Tek Oyla Kaybetti, Çok Konusulacak Bir Hukuk Mücadelesi Baslatti

Tek Oyla Kaybetti, Çok Konusulacak Bir Hukuk Mücadelesi Baslatti

Tek oyla muhtarlik seçimini kaybeden aday, üçünü hiç tanimadigi kendi hanesine kayitli 6 kisinin seçimde oy kullandigini ispat etti, itirazi kabul edilmeyince konuyu yargiya tasidi.



Sivas merkeze bagli Harmancik köyünde yasayan Durmus Sagir, 31 Mart’ta gerçeklestirilen Mahalli Idareler Seçimin’de köyünün muhtar adayi oldu. Sagir seçimden aylar önce kendisine ait adreste ikamette bazilarini hiç tanimadigi 6 farkli kisinin kayitli oldugunu tespit etti. Il Nüfus Müdürlügüne sikâyette bulundu. Sikâyet üzerine jandarma tarafindan köyde yapilan inceleme sonrasi mükerrer kaydi yapilan 6 kisi Sagir’a ait adresten düsürüldü. Ancak Sagir, ikinci bir soku da mahalli idareler seçimini öncesinde yasadi. Mükerrer kaydi yapilan bu 6 kisinin nüfus kayitlarindan düsürülmesine ragmen seçmen listesinde oldugunu fark etti. Ilçe Nüfus Müdürlügü ve jandarma tutanaklari ile seçim kuruluna itirazda bulundu. Itirazina ragmen bu 6 kisi seçimde oy kullandi. Sagir 1 oyla seçimi kaybetti. Seçimden sonra itirazini yenilemesine ragmen itirazi reddedildi. Bu kez konuyu Yüksek Seçim Kurulu’na tasidi. Yüksek Seçim Kurulu’ndan da ret karari gelince bu kez konuyu yargiya kasidi.

“Hep beni yokusa sürdüler”

Durmus Sagir, durumu fark ettigini ve gerekli mercilere sikayette bulunsa da konuyla ilgilenilmedigini ifade ederek, “31 Mart yerle seçimleri Türkiye Cumhuriyeti genelinde oldugu gibi köyümüzde de oldu. Bos evimde hanemde alti kisinin oturdugunu tespit ettik ama 5. ayin 2023 yilinda. Biz bunu Nüfus Müdürlügü’ne bildirdik. Nüfus müdürlügü, jandarma, bunlar, bu kurumlar, asli görevlerini yapti. Bu insanlarin kaydini düsürdü. Ancak en son bir sorusturmada simdiki muhtar bir ifade kullanmis. Buraya kardesimin ismini vermis sadece kardesimin adina gibi. Bura bizim babamizin mali. Yani burada bizim kardesler arasinda ayrimiz yoktur. Burada benim de hakkim var. O beyani düzeltsinler. Ben seçimin hemen akibetinde seçim kuruluna basvurdum. Hep beni yokusa sürdüler. Dilekçemin reddini verdiler sürekli. En son seçim kuruluna basvurmami istediler. Oradan da dilekçemin reddine verdiler. Ben hakkimi ariyorum. Benim derdim muhtarlik filan degil. Bütün komsularim da bilir ama ben yasal hakkimi ariyorum. Nüfus müdürlügü gibi bir kurumun evrakini hiçe sayan seçim kurulundan ben hakkimi ariyorum” dedi.



Seçim tekrarlansa da aday olmayacak

Sagir, seçim tekrarlarsa bile tekrar aday olmayacagini açiklayarak amacinin hukukun üstünlügünün saglanmasi oldugunu belirtti.

Sagir, “Ben kefenimi mezarlikta biraktim. Hakkimi ariyorum. Bu iki tane yüce kurumun evrakini hiçe sayan seçim kurulundan hakkimi ariyorum. Bununla beraber bütün adli kurumlara insanligin kamuoyunun vicdanina sesleniyorum. Ben eger hakkimi aramiyorsam cepheden kaçmis vatan haini hissediyorum kendimi. Kamuoyuna duyurulur. Vicdanlari nasil rahat ediyorlarsa. Derdim muhtarlik filan degil. Bugün seçim olsa ben aday da olmayacagim. Ama ben hakkimi ariyorum. 6 kisi elini, kolunu sallayip seçim kurulu bunlara oy kullandirdi. Ben onun pesine düstüm. Üçünü tanimiyorum. Üçü bizim köyden ama su gördügünüz harabede bu insanlarin ne isi var? Daha bitmemis, sivasi yok. Bunun elektrigi kardesimin üzerine, öbür taraf, öbür kardesimin üzerine. Burada seçim kurulunun benim üzerime yaptigi bir haksizlik var. Savciliga, Cumhuriyet Bassavciligimiza da dilekçemizi beyan ettik. Suç duyurusunda bulunduk” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile