Tüm dünyada oldugu gibi Türkiye’de de 2011 yilindan beri kuruma ve yok olma tehlikesi altinda olan simsir ormanlari, Dogu Karadeniz’de de benzer tehdidi yasiyor. Gerekli önlemleri alarak var olan olumsuz tabloyu ortadan kaldirmak ve gelecege yönelik yol haritasini belirlemek amaciyla RTEÜ ve Tarim ve Orman Bakanligi 12. Bölge Müdürlügü isbirliginde ‘Simsir Ormanlarinin Korunmasi ve Gelecegi’ konulu interaktif ortamda bir panel düzenlendi.
RTEÜ Rektör Yardimcimiz Prof. Dr. Ali Bilgin moderatörlügünde ve Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Sengül Alpay Karaoglu’nun organizasyonu ile düzenlenen panelde ilk olarak, simsir agaçlari alaninda çalismalari olan Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Aksoy, Türkiye’deki simsir agacinin genetik çesitliligi, dogal yayilisi ve biyolojik çesitlilik açisindan önemi konusunda sunum yapti.
Çankiri Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Ögretim üyesi Dr. Funda Özkay ise simsir agacinin önemi ve hastaliklari konusunda katilimcilara bilgilendirmede bulundu.
Prof. Dr. Sengül Alpay Karaoglu ise Firtina Vadisi Meydan Köyü’ndeki simsir ormaninin son üç yillik durumu anlatan ve biyolojik ajanla mücadele sonucunda elde edilen sonuçlar konusunda sunum yapti. 2019 yillindan beri Milli Parklar Bölge Müdürlügü isbirligi ile hem zararli böceklerle hem de hastalik etkeni fungal ajanlarla biyolojik mücadele çalismalarini yürüten Prof. Dr. Karaoglu, belirtilen bölgede sadece canli kalmis ve hâlâ ayakta olup yasam mücadelesi veren simsir agaçlari bulundugunu, taze sürgün veren ve tepe bölgelerinde olmasina ragmen yaprak açan agaçlarin oldugunu ve acilen bu agaçlarin geleceginin garanti altina alinmasi gerektigini savundu.
Toplanti sonucunda, simsirin Türkiye’deki durumu ve acil olarak alinmasi gereken tedbirler ve önlemler konusunda fikir birligine varildi. Bu kapsamda, Türkiye’de dogal yayilis gösteren simsir (Buxus sempervirens) agacinin genetik çesitliliginin tanimlanmasi, canli kalan simsir ormanlarinin veya simsir agaçlarinin ülke genelinde belirlenmesi, canli olan agaçlarin canliliginin korunmasi ve sürdürmesi amaciyla uzun vadede böcek ve biyolojik mücadele yöntemleriyle devam edilmesi, canli agaçlardan gerek tohumla (generatif), gerekse çelikleme (vejetatif) yöntemiyle ve mümkünse doku kültürü teknikleriyle çogaltilmasi, laboratuvar ortaminda hastaliktan arindirilan fidelerin saha ortaminda çogaltilmasi gerektigi, dolayisiyla mevcut gen kaynaklarinin yerinde veya özel alanlarda korunmaya alinmasi gerekliligi gibi somut öneriler ortaya kondu.
Toplantiya, Rize Doga Koruma ve Milli Parklar 12. Orman Bölge Müdürü Cüneyt Aloglu, Trabzon Dogu Karadeniz Ormancilik Arastirma Enstitüsü Müdürü Hülya Turan, RTEÜ Mühendislik ve Mimarlik Fakültesinden Ögretim Üyesi Prof. Dr. Turan Yüksel, KTÜ Orman Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Oguz Kurdoglu, Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Aksoy ve Çankiri Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Ögretim Üyesi Dr. Funda Özkay, Kaçkar Daglari Milli Parklar Müdür Vekili Miktat Özyanik, Milli Parklar Sube Müdürü Aysenur Yasar Savsatli, Orman Genel Müdürlügü, Tohum Kaynaklari Basmühendisliginden Turgay Ezen katildi.
Tehlike Altindaki 'Simsir Ormanlarinin Korunmasi Ve Gelecegi'ni Konustular
RIZE – Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi (RTEÜ) tarafindan Simsir Ormanlarinin korunmasi ve gelecegi için internet ortaminda çevrim içi bir panel düzenlendi.