ARÜ Rektörü Ramazan Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitelerindeki "1. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Sempozyumu"nu gerçekleştirdiklerini belirterek, dillerin insanlığa ait vicdanın sesi olduğunu vurguladı.
Hakim kültürlerin ve baskın dillerin diğer dilleri yok ettiği bir sürecin yaşandığını ifade eden Korkmaz, şöyle konuştu:
"Diller hızla yok oluyor. Her şeyin kanla, gözyaşıyla, zulümle çözülmeye çalışıldığı böyle bir zamandan empati yaparak güçsüzlerin sesi olmaya çalışmak, onların dillerini, kültürlerini yaşatmak için dünyayı, Kafkaslar'a, Türkiye'ye, Ardahan'a toplamak çok önemlidir. Tehlike altındaki diller üzerine çalışan dünyanın en önemli 40 bilim insanı Ardahan'da buluştu. İlk kez böylesini bir toplantı yapılıyor. Toplantıda da emeği geçenlere teşekkür ediyorum."
-"YÖK'e başvuruda bulunacağız"
Korkmaz, toplantının insanlık için önemli sonuçlar doğuracağını bildirdi.
"Ardahan'da yakın zamanda 'Tehlike Altındaki Diller Araştırma Merkezi ve Enstitüsü'nü kuracağız" diyen Korkmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu toplantıda merkez ve enstitü için önemli kararlar alındı. Bunu gerçekleştirip insanlığa olan saygı duruşumuzu sürdüreceğiz. Dünyada 7 bin dil konuşuluyor. Yaklaşık 100 yıl sonra bunların yüzde 80'inin kaybolacağın ön görülüyor. Buna kayıtsız kalamayız. Aç, susuz, elbisesiz kalabiliriz ancak dillerin kaybolmasına kayıtsız kalmak duyarsızlaşmaktır. Buna, Türkiye'nin sahip çıkmasını, öncülük etmesini, dünyanın dikkatini buraya toplamasını önemsiyorum. Merkezimizin ve enstitümüzün kurulması için YÖK'e başvuruda bulunacağız. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa İsen'in ve YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya'nın bu konuda destekleri var."
Tehlike Altındaki Diller, Ardahan'da Korunacak
Ardahan Üniversitesi (ARÜ) bünyesinde kurulacak "Tehlike Altındaki Diller Araştırma Merkezi ve Enstitüsü"nde, yaklaşık 100 yıl sonra kaybolacağı ön görülen dillerin korunup, yaşatılması sağlanacak.