Tegv'in 15. Yıl Kutlamaları

Tegv'in 15. Yıl Kutlamaları

Ülkenin en büyük gönüllü eğitim kuruluşu olan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), 15'inci kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Cengiz Andiç Konferans Salonu'nda, 'Bölgesel Gönüllü Toplantısı' düzenledi

Ülkenin en büyük gönüllü eğitim kuruluşu olan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), 15'inci kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Cengiz Andiç Konferans Salonu'nda, 'Bölgesel Gönüllü Toplantısı' düzenledi.
Van Feyyaz Tokar Eğitim Parkı'nın organize ettiği programa; Erzincan Gezici Öğrenim Birimi (Ateşböceği) ile Hakkâri, Çatak, Muradiye ve Erciş Öğrenim Birimi'nden yaklaşık 400 gönüllü katıldı. Vali Yardımcısı Ali İpek, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Yıldızbaş, TEGV Genel Müdürü Nurdan Şahin, TEGV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oktay Özinci, Feyyaz Tokar Eğitim Parkı Müdiresi Rezzan Bayram ve vakfa destek sunan birçok ismin katıldığı program; ülkede tanınan sanatçıların vakıf ile ilgili düşüncelerinin slayt sunum aracılığıyla gösterilmesi ile başladı.
İlk olarak söz alan TEGV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oktay Özinci, gelişen teknolojiye dikkat çekerek, şu an dünyanın en çok kullanılan facebook sitesinde 40 milyar fotoğrafın dolaştığını, bilgisayarda aklın kavrayamayacağı ölçüde oldukça geniş bilgilerin yer almaya başladığını, bu yüzden bilgiye ulaşmanın ve insanın kendisini geliştirmenin oldukça kolaylaştığını ifade etti.
Daha sonra söz alan TEGV Genel Müdürü Nurdan Şahin, 23 Ocak 1995 yılında Suna Kıraç önderliğinde kurulan ve ilk etapta 55 kurucu ile hayata geçen Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın bugüne dek sayısız gönüllü hizmete imza attığını söyledi. TEGV'İN, 1198 yılında Dünya Gazetesi tarafından 'En İyi Sivil Toplum Kuruluşu' seçildiğini anlatan Şahin, vakıf olarak her geçen gün yeni gönüllü eğitimcilerle tanıştıklarını belirtti.
"15 yılda birçok ilke imza attık"
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden çocukları İstanbul'la buluşturma projesine değinen Şahin, 'İstanbul'a Bakış'ın, 'İstanbul'a Kaçış' ile sonuçlanması yüzünden bu projelerini durdurduklarını ifade etti.
Her geçen yıl yeni öğrenim birimleri açmaya başladıklarını anlatan Genel Müdür Nurdan Şahin, "96-98 yılları arasında gönüllü eğitimcilerimizin sayısında önemli artışlar oldu. Gönüllü eğitim çalışmalarıyla tanınan vakfımız, sosyal sorumluluk sahibi olduğunu da çeşitli vesilelerle ortaya koymuştur. Örneğin bizim için acı bir yıl olan 1999 İstanbul-Sakarya Depreminde vakfımız 'Hayat Mahalleleri kurmuş ve depremin acısını bir nebze olsun dindirmeye çalışmıştır. Açılan yeni öğrenim birimleri ve parklarla ülke geneline yayılmaya başladık. 2000 yılında 'Bir Milyon Çocuk' kampanyası ile önemli bir projeye imza atıldı. Sonraki yıl herkesin yakından tanıdığı Beşiktaşlı Futbolcu Mehmet Özdilek (Şifo Mehmet) jübilesinin gelirini vakfımıza bağışlayarak, fedakârlık örneği sergiledi. Sonraki yıllarda gönüllü eğitimcilerimizin sayısında artışlar oldu. Her geçen gün yeni projeler hayata geçirildi. 2003 yılında Bingöl'deki deprem sonrası, gönüllü eğitimcilerimizin, depremzedelerin yarasının sarılması için gösterdiği gayret takdire şayandır" diye konuştu.
"Başarılı projelere imza atıldı"
Türkiye Eğitim Gönüllüleri olarak başarılı birçok projenin altında imzaları olduğuna işaret eden Genel Müdür Nurdan Şahin, "2004-2005 yılında SMS aracılığıyla eğitime bağış kampanyaları düzenledik. İlk kez 9 ulusal televizyon kanalında ortak yayınlar yapılarak vakfın amacı konusunda tüm kamuoyu bilgilendirildi ve duyarlı insanlardan bağış kabul edildi. 2006 yılında birçok şehirde vakıf bünyesinde 'il temsilcilikleri' hizmete açıldı. 2007 yılında gönüllü sayımız 150 binin üzerine çıktı. 'Okuyorum-Oynuyorum' projeleri sayesinde çocuklarımız eğlenerek öğrenmeyi başardı. Yine 'Bir Çocuk Değişir, Türkiye Değişir' sloganını; Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Nilüfer gibi sanatçıların verdiği konserler sayesinde ülkeye yaydık. 2008 yılında bir hayalimiz daha gerçekleşti ve 1 milyon çocuğa ulaşmayı başardık. Öte yandan, Beyazıt Öztürk ve Cem Davran'ın sunuculuğunu yaptığı televizyon programında telefon aracılığıyla bir gecede 1,5 milyon TL bağış alabilme başarısı gösterdik" dedi.
Kuruluş aşamasındayken iki bağışçıdan biri olan Nirun Şahingiray ismine dikkat çeken Genel Müdür Şahin, "Bizim vakıf, 1995 yılında yeni kurulmaya başladığında ilk iki bağışçımızdan biri olan Nirun Şahingiray, vefatı sonrası malvarlığının büyük bir kısmını vakfımıza bağışladı. Kendisini buradan rahmetle anıyoruz. 2009 yılında Şanlıurfa'da 12. eğitim parkımızın temelini attık. Bizi en fazla sevindiren olaylardan biri de, bundan böyle 'izin almadan yardım toplayan kuruluşlar' arasına girmemizdir. Çünkü daha önce bir yerden yardım alabilmek için çeşitli bürokratik sıkıntılar yaşıyorduk. Artık böyle bir sorunumuz olmayacak. Yine vakfımız için gururlu bir olay daha gerçekleşti. İsveç'te Alma Ödülü'ne layık görüldük. Ödülü alamadık, ama aday gösterilmenin bile ne kadar önemli olduğunun bilinci ve gururunu taşıyoruz. TEGV olarak çok önemli misyonlarımız var. Tüm çalışmalarımızda İnsan Hakları Sözleşmelerine uyuyoruz. Kurum ve kuruluşlardan bağımsız hareket eden vakfımız, her görüşe saygılı, herkese adalet ilkeleri doğrultusunda yaklaşıyor. Bugüne dek hiçbir sivil toplum örgütünü rakip olarak görmedik" ifadelerini kullandı. Şahin, 2010 yılında 165 bin çocuğa ulaşmayı hedeflediklerini söyleyerek, toplamda 1 milyon 500 bin çocuğa ulaşmanın gururunu yaşamak istediklerini sözlerine ekledi.
Konuşmalardan sonra vakfa destek sunanlara ve gönüllü eğitimcilere teşekkür belgesi takdim edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile