sanıkların savunmalarının alınmasına başlandı.

Yaklaşık 10 ay tutuklu yargılandıktan sonra tahliye edilen Astsubay Murat Eke, halen Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı`nda görev yaptığını söyledi. Tokat Jandarma Komutanlığı`nda tutuklu sanık Üsteğmen Taylan Özgür Kırmızı ile 2006-2008 tarihle arasında görev yaptığını belirten Eke, daha sonra Cizre Jandarma Komutanlığı`na atandığını anlattı. Taylan Özgür Kırmızı`nın kendisini telefonla arayarak, “Genelkurmay`da, içinde MİT elemanlarının bulunduğu özel bir birlik kuruluyor. Hem istihbarat yapacak hem de operasyon yapacak bir birlik olacak. Katılmak ister misin?” diye sorduğunu anlatan Murat Eke, “Kabul ettim. Kimlik bilgilerimi, kan grubumu verdim. Bu konuyu eşimle konuştum. Daha önce 8 ay evden uzak kaldığım bir göreve gitmiştim. Bu nedenle eşim bu yeni görevi kabul etmemi istemedi. Kırmızı daha sonra benden fotoğraf istemişti, göndermedim.” diye konuştu.

Taylan Özgür Kırmızı`nın Aralık 2008`de Cizre`ye gezmek için geldiğini belirten Eke, “6 şehit verdiğimizden 3 gün sonra gelmişti. Görevi kabul etmeyeceğimi söyledim.” şeklinde konuştu.

Savcı Mehmet Ali Pekgüzel`in, “Size bir görev verileceğinde sizden fotoğraf, kan grubu, kimlik bilgilerinizi isteyen oldu mu? Sanık Kırmızı`nın bu isteğinden kimseye söz ettiniz mi?” sorusunu Eke şöyle yanıtladı: “Özel Kuvvetler Komutanlığı`na atanmam için Taylan Özgür Kırmızı`nın torpil yapacağını düşündüğüm için kimseye söylemedim.”
Savcı Pekgüzel’in sorularının ardından üye Hakim Haşıloğlu, sanık Eke’ye “Türk İntikam Tugayı” adı altında bir yapı duyup duymadığını sordu. Eke, böyle bir yapıdan haberdar olmadığını söyledi. Bunun ardından Haşıloğlu, İbrahim Şahin hakkında ismini S1 listesinde geçirdiği için dava açıp açmadığı soruldu. Eke, dava açmadığını ifade etti. Haşıloğlu, daha önce verdiği ifadelerini hatırlatarak, “Neden Taylan Özgür Kırmızı’ya güveniniz kayboldu?” sorusunu yöneltti. Eke, daha önceki ifadelerinde, görevlendirmeden korktuğu ve işi çabuk halledemediği için güvenin kaybolduğunu söylemişti. Eke bu soruya, “Güvenimin kaybolması Taylan Özgür’ün bu işi beceremeyeceğini düşündüğümden kaynaklanıyor. Yoksa biz silah arkadaşıyız. Ona her zaman güvenirim. Benden kimlik bilgilerimi istedikten sonra arayıp resim istemesi beni oyaladığı hissini verdi. Çünkü biz tayin hususlarında gittiğimiz birliklere resimleri teslim ederiz. Bu sebepten dolayı beni oyaladığını düşündüm.” cevabını verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile